Chloe Torres i Maria Caminal, guanyadores del Premi Jove Periodista 2016

El ministre d'Educació ha destacat la importància del guardó pel fet de "fer néixer vocacions" i ha reconegut la duresa de la professió de periodista

Les guanyadores de la segona edició dels Premis ARA de Periodisme-Premi Jove Periodista convocats per l'ARA Andorra han estat Chloe Torres amb el reportatge escrit 'Una finestra oberta el món', i Maria Caminal, en la categoria de reportatge audiovisual amb el treball 'Interand'. Pel que fa a la categoria de reportatge fotogràfic, el jurat ha declarat el premi desert i la càmera de fotos que hagués obtingut el guanyador ha estat donada a l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. L'objectiu d'aquests premis és despertar entre els joves andorrans l'interès per la professió de periodista, apropant-los als mitjans de comunicació i a l'actualitat informativa del país, i contribuir a la seva educació promovent competències en les àrees del llenguatge, la comunicació i la lectura. En aquesta segona edició hi hagut un total de 22 inscripcions, de les quals nou treballs han complert els requisits de forma i termini. Tots ells han estat publicats al portal ARA Andorra.

En la categoria de reportatge escrit, la guanyadora ha estat l'estudiant de segon de batxillerat de l'Escola Andorrana Chloe Torres, amb l'article ' Una finestra oberta al món' en què ha tractat el tema de la multiculturalitat vist des del cinema durant l'època de la dictadura, quan els espanyols pujaven a Andorra per poder veure pel·lícules que no estaven permeses al país veí.

Els finalistes d'aquesta categoria han estat María Gómez Cabeza amb el treball ' Societat íntegrament homogènia', Maria Lozano Gómez amb ' L'art del sud arriba a Andorra', Patrícia Nogueira Fernandes amb ' Andorra, societat multicultural', i Sara Estel Wattel amb ' Andorra pot ser considerada com una societat multicultural?'.

D'una altra banda, l'estudiant de segon de Batxillerat de l'Escola Andorrana Maria Caminal, ha estat la guanyadora en la categoria de reportatge audiovisual amb el treball ' Interand', centrat en l'opinió de moltes persones de diferents nacionalitats, amb la idea de fer un vídeo dinàmic. Aquesta jove s'ha mostrat molt satisfeta amb la iniciativa i ha demanat la seva continuïtat perquè els joves de totes les generacions es motivin i facin créixer la seva cultura.

Els finalistes d'aquesta categoria han estat David Moreno pel treball ' Simfonia de la diversitat', i Marta Jou amb ' Societat Multicultural'. Finalment, la categoria de reportatge fotogràfic, que ha quedat deserta, ha comptat amb un treball presentat, ' Convivència i fusió de cultures', de David Moreno.

El president del jurat, David Claverol, ha estat l'encarregat de desvetllar els guanyadors i ha assegurat que els reportatges han estat molt variats i interessants, amb opinions molt diferents però respectant la temàtica que s'havia proposat per a aquesta edició, la multiculturalitat.

L'acte, celebrat a la sala d'actes d'Andbank, ha finalitzat amb un parlament del ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, que ha qualificat el periodisme com un pilar fonamental de la democràcia. Així doncs, ha considerat que es tracta d'una professió molt complexa perquè canvia constantment, i per això “cal combinar els canvis amb la deontologia professional i la necessitat de fer informació de qualitat”. A més, ha aprofitat per comprometre's a millorar tots els indicadors internacionals i comunicar millor, fent referència a l'informe publicat aquest dimecres per Reporters Sense Fronteres que assegura que Andorra ha baixat un esglaó el nivell de transparència informativa.

Pel que fa als premis, Jover ha considerat encertades tant la iniciativa com la temàtica, perquè ajuden a despertar vocacions, i a més, la multiculturalitat està molt relacionada amb el Principat. En aquest sentit, ha recordat que la població s'ha multiplicat per setze en els darrers seixanta anys, i “ara ens toca construir un país en què ens sentim tots identificats i en enriquim de la diversitat cultural”.

El Premi Jove Periodista és un guardó creat sota el paraigües dels Premis ARA de Periodisme i que es dirigeix a estudiants de Batxillerat i Formació Professional dels tres sistemes educatius d'Andorra. L'objectiu és despertar entre els joves andorrans l'interès per la professió de periodista, apropant-los als mitjans de comunicació i a l'actualitat informativa del país, i contribuir a la seva educació promovent competències en les àrees del llenguatge, la comunicació i la lectura.

El jurat encarregat d'escollir els treballs guanyadors ha estat format per professionals dels diferents mitjans de comunicació del país: Xavier Mujal, director de RTVA, Arnau Colominas, director del Periòdic d'Andorra, Noemí Rodríguez, directora d'Estratègia i Comunicació de Cadena Pirenaica, Ester Pons, cap de continguts de Ràdio Ser Principat d'Andorra, Marta Tort, coordinadora de l'ARA Andorra, així com pel director general de la Fundació Valentí Claverol, David Claverol.

La iniciativa compta amb el patrocini de Molines Patrimonis, Reig Capital Group, la Fundació Valentí Claverol i Andbank, amb la col·laboració de ST! i el Govern d'Andorra.