01/05/2012

Apple i Google reclamen pas a Wall Street

2 min

Abans que acabi l'any està previst que Dow Jones, l'empresa d'informació financera creada el 1882 i ara propietat de Rupert Murdoch, revisi la composició del Dow Jones Industrial Average (DJIA), l'índex selectiu que representa la cotització a la borsa de 30 empreses de les més grans dels EUA i que marca en gran mesura la pauta de l'economia mundial. Segons el semanari Barron's , també propietat de Murdoch, és molt probable que caiguin de l'índex el Bank of America, la metal·lúrgica Alcoa i la informàtica Hewlett-Packard, que serien substituïdes per Apple i Google.

El relleu tindria un valor simbòlic perquè reconeixeria el valor dels mòbils i d'internet en la indústria nord-americana. Darrerament s'han aixecat veus reclamant que Apple retorni a territori dels EUA una part de la seva producció a la Xina, per tal de generar ocupació local directa. Google, com altres companyies de la xarxa, mou molts diners amb una plantilla relativament reduïda, però ningú no dubta de l'impacte que els seus serveis tenen sobre el conjunt de l'economia.

Es veu que el principal obstacle per incloure Apple dins el nou Dow Jones és precisament que les seves accions valen més del compte: el fabricant de l'iPhone és l'empresa més valuosa del món, i la seva incorporació desvirtuaria el càlcul de l'índex, ja que representaria per si sola el 26% de l'indicador, quan per exemple IBM -que ja hi és, amb Cisco, Microsoft, Intel i les telefòniques AT&T i Verizon- només en suposa el 12%. Altres empreses com General Electric, l'únic valor actual del Dow Jones que en forma part des que va ser creat, passarien a tenir un paper marginal.

Mentre llegeixo tot això, no puc evitar demanar-me quines empreses catalanes de la nova economia formarien part d'un hipotètic índex CatEx35, si algun dia arribem a tenir-lo.

stats