04/10/2011

IBookstore: igual que comprar llibres al Carrefour

2 min

Des d'ahir els usuaris d'iPhone i iPad d'aquí també podem comprar llibres electrònics a iBookstore, la llibreria digital d'Apple. Ja es podien llegir e-books amb els dispositius de la poma: les aplicacions d'Amazon, Leqtor i Stanza permeten diverses combinacions de compra, descàrrega i lectura. Però com que iBookstore està vinculada al mateix compte d'usuari que la botiga de música iTunes i la d'aplicacions App Store, és probable que més d'un descobreixi ara les virtuts de la lectura digital.

Això, si hi troba els llibres que busca. Diu que ofereix 400.000 títols, menys de la meitat que Amazon per als seus Kindle. Però la immensa majoria són en anglès; Apple assegura que n'anirà afegint, però de moment només hi ha títols populars dels grups Planeta i Random House, gairebé tots en castellà. Libranda, el majorista que aporta el contingut, diu que 700 de les 5.500 referències (el 12%) que té digitalitzades són en català, però vendre-les és decisió de cada editorial, i ahir sobraven dits d'una mà per comptar els llibres a iBookstore en el nostre idioma. El majorista de les editorials d'aquí, 36L Books, disposa de 302 títols en català, el 30% sobre un total de 1.013, però encara no subministra a la llibreria d'Apple ni a les d'Amazon i Telefónica. Només els ven a Leqtor.com, propietat seva.

Ara per ara, comprar e-books amb un iPad és com fer-ho en un hipermercat. Hi trobareu títols d'autors mediàtics, premis literaris recents i restes de liquidacions editorials, però no espereu gaudir del gran avantatge del llibre digital, l'accés a un fons de catàleg infinit. El pitjor de tot és que iBookstore ni tan sols ofereix la facilitat d'ús característica d'Apple: no hi ha manera de consultar el catàleg per idioma. Un exemple més de servei dissenyat a 9.500 quilòmetres del lloc on hi ha els seus usuaris.

stats