Publicitat
Publicitat

CRÍTICA XARXES

Això és TV pública: la BBC regala un milió d’ordinadors

Aprincipis del curs que ve, un milió d’alumnes britànics d’11 anys rebran un miniordinador bàsic com a regal de benvinguda a l’ensenyament secundari. El dispositiu, provisionalment anomenat Micro Bit, pretén incentivar l’interès dels estudiants per la programació informàtica, mostrant-los que a més de consumir tecnologia i contingut digitals també poden crear-ne. Serà un equip petit amb pantalla de leds que els nens podran connectar a un ordinador per programar-lo de diverses maneres i connectar-lo amb altres Micro Bit i amb aparells més sofisticats, com els Arduino i els Raspberry Pi.

El més destacable de la campanya és que qui proporcionarà els aparells és la BBC. El Micro Bit forma part de la iniciativa Make it digital de la corporació britànica de mitjans audiovisuals, que també emetrà contingut relacionat, des de cursos de programació en el canal infantil fins a un documental sobre Bletchley Park -el bressol de l’espionatge electrònic britànic- i una sèrie basada en el videojoc Grand Theft Auto. La BBC compta amb el suport d’empreses com Barclays, Microsoft i Samsung per fabricar i distribuir el milió de Micro Bit, i d’institucions acadèmiques per desenvolupar els materials formatius. L’objectiu: corregir el dèficit de professionals digitals al Regne Unit de cara al futur immediat.

El Micro Bit recordarà als lectors més veterans una altra iniciativa de la TV pública britànica: l’ordinador personal  BBC Micro del 1981, que va iniciar milions d’escoles i llars en l’ús de la microinformàtica i va donar lloc a tota una indústria que ha arribat fins avui. Gairebé tots portem a la butxaca un hereu d’aquell equip: la majoria dels smartphones actuals -i també el Micro Bit- fan servir un processador amb arquitectura ARM, creada per  una filial d’Acorn, el fabricant del BBC Micro.

Francament, amb les teles que tenim aquí, preferiria ser britànic. Allà sí que saben donar un bon ús als  200 euros anuals que paga cada llar amb televisor per mantenir la BBC.

Postveritat