08/03/2012

Més bona pantalla i potser connexió 4G

3 min
LA PREMSA PROVA  EL NOU DISPOSITIU A  San Francisco els periodistes van explorar el nou iPad.

Ni iPad 3 ni iPad HD. Només iPad, així, a seques. La nova versió del tablet de referència que Apple va presentar ahir prescindeix del sufix numèric i inaugura una època en la qual els consumidors només s'han de limitar a comprar el model que l'empresa posi al seu abast en cada moment. D'aquí un any tornarem a tenir un model nou, amb un aspecte semblant a l'actual, que portarà a dins les noves versions dels components -pantalla, processador, memòria, bateria- que els proveïdors hagin aconseguit proporcionar a Apple pel mateix preu.

El nou iPad-a-seques sembla pràcticament idèntic a l'actual iPad 2. Cal fixar-s'hi molt per veure que és 0,6 mil·límetres més gruixut i que pesa 55 grams més. La cosa canvia quan s'encén la pantalla: segueix sent de 9,7 polzades i sense format panoràmic, però ara té molts més píxels: 2.048 x 1.536, quatre vegades més que les dels models precedents. De fet, com destacaven els directius d'Apple, té un milió de píxels més que un televisor d'alta definició. Gràcies a això, tot -fotografies, textos, pàgines web- es veu molt més clar. En ampliar una bona foto fent el característic pessic amb dos dits, el nivell de detall és impressionant. També té més resolució la càmera frontal: ara són cinc megapíxels -la de l'iPad 2 en té menys d'un-, inclou una òptica de més qualitat, idèntica a la de l'iPhone 4S, amb detecció facial, i pot enregistrar vídeo d'alta definició 1080p, amb possibilitat d'estabilitzar les imatges en temps real.

Siri arriba a l'iPad

Per poder gestionar tots aquests píxels, Apple ha adoptat un nou processador, anomenat A5X, una versió modificada de l'anterior que disposa de quatre nuclis dedicats a les funcions gràfiques. La primera impressió, comprovada amb alguns videojocs, és de molta agilitat. El nou processador també permet que el nou iPad accepti ordres verbals mitjançant l'aplicació Siri: de moment, en anglès, francès, alemany i, des d'ara, també en japonès.

La dotació de memòria per a les dades i les aplicacions de l'usuari (Tim Cook va presumir ahir de més de 200.000 títols específics per al seu tablet , entre els 580.000 que hi ha per a iOS) no canvia. Hi haurà versions amb 16,32 GB i 64 GB, cadascuna en dues variants: una que només es connecta a xarxes wifi i l'altra que també ho fa a internet mòbil.

Aquí és on hi ha l'única sorpresa real del nou iPad: a més de ser compatible amb les xarxes 3G, també ho és amb les LTE de quarta generació (4G), que permeten una velocitat de dades de fins a 73 megabits per segon. Si més no, amb les nord-americanes, ja que les especificacions només citen la banda de freqüències que fa servir la 4G a l'altra banda de l'Atlàntic, però no a Europa. Haurem d'esperar al 23 de març per comprovar-ho. La possibilitat de compartir la connexió 4G del nou iPad amb altres aparells, com un ordinador portàtil, pot justificar per sí sola la seva adquisició, si més no a les zones on hi hagi cobertura i sempre que l'operadora ho permeti.

Aquests elements i funcions nous consumeixen més energia, però Apple ha augmentat la capacitat de la bateria, de manera que l'autonomia del nou iPad es manté en les 10 hores dels models precedents.

Amb el tablet es van presentar noves versions de gairebé totes les aplicacions pròpies de l'empresa: els programes d'ofimàtica iWork ara aprofiten l'augment de resolució; iVideo crea automàticament tràilers dels vídeos domèstics; Garage Band permet formar -per wifi o Bluetooth- grups musicals de fins a quatre membres, cadascun amb el seu iPad, i fins i tot s'hi ha afegit iPhoto, el programa de gestió i retoc de fotografies, que ara ofereix més possibilitats que als ordinadors de la casa. De fet, es diria que a partir d'ara, Apple considera que un ordinador ja no és un Mac, sinó un iPad.

Evolutiu, no revolucionari

En general, el nou iPad és evolutiu, no revolucionari, però tampoc li fa cap falta. Apple ja ha venut 55 milions d'unitats i la demanda no sembla que decaigui. Probablement l'expectació generada aquests mesos farà que molts rebin el nou model amb certa decepció, com va passar fa uns mesos amb l'iPhone 4S.

Com en aquell moment, però, la conveniència de comprar el model nou es redueix a saber si s'aprofitaran o no les noves característiques: si ja teniu un iPad 2 i no llegiu gaire ni sou fotògrafs, probablement no us cal renovar-lo. En canvi, si encara no teniu tablet o sou propietaris d'un iPad de la primera fornada, no us hi podreu resistir.

stats