L'estalvi en gots de plàstic de l'AUTV permetria fer una piràmide com Caldea (segons els alumnes del Lycée)

Des de l'any 2009, s'han deixat d'utilitzar més de 256.000 vasos

M. T.
2 min
Una classe de quatrième del Lycée treballant en el projecte dels gots de plàstic de l'AUTV. / M. T.

Andorra la VellaDes de la seva creació, un dels valors que ha seguit l'Andorra Ultra Trail Vallnord ha estat el de la sostenibilitat, i per això al llarg de les seves nou edicions s'ha treballat per evitar la utilització de gots de plàstic en els avituallaments, obligant els corredors a portar-ne un de reutilitzable durant tota la cursa. Quina quantitat de gots de plàstic s'haguessin fet servir sense aquesta mesura? Un total de 256.309. La xifra l'han calculada els alumnes de matemàtiques de 'quatrième' del Lycée Comte de Foix, i l'equip que ha fet el càlcul més ajustat ha estat el format per Leandro de Sousa i Gabriela Anca.

El Leandro, de 13 anys, ha detallat a l'ARA Andorra que han hagut de comptar quants corredors hi va haver per any a cada cursa, els que van abandonar i el nombre d'avituallaments de cada prova, i que ho han calculat tenint en compte que un participant podria haver utilitzat una mitjana de tres gots per avituallament. Així, s'estima que el primer any, el 2009, es van estalviar 13.533 gots i que l'any passat, la novena edició, 46.033, un creixement que ha anat en línia amb l'evolució positiva de l'esdeveniment, tant en nombre de corredors com de curses.

Però els alumnes encara han anat més enllà i han calculat amb volum el que representaria la xifra, per ajudar a fer-se una idea de la magnitud: amb aquesta quantitat de gots es podria construir una piràmide de 715 pisos (68 metres) i amb una base de 50 metres, gairebé tant alta com la torre de Caldea. De fet, el Leandro assegura que ha estat el pas més difícil, ja que han hagut de fer servir un algoritme per saber quants gots caldria col·locar per cada pis. A més, ha destacat que es va sorprendre de l'elevada xifra que els va donar com a resultat, i espera que tot plegat ajudi a conscienciar la població sobre la necessitat de reduir l'ús dels plàstics, que tan mal estan fent en els oceans i a molts animals, especialment peixos i aus.

El professor de matemàtiques que ha guiat els alumnes en l'exercici, Jordi Ordóñez, ha destacat que ha estat una manera que poguessin veure la part pràctica i tangible de les matemàtiques, "que poden venir a sorprendre la intuïció". Al mateix temps, l'activitat els ha permès adquirir coneixements sobre estadística, algoritmes i utilització de fulles de càlcul i, també, els ha ajudat a prendre consciència ecològica.

Ara, el proper pas, segons Valérie Lafleur, una de les organitzadores de la cursa, és que de cara a l'any vinent nous alumnes puguin fer el càlcul de les deu edicions i puguin dissenyar virtualment la piràmide de gots que es podria construir amb tot aquest plàstic.

stats