Molts programes permeten retocar fàcilment les imatges captades amb la càmera del telèfon

Dotze aplicacions per fer millors fotografies amb el mòbil

No se sap qui va dir que "la millor càmera de fotos és la que dus sempre a sobre", però tenia raó. Quants cops us heu perdut el moment decisiu (*) per no haver agafat la càmera? Ara ja és difícil que us passi.

Més de 4.500 milions de persones disposen de telèfon mòbil al món, i la pràctica totalitat inclouen una càmera fotogràfica. Qualsevol dels grans fabricants de mòbils ven cada any més càmeres que el conjunt de tots els fabricants de càmeres autònomes. I els consumidors les fem servir amb gran intensitat: des del mes passat, el dispositiu més popular entre els usuaris per publicar imatges al servei Flickr ja no és una càmera, sinó un smartphone : l'iPhone 4 d'Apple, que ha superat l'anterior líder, la Nikon D90.

De fet, la categoria de telèfons amb càmera de Flickr és dominada pels mòbils d'Apple: les tres primeres posicions estan ocupades pels tres models que la marca ha tret fins ara (el quart mòbil més popular és l'HTC Evo 4G, tot i que gairebé empatat amb un altre aparell Apple: l'iPod Touch). I no és que les càmeres dels iPhones siguin especialment bones: hi ha mòbils Android i Nokia que ofereixen captadors de més resolució i objectius de més qualitat òptica. Probablement per això, és l'iPhone el que disposa de la varietat més gran d'aplicacions per retocar, millorar i compartir fotografies. A continuació us en suggereixo unes quantes, i, perquè no sigui dit, n'afegeixo algunes per a altres sistemes operatius mòbils.

Instagram és el servei fotogràfic de moda entre els propietaris d'iPhone. Permet aplicar efectes especials de saturació, envelliment, solarització i d'altres a les imatges en el mateix telèfon, abans de publicar-les gratuïtament en una web amb funcions de xarxa social que ja té més de set milions d'usuaris i aquesta setmana ha superat els 150 milions de fotografies publicades, a un ritme de 15 per segon.

Una alternativa a Instagram és PicPlz , que també disposa d'aplicació per a mòbils Android. A més d'oferir filtres d'imatge, es pot vincular amb xarxes socials externes, permetent, per exemple, publicar les fotos a Facebook o Tumblr alhora que fa check-in automàticament a Foursquare a partir de les dades de geolocalització de la foto.

Si teniu un smartphone Nokia, però, la vostra opció a l'Ovi Store és Molome , que també combina una aplicació mòbil Symbian de filtres fotogràfics i un servei web per publicar les fotos i compartir-les des d'allà.

Filtres a dojo és el que ofereixen aplicacions per a iPhone com 100 Cameras in 1 i CameraBag (1,59 € cadascuna), amb les quals podeu aplicar a les fotografies dotzenes d'efectes amb noms tan descriptius com 1962 , infraroig , instantània o ull de peix . TiltShift Generator (0,79 €) reprodueix la qualitat d'imatge que s'obté amb una càmera de joguina, i els resultats poden ser des de divertits fins a una mica inquietants.

De tota manera, l'aplicació que guanya en varietat de filtres és FX Photo Studio (1,59 €), amb gairebé 200 efectes, des de lomografia fins a esbós, passant pels tradicionals sèpia o moaré, amb la possibilitat -exclusiva en la seva categoria- d'aplicar-los només en una zona determinada de la imatge.

Si no us calen efectes artístics i en teniu prou amb les operacions convencionals de retall i ajust de les fotografies, el vostre programa és Adobe Photoshop Express (gratuït, per a iPhone, iPad i Android).

Els nostàlgics tenen Hipstamatic (1,99 $), que transforma la càmera de l'iPhone en una Kodak Instamatic dels anys 60, amb les seves característiques fotografies, tirant a saturades, que recordaran a la majoria dels usuaris d'iPhone les que els havien fet els seus pares quan ells eren petits.

També hi ha tota una altra categoria d'aplicacions que es concentren a superar les limitacions del programa de càmera incorporat de l'iPhone. Així, amb Camera+ (1,59 €) es poden ajustar manualment les zones d'enfocament i exposició, i activar un estabilitzador d'imatge per evitar les fotos mogudes. QuickPix (0,79 €) permet començar a disparar molt més ràpidament i amb menys retard entre fotografies: fins i tot ofereix una modalitat de ràfegues (fins a dues fotos per segon amb l'iPhone, sis amb l'iPod Touch i 14 amb l'iPad 2). També permet capturar imatges fixes mentre es grava vídeo. I ja que parlem de vídeo, cal no oblidar TimeLapse (iPhone, 1,59 €) i Time-Lapse (Android, 1,40 €), que fan automàticament fotografies a intervals determinats, amb les quals generen un vídeo en diversos formats d'alta definició, per estudiar el creixement d'una planta o el trànsit al carrer de casa.

(*) En canvi, sí que sabem qui va parlar dels 'moments decisius': el cardenal de Retz al segle XVII, tot i que el concepte el va popularitzar el fotoperiodista Henri Cartier-Bresson el 1952.

Etiquetes