12/05/2012

Androides que no parlen català

3 min
Androides que no parlen català

L 'HTC One X és un dels smartphones més interessants que es pot comprar actualment. Pantalla gran, bona càmera i el processador més potent que he provat fins ara en un mòbil. Però quan configuro el seu sistema operatiu Android m'ofereix idiomes tan exòtics com l'alemany de Kènia, l'espanyol de Xipre i l'anglès de Lituània. En canvi, del català, ni rastre.

L'absència del català resulta flagrant tractant-se d'un model equipat amb la versió més recent de l'Android de Google, el més venut de l'actualitat, però no ens ve de nou. La majoria dels smartphones Android no inclouen el nostre idioma, com han denunciat blogs com Ebreandroid i Vadejocs, amb menció especial als models de Samsung, que és la marca que ven més Androids.

No és senzill assenyalar-ne els responsables, però podem descartar Google: els telèfons amb la seva pròpia marca -fabricats per Samsung!- inclouen la nostra llengua. El Galaxy Nexus la portava de sèrie i el model anterior Nexus S ha rebut fa poc una actualització que també la inclou.

Google posa el codi complet de les successives versions d'Android a disposició dels fabricants, que són els qui decideixen quines funcions conserven, eliminen o afegeixen. Això últim és el que havia fet fins ara Sony Ericsson (ara només Sony), que inclou el català des del seu primer model amb Android.

La resta dels fabricants de telèfons Android no són tan respectuosos amb el nostre mercat, i els seus aparells ens arriben sense català. Les marques i les operadores es passen la pilota de la responsabilitat: Samsung, HTC i ZTE estudien la possibilitat d'incloure el català, però sense comprometre's a cap data ni a actualitzar els telèfons ja venuts. Huawei diu que inclou en els seus aparells les funcions que li demanen els seus clients, les operadores de telefonia, mentre aquestes asseguren que respecten els idiomes que els proporcionen els fabricants dels telèfons. Fa uns dies vaig descobrir que el Galaxy SIII, el nou model emblemàtic de Samsung, sí que inclou el català, però fins dimarts que ve no podré comprovar si l'han mantingut en les unitats que vendran aquí.

I la competència?

El desgavell d'Android amb el català resulta especialment preocupant, ja que és el sistema operatiu que domina el mercat i cada vegada són més els consumidors que el tenen. Per si la situació no millora, convé ser conscients de les alternatives. Hi ha fabricants que inclouen el català, tot i que no sigui per amor al nostre país, sinó per poder participar en els concursos públics, on segons Carles Flamerich, director general de telecomunicacions de la Generalitat, s'aplica el requisit de l'idioma.

Tots els smartphones BlackBerry de la canadenca Research In Motion es poden configurar en català fins a la versió actual del sistema operatiu, la 7. Veurem què passa amb la futura versió 10, prevista per abans de final d'any.

Els iPhones d'Apple també inclouen el català de sèrie des de la versió 4 del sistema operatiu iOS. De fet, l'empresa de la poma ha acabat incorporant el nostre idioma als ordinadors Mac, amb la versió 10.7 (Lion) del sistema operatiu OS X.

Fins al novembre passat, tots els smartphones de Nokia portaven també el català. Ara només l'inclouen els models amb sistema operatiu Symbian, que la marca està abandonant. En canvi, els de la nova gamma Lumia no ofereixen el català perquè no ho fa Microsoft, que és qui aporta el sistema operatiu Windows Phone. A Nokia asseguren que han demanat a Microsoft que l'inclogui, i fonts d'aquesta empresa indiquen que probablement la futura versió 8 de Windows Phone sí que el porti, coincidint amb el llançament prenadalenc de Windows 8 per a ordinadors i tauletes. A diferència del que passa amb Android, Microsoft obliga els fabricants de mòbils a incorporar el sistema operatiu sense modificar-lo, de manera que quan els Windows Phone de Nokia estiguin en català, també ho hauran d'estar els de HTC, LG i Samsung, si és que segueixen fabricant-ne.

Control per veu, s'obre un altre front

Però no podem descansar: ben aviat, telèfons mòbils, televisors i cotxes es podran controlar amb ordres verbals, i de moment no podrem fer-ho en el nostre idioma. Apple ha anunciat que l'espanyol serà un dels pròxims idiomes que entendran els iPhones, però no ha donat data per al català, tot i que ja té enregistrades les veus de referència. Igualment, l'empresa Nuance disposa dels sons en català per als seus sistemes de reconeixement de veu, però Ford només li ha comprat aquesta funció en espanyol per als seus cotxes. ¿Compraríeu un cotxe si li podeu parlar però heu de fer-ho en un altre idioma?

stats