Publicitat
Publicitat

CRÍTICA XARXES

#Germanwings

Dimarts al matí, quan la secció que comparteixo amb Albert Murillo i Genís Roca a El matí de Catalunya Ràdio  va ser interrompuda per la notícia de l’accident del vol de Germanwings, vaig notar una alarma especial en la reacció -admirablement professional, dubto que cap oient notés alguna cosa- de la Marta Romagosa, que ens feia de conductora com sempre que no hi és la Mònica Terribas. De seguida vaig entendre el motiu: la Mònica no hi era perquè una estona abans havia marxat a Brussel·les... volant via Düsseldorf. Pocs segons després, un altre avís des de la peixera de control aportava una mica d’alleujament a la commoció: la Mònica acabava d’avisar per WhatsApp l’equip del programa que el seu vol era un altre. Visca els xats de mòbil.

Mentre els periodistes de la ràdio transformaven un espai d’entreteniment en especial informatiu, tocava capbussar-se a la xarxa. I allà hi vaig trobar el que és habitual en aquests casos: poca informació de primera mà, repetida fins a l’infinit quan ja ha perdut tota la vigència. I també vaig comprovar la importància de triar bé les fonts: moltes dades que piulaven els organismes oficials ja havien sigut publicades hores abans per la web Aviation Herald, escrita per un especialista en incidents aeris i freqüentada per professionals del ram, des de pilots fins a controladors. Menció especial mereix l’agilitat dels responsables d’internet de Germanwings i Lufthansa, que pocs minuts després de saber-se la desgràcia van posar en blanc i negre els logotips que identifiquen els seus perfils a les xarxes socials com a mostra de condol.

Les anècdotes del dia: els tuitaires d’encefalograma pla rondinant perquè Telecinco havia endarrerit l’emissió de Mujeres y hombres y viceversa per informar sobre l’avió estavellat, i els que van aprofitar el ressò de l’accident per vomitar a la xarxa missatges d’odi anticatalà. Llàstima que Twitter encara no hagi activat per a tothom el  filtre automàtic de tuits ofensius que està provant aquests dies. Per sort, fa uns dies va millorar el formulari per denunciar-los.

Postveritat