09/01/2015

El CES dels tecnodomèstics

4 min
El CES dels tecnodomèstics

Al Consumer Electronics Show d’aquest any hem tornat a veure les grans marques orientals d’electrònica competint per veure qui ofereix el televisor de pantalla més gran, però com que hi ha d’haver un límit en la mida dels aparells que caben a les cases dels consumidors normals, aquest any s’han centrat també a fer televisors més prims, d’un gruix gairebé impossible, i amb pantalla corbada, tot i que algunes marques (LG) són més entusiastes que altres (Sony) a l’hora d’assegurar que això millora la qualitat de visionat. En qualsevol cas, la febre de les pantalles de perfil corbat s’ha encomanat dels televisors als monitors d’ordinador: HP ja en té un de 34 polzades amb aquesta forma.

Respecte a la qualitat d’imatge, el 4K ja domina, encara que el contingut audiovisual d’ultraalta definició encara és escàs. Alguna marca ja presumeix fins i tot de televisors 5K i 8K, una aposta arriscada perquè probablement les persones que es poden permetre comprar-los ja no tenen -per edat- l’agudesa visual que els permetria apreciar-ho.

Els espectadors en general ens beneficiarem més de la millora en la facilitat d’ús d’uns aparells amb funcions cada dia més avançades, especialment ara que les marques han adoptat sistemes operatius nascuts per a la telefonia mòbil: així ho han fet Panasonic amb el Firefox OS de Mozilla, Samsung amb Tizen i LG amb el WebOS creat per Palm. Les tres aspiren així a controlar ecosistemes propis d’aplicacions desmarcant-se de la plataforma Android de Google a la qual Sony, Philips i Sharp sí que es mantenen fidels. Veurem si això afavoreix la creació d’aplicacions específiques per a televisors, un segment fins ara molt fragmentat.

En matèria de telefonia mòbil, a Las Vegas no s’hi ha vist cap novetat trencadora. Exceptuant l’anècdota de productes minoritaris com les noves BlackBerry, la indústria continua respectant el patró dels smartphones en forma de rectangles de vidre tàctil; això sí, cada vegada més grans per evitar la compra d’una tauleta i més barats per vendre més unitats als països emergents.

Les millores vénen, sobretot, per la facilitat de càrrega d’unes bateries que no guanyen capacitat: les hem de carregar molt sovint, però ara triguen menys a assolir un nivell de càrrega raonable i potser podem fer-ho sense endollar res, perquè dos dels tres consorcis de carregadors sense fil s’han fusionat; tanmateix, el sistema promogut per Energizer segueix competint amb el de Duracell, de manera que si el vostre smartphone es pot carregar deixant-lo sobre la taula d’un Starbucks, no serà així en la d’un McDonald’s, tot i que fabricants com MediaTek ja tenen xips compatibles amb els dos sistemes.

El sector de l’automoció ha seguit guanyant pes al CES: un 20% més de superfície d’exposició que l’any passat. Dels nous cotxes connectats us en parla avui Josep Lluís Merlos a la pàgina 55, de manera que em limito a destacar l’intrigant ús de gestos amb la mà per manipular algunes funcions electròniques del vehicle que ha incorporat Volkswagen, amb càmeres situades al sostre, a sobre del conductor i el passatger.

Gràcies a les diverses tecnologies sense fil, cada vegada hi ha més electrodomèstics connectats: Samsung diu que el 90% dels seus models ho estaran l’any 2017 i el 100% el 2020. Les neveres continuen sense anar soles a comprar, però Panasonic en té una amb càmeres a l’interior, perquè amb el mòbil puguem veure des del supermercat si a casa queden ous o patates. També hi ha innovacions que no tenen res a veure amb la connectivitat: LG té una rentadora petita de càrrega superior que cap a sota de la rentadora normal de càrrega frontal, per fer dues rentades alhora. Un dels models de rentadora de Samsung porta incorporada una pica superior amb aixeta per fer prerentat manual sense safareig. I al nou aspirador robòtic de la mateixa Samsung li pots indicar amb el comandament a distància quina zona de l’habitació vols que netegi amb especial intensitat.

L’internet de les coses segueix impregnant els dispositius d’ús quotidià. A més dels rellotges connectats que totes les marques de telefonia ofereixen com a complement dels seus smartphones, trobem des de panys de porta controlables amb el telèfon fins a la bombeta led Sengled, que evita la dispersió de dispositius domòtics: també fa de repetidor wifi i té videocàmera HD de videovigilància.

L’enregistrament i la monitorització de l’activitat física són un altre segment molt actiu: podeu limitar-vos a comptar les vostres passes amb un braçalet, però el sensor integrat als mitjons de Sensoria Fitness també us donarà consells per millorar la manera de caminar o de córrer. I les andròmines per vigilar els nadons a distància tenen garantit l’èxit: als peücs connectats que us presentava fa unes setmanes s’hi ha afegit aquest any el xumet Pacif-i, de Blue Maestro, que envia la temperatura de la criatura per Bluetooth al telèfon dels pares patidors.

I, com és natural, a Las Vegas no hi podien faltar els drones de consum. L’AirDog Drone segueix automàticament des de l’aire el seu propietari allà on va, a manera de selfie continuada, i el model de l’alemanya Ascending Technologies detecta i esquiva tot sol els obstacles que troba en la ruta que li marquen. Però no em consta que n’hagin presentat cap que sigui capaç de fer les dues coses.

stats