21/02/2011

'Coup de coeur', cop de cor

2 min

Quan vaig tastar aquella vieira embolicada de cansalada del coll, vaig tenir allò que els francesos anomenen un coup de coeur , un enamorament instantani, una emoció profunda, com la que vaig sentir la primera vegada amb aquell quadre, aquella pel·lícula, aquell poema i aquella cançó.

Ara, ¿ja no serà possible tornar a sentir l'emoció perquè manca l'artista, Santi Santamaria, que va crear el plat? I la cuina, la disciplina artística efímera per excel·lència, ¿no ens deixa cap llegat material, cap objecte que ens permeti tornar a gaudir com el quadre, el disc, el llibre o la pel·lícula?

La cuina és art o artesania? En aquest debat hi esmercem hores, tertúlies i argumentacions des de fa una colla d'anys. Sembla que l'art té més prestigi que l'artesania. Si l'art és el punt de partida, és a dir, la idea que es transforma en concepte i es realitza en producte que sacseja les emocions del receptor, l'artesania és la reproducció fidedigna tant del producte com de les tècniques emprades per a la seva elaboració. El cervell és l'eina dels artistes, mentre que els artesans empren principalment les mans. D'acord, Santi Santamaria era un artista perquè, entre molts altres plats, va idear la combinació sublim de vieira amb cansalada i la va transformar en una realitat, que corprenia el comensal. No ens desanimem, però, perquè la particularitat de la cuina és que ni és art ni és artesania, sinó la suma de les dues disciplines.

Un cop de cor es va endur l'artista cuiner Santi Santamaria, però el seu esperit roman immortal entre les cassoles de Can Faves, on el seu equip continuarà cuinant magistralment i artesanalment els plats que el mestre va idear. L'artesania és la memòria de l'art de Santamaria, i ens permet continuar emocionant-nos amb les vieires embolicades amb cansalada del coll.

stats