Publicitat
Publicitat

CRÍTICA XARXES

Fent negoci amb l'espionatge de la NSA

La histèria planetària amb l'espionatge electrònic que practica l'agència de seguretat nacional dels EUA em fa pensar en el personatge de la pel·lícula Casablanca que es declara escandalitzat en saber que en aquell establiment s'hi juga mentre recull del crupier els seus guanys de la partida. Fa anys que alguns coneixedors de la realitat del trànsit de dades a la xarxa ofereixen sistemes per minimitzar la possibilitat d'intromissió en les comunicacions. Alguns ho fan sense afany de lucre, però altres hi han vist un possible negoci, però no sense el permís dels espies oficials.

Phil Zimmermann, que als anys 90 del segle passat va ser investigat per l'FBI per haver dissenyat el sistema PGP de xifrat del correu electrònic, sospitós d'amenaçar la seguretat nacional, va crear fa uns mesos el servei Silent Circle, que per 24 dòlars mensuals oferia comunicacions segures de veu, missatgeria i correu entre els seus subscriptors. Un altre servei, Lavabit, oferia el correu electrònic xifrat que va fer servir Edward Snowden per transmetre la documentació que ha posat al descobert les activitats de la NSA. Tant Silent Circle com Lavabit han hagut de suprimir el servei de correu xifrat perquè l'agència de seguretat els ha exigit les claus d'accés als missatges dels seus clients.

En una lliga semblant vol jugar Kim Dotcom, que ofereix la privacitat de les dades com a atractiu principal del servei Mega d'emmagatzematge al núvol. L'últim a arribar al mercat és Safeplug, una capseta de 50 dòlars que es connecta a l'enrutador wifi i desvia automàticament el trànsit de tots els ordinadors i telèfons de la casa a la xarxa Tor, que dificulta enormement identificar quins usuaris s'han connectat a cada servidor. I, a més, desactiva la publicitat de les pàgines que visitem.

Segur que veurem més serveis i productes d'aquest estil. El que em sorprèn és que no n'hi hagi gairebé cap que hagi estat creat a Europa, quan nosaltres som dels més afectats per l'espionatge nord-americà. Aquí també anem endarrerits.