Microsites 11/10/2018

Un any després, el cava surt del llac de Pessons

La criança de les ampolles s'ha fet en unes condicions singulars d'alçada i fred que ha permès aconseguir un gust més fi i elegant, expliquen els seus impulsors

ARA Andorra
1 min
L'extracció de les ampolles de cava del llac de Pessons, el passat 4 d'octubre. / Grandvailra

Andorra la VellaL'octubre del 2017, Pas de la Casa-Grau Roig i Cava Rimarts de Sant Sadurní d'Anoia van posar a la pràctica un experiment curiós a 2.307 metres d'alçada. Concretament, van submergir, sota les gèlides aigües del llac de Pessons de Grau Roig, 200 ampolles de cava. La intenció és veure com es desenvolupava la segona part de la criança del cava en una situació concreta d'alçada elevada, baixes temperatures i moviment de les aigües del llac. La voluntat era afavorir-ne l'envelliment i aconseguir un cava de categoria superior.

Un any després, la gàbia que contenia les ampolles de diferents varietats i anyades ha estat 'rescatada'. Ho va fer l'equip de restauració de l'estació, acompanyats dels cavistes experts. I un primer tast ja ha permès concloure que els objectius que se cercaven s'han acomplert. El propietari de les caves, Ricard Martínez, ha assegurat que han aconseguit extreure un cava més fi i elegant amb "nous matisos de reducció en nas que aporten intensitat i un carbònic més integrat".

Habitualment, la criança d'aquest producte es fa en una cava, a una temperatura d'uns 14 o 15 graus. En aquestes condicions però, el fred (durant l’hivern el llac es manté entre els 2 i els 4 graus), sumat a la pressió de l'altitud i al lleuger moviment al qual estan sotmeses les ampolles per l'efecte de l'aigua, han fet retardar l'evolució del cava. Els qui tinguin curiositat a tasta-lo, ho podran fer als restaurants Refugi del Llac de Pessons i El Racó de Solanelles. Així mateix, també es podran adquirir a la Gourmeterie Marquet d'Andorra.

stats