22/12/2012

Guia de compres nadalenques

4 min
Tauleta Google Nexus 7

Durant els pròxims dies es regalaran molts aparells tecnològics però triar el més adequat per a cadascú no sempre és fàcil. A continuació teniu alguns consells.

E-reader o tauleta?

Molts lectors en format digital dubten entre aquests dos tipus de dispositiu. Si amb una tauleta, que permet navegar per la web i admet centenars de milers d'aplicacions, també es poden llegir llibres electrònics, per què conformar-se amb un dispositiu específic? Hi ha la qualitat d'imatge: la pantalla de tinta electrònica d'un e-reader es llegeix millor que la de cristall líquid d'una tauleta, sobretot amb llum de dia, i cansa menys la vista. L'autonomia: la bateria d'una tauleta s'ha de carregar cada dia, i la d'un e-reader dura setmanes. La comoditat: un e-reader pesa un 30% menys que la tauleta més lleugera. I el preu: amb el que costa una tauleta es poden comprar e-readers bàsics per a tota la família. Ara bé, per una mica més, valen molt la pena els models més recents amb llum incorporat (Amazon Kindle Paperwhite, Casa del Libro Tagus Lux), que també permeten llegir a les fosques.

Tauleta, però quina?

L'èxit de l'iPad demostra que hi ha demanda de dispositius mòbils amb pantalla més gran que la d'un smartphone . Ara bé, si espereu substituir l'ordinador portàtil per una tauleta, recordeu que no podreu compartir-la amb altres usuaris sense posar les vostres dades al seu abast, i tingueu en compte que us caldrà un teclat extern per aconseguir la mateixa velocitat de treball: si a l'ordinador feu 80 pulsacions per minut, teclejant sobre vidre no superareu les 30. Aquest any seran força populars les tauletes amb pantalla de menys de vuit polzades, una categoria on els models amb Android amenacen l'hegemonia d'Apple. L'iPad mini és un prodigi de lleugeresa -des que la tinc no he tornat a fer servir el model de mida normal- però per força menys diners podeu comprar una Nexus 7 de Google o, si us trobeu còmodes dins l'univers Amazon de contingut digital, la seva Kindle Fire HD. Totes es connecten a internet per WiFi. Només tenen opció de connexió mòbil els iPad i les Galaxy Tab de Samsung, que també són les úniques que disposen de càmera fotogràfica principal.

Fotografia digital

La resolució del captador d'imatge no és necessàriament el millor indicador de la qualitat d'imatge d'una càmera. Per sobre dels, posem, 10 megapíxels, el fitxer conté dades de sobres per retallar i retocar les fotos a l'ordinador. Amb la mateixa resolució, els captadors més grans aporten més sensibilitat. També afecten la qualitat de l'objectiu i la facilitat d'ús. En aquest sentit són temptadores les noves càmeres compactes amb sistema operatiu Android: la Nikon Coolpix S800C i la Samsung Galaxy Camera admeten les mateixes aplicacions de retoc d'imatge que un smartphone i es connecten per WiFi a internet per publicar les fotos a les xarxes socials. La Samsung també pot portar targeta de mòbil, i per això es pot comprar a terminis a Vodafone o Yoigo. Això sí, la bateria els dura molt poc i pel mateix preu teniu una càmera rèflex.

'Smartphones' a dojo

La tria de telèfon avançat depèn sobretot del sistema operatiu que més us agradi, en funció de la seva facilitat d'ús. En varietat d'aplicacions disponibles guanyen iOS, que només ofereix Apple, i Android, que trobareu en moltíssimes marques i nivells de preu. Però no descarteu Windows Phone, una plataforma mòbil original, personalitzable i eficient que no té res a veure amb el Windows de l'ordinador. En tots els casos, més que els models enormes de gamma alta, jo sóc partidari dels de preu mitjà amb pantalla d'unes quatre polzades. Entre els Android, la meva recomanació seria l'HTC Desire X si portés inclòs el català, però com que l'empresa s'hi resisteix, opto pel Samsung Galaxy SIII Mini. Entre els Windows Phone, el Nokia Lumia 820 ofereix gairebé el mateix que el Lumia 920 en un format més compacte. L'iPhone 4S d'Apple té un preu més raonable que l'iPhone 5. BlackBerry? Espereu-vos a veure els models nous que sortiran a finals de gener.

Accessoris sorprenents

Sempre hi ha aquell parent que ja té els últims models de telèfon, de càmera i de tauleta. Abans de recórrer a les fundes de mòbil o de portàtil, que serien l'equivalent tecnològic de les corbates, podeu trobar tota mena de dispositius digitals que obren nous camps d'aplicació. Un d'aquests dispositius són els sensors d'activitat personal, dissenyats per portar-los sempre al damunt perquè registrin els passos que fem, els esglaons que pugem i les hores que dormim, de manera que l'anàlisi de les dades ens estimuli a evitar el sedentarisme. N'hi ha en forma de polsera -Nike Fuelband- i de pinça per al cinturó -Fitbit One-. Una altra andròmina sorprenent és el bolígraf Livescribe, més gruixut que un de convencional perquè, a més d'escriure, enregistra so -classes, conferències, entrevistes- i transmet per WiFi el que escrivim al nostre compte del servei Evernote, d'on podem recuperar-ho des de l'ordinador, la tauleta o el telèfon.

Regals virtuals per a despistats

No sé què regalar. No he tingut temps per comprar res. Si mentre emboliqueu paquets descobriu que en falta algun, encara hi ha remei. A la botiga iTunes d'Apple venen cupons per valors d'entre 10 i 50 euros per descarregar música o aplicacions. Spotify ofereix targetes virtuals bescanviables per un, tres, sis o dotze mesos de servei (entre 9,99 i 119,88 euros). Si el destinatari del regal acaba d'abandonar Instagram, segur que agrairà un compte Pro de Flickr (un any per 25 dòlars o dos per 45 dòlars). En tots els casos, després de fer la compra podreu descarregar una targeta amb el codi bescanviable, per posar-la sota la manta del tió.

stats