Nahuel Passerat i Julián Morcillo completen els 233 km d'Eufòria en gairebé 69 hores

Els dos corredors, que només han dormit una hora en tres dies, destaquen la duresa de la cursa i la magnífica experiència

ARA Andorra
3 min

Andorra la VellaHan hagut de passar gairebé 3 dies perquè els primers corredors del nou repte que enguany ha creat l'Andorra Ultra Trail Vallnord, Eufòria, arribessin a la meta. La parella formada pel francès Nahuel Passerat i l'espanyol Julián Morcillo han arribat finalment a Ordino pocs minuts abans de les 4 de la matinada d'aquest dissabte, després de passar gairebé 69 hores a la muntanya, recorrent els 233 quilòmetres i salvant els 20.000 metres de desnivell que presentava la cursa.

Nahuel Passerat, que ja havia participat anteriorment al Mític i a la Ronda dels cims, ha explicat que Eufòria “és un altre món”, “molt més que esport”, i que s'havia preparat “com un boig” passant 12 hores per la muntanya d'Andorra cada dissabte i cada diumenge durant un mes. També ha assenyalat que el recorregut ha estat magnífic, ja que a França mai havia fet crestes.

Els dos guanyadors van decidir dormir només 15 minuts a cada base de vida, excepte la de la Margineda, que era la primera, de manera que en tota la cursa només han dormit una hora. “Quan obries els ulls i veies un paisatge com aquest, et deies: és per això que sóc aquí, i continuaves”. De fet, Passerat considera que una prova com aquesta “és màgica; s'oblida tot, el temps, la vida quotidiana...”.

De la seva banda, per Julián Morcillo Eufòria ha estat, de llarg, “el més dur que he fet mai”. Amb tot, considera que ha estat una experiència “increïble” sobretot pel fet d'haver-la compartit amb el Nahuel, a qui considera “un gran home”. Julián i Nahuel es van conèixer l'any passat en una cursa de 340 quilòmetres “però no tan dura com Eufòria”, on van compartir molts quilòmetres i es van fer bons amics, de manera que enguany van decidir competir junts, i la primera experiència va ser a la Euskaltrail.

El director de cursa, Gérard Martínez, ha explicat que en la primera planificació de la cursa es va ser massa ambiciós, ja que finalment s'ha vist que els corredors han necessitat força més hores de les previstes per acabar el recorregut. “L'any vinent ja quedarà més clar perquè ja tindrem els temps de referència”, ha indicat Martínez. A més, també considera que en la pròxima edició s'anirà més ràpid perquè els corredors “ja hauran entès la lògica d'Eufòria”. I és que durant el primer dia, l'organització va haver de gestionar molts abandonaments, perquè “la gent anava massa ràpid, i això els castigava”. A partir de la Coma d'Arcalís, però, tothom “va entendre el que volia dir Eufòria”, i va adoptar un ritme més adaptat al tipus de cursa.

El podi d'Eufòria s'ha completat aquest dissabte al matí amb l'arribada a la meta de la parella txeca Pavel Paloncy i Filip Silar, a les 7.40 hores. Una mica més tard, a les 8.14 hores, ha arribat l'equip Eskaldats, format per Josep Pera i Sergi Bañeras, acompanyats per Salvador Vilalta, que es va unir a ells el primer dia després que el seu company patís una caiguda.

L'arribada dels segons i tercers classificats ha coincidit amb la sortida, aquest dissabte e les 8 del matí, dels 750 corredors que competeixen enguany a la Marató dels cims, una marató de muntanya, de 42,5 quilòmetres, que transcorre per les Valls del Nord, amb el Casamanya com a pic més destacat.

D'altra banda, Antoine Guillon va primer a la Ronda dels cims, a punt de completar els 150 del total de 170 quilòmetres que presenta el recorregut. Sebas Sánchez encapçala el Mític, i Armando Teixeira va primer al Celestrail.