La Festa del trinxat de Puigcerdà bufa les 25 espelmes

Se celebrarà un sopar de gala i cada dijous es podran degustar tapes fetes amb ingredients del trinxat

La Festa del trinxat complirà un quart de segle el pròxim 29 de febrer i, per commemorar aquesta fita, l'organització preveu oferir al miler d'assistents previstos aquells plats que han estat més representatius o que han tingut una millor acollida entre els comensals que hi han anat en anys anteriors. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat que la celebració viu actualment "un moment dolç" i que des de l'edició passada s'està treballant per "treure-li una mica de contingut polític" per "posar l'accent" en la promoció de la gastronomia local i els productes de proximitat. A banda del col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya, una vintena de restaurants s'encarregaran d'elaborar les diverses racions de trinxat, tal com informa l'ACN.

Piñeira ha explicat que, tot i que la festa "ha tingut alts i baixos" durant els 25 anys que porta celebrant-se, ha contribuït a convertir el plat en una insígnia pròpia de la Cerdanya i a promocionar Puigcerdà i el seu entorn entre els visitants de la comarca, tenint en compte que coincideix amb la temporada turística d'hivern. A banda del sopar de gala que enguany tindrà lloc el pròxim 29 de febrer, cada dijous d'aquest mes i dins de la iniciativa del ' pintxo pote', es trobaran tapes fetes a partir dels ingredients bàsics del trinxat, que són la col d'hivern, la patata i la rosta.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Ocupació de l'ajuntament de Puigcerdà, Carme Mas, ha explicat que el consistori sortejarà entre els assistents de la festa uns ' xecs gastronòmics', amb la qual cosa els comensals premiats gaudiran d'un àpat en un dels restaurants que han participat en l'elaboració del trinxat. Precisament, durant aquestes setmanes el plat és present a moltes de les seves cartes.

El sopar començarà a les 9 del vespre amb una degustació d' embotits i formatges del Pirineu. A continuació se servirà el xató, seguit d'un caneló de tiró amb peres elaborat pel col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya. La vetllada seguirà amb el plat estrella de la festa, el trinxat amb rosta cuinat pels restaurants col·laboradors, i un llom de bacallà amb cremós d'espinacs, camagrocs i fruits secs. Per postres hi haurà un pastís elaborat per diferents pastisseries de Puigcerdà i Cerdanya, i cada taula tindrà el seu per bufar les espelmes i celebrar aquest aniversari.

Durant el sopar hi haurà diferents espectacles d'entreteniment i cada comensal rebrà d'obsequi diferents productes de proximitat, entre ells làctics i un trinxat precuinat. La vetllada es clourà amb una ball a càrrec de l'orquestra Stress Band. El preu de les entrades serà 27,50 euros, com en els anys anteriors, i els tiquets ja es poden adquirir a l'Oficina de Turisme de Puigcerdà, on només hi queden uns 250 dels pràcticament 1.000 que es posen a la venda.