29/10/2011

Nokia puja al bus en marxa

3 min

A Stephen Elop li agraden les analogies dramàtiques. Al febrer, quan feia poc més de quatre mesos que presidia Nokia, va decidir que els smartphones de la marca finlandesa deixessin de portar el sistema operatiu propi Symbian i ho va justificar explicant que l'empresa havia de "saltar des d'una plataforma en flames" al mar dels sistemes de la competència per poder sobreviure. Ara el mateix Elop descriu l'experiència d'adoptar el Windows Phone de Microsoft com "haver pujat a un autobús en marxa".

En l'aliança entre Nokia i Microsoft s'ajunten la fam i les ganes de menjar. L'empresa de mòbils s'ha deixat prendre més de la meitat de la seva quota del lucratiu mercat de gamma alta per les marques que usen el sistema operatiu Android, promogut per Google, i en menor mesura per l'iPhone, d'Apple. Ara, amb unes vendes trimestrals de 17 milions d'unitats, és només el tercer fabricant mundial de smartphones, per darrere de Samsung i d'Apple. Per la seva banda, Microsoft -l'empresa on treballava Elop abans de fer-se càrrec de Nokia-, encara no ha aconseguit situar l'actual versió mòbil de Windows, la setena, en el radar dels consumidors: els models que la fan servir, fabricats per pesos pesants com Samsung, LG i HTC, seran menys del 6% dels smartphones venuts aquest any a l'Europa occidental.

Dimecres Nokia va presentar a Londres els smartphones amb què aspira a capgirar la situació. El Lumia 800 (420 €) i el Lumia 710 (270 €) són els seus dos primers smartphones amb el sistema operatiu de Microsoft. Tots dos tenen un processador d'1,4 GHz i una pantalla tàctil de 3,7 polzades (la mateixa mida que l'iPhone) amb 800 x 480 píxels de resolució (l'estàndard de Windows Phone), amb tecnologia Amoled en un cas i TFT en l'altre. El 800, de carcassa metàl·lica en tres colors, porta càmera de vuit megapíxels; el 710, de carcassa de plàstic en cinc colors, la té de cinc megapíxels. El primer inclou 16 GB de memòria interna, i el segon, 8 GB, però tots dos disposen de 25 GB d'emmagatzematge a la xarxa SkyDrive de Microsoft.

Els Lumia (pèssima elecció de nom, per cert: en castellà és sinònim de prostituta) aporten a Windows Phone el reconeixement de marca i la llegendària qualitat de fabricació de Nokia. Tot i això, l'empresa d'Elop juga fort amb els serveis com a elements diferenciadors en un mercat en què cada vegada costa més distingir un smartphone d'un altre. Els dos més destacats són la navegació GPS i la música. Nokia Drive és la versió per a Windows Phone del programa de navegació pas a pas amb indicacions de veu, que guarda els mapes en el mateix telèfon i, per tant, et pot guiar fins i tot en absència de connexió. Les dades i les aplicacions cartogràfiques que Nokia va adquirir amb l'empresa Navteq són un dels seus actius principals, i Microsoft no només les va adoptant per als seus serveis web, sinó que s'acaba d'obrir una gran oportunitat per incorporar-les en aplicacions de tercers, ara que Google ha comunicat que caldrà pagar per fer servir el seu Maps en serveis aliens.

Drive no és l'única aplicació dels Lumia vinculada a la geografia: Nokia Live View és un programa de realitat augmentada que proporciona en temps real informació sobre el que estem veient amb la càmera del telèfon; Nokia Public Transport ofereix rutes i horaris de metro, tren i autobús en 430 ciutats de tot el món.

Els serveis de música de Nokia per als seus Windows Phone són una mica més intrigants: segueix existint la possibilitat de comprar cançons, a la qual s'ha afegit l'aplicació Gig Finder per trobar llocs pròxims on actuen els artistes que escoltem. Però la gran novetat és Mix Radio, que ofereix gratuïtament canals musicals temàtics creats per Nokia, als quals es pot accedir sense identificació i fins i tot es poden descarregar al mòbil per disposar d'un parell d'hores de música sense accedir a internet. Caldrà veure si aquest contingut, precuinat però de franc, serà competència real per a Spotify i altres serveis de pagament.

Nokia té pocs mesos per exhibir aquests actius com a valor afegit davant altres mòbils Windows Phone: l'acord amb Microsoft especifica que l'empresa en qüestió incorporarà la majoria de les funcions al sistema operatiu, de manera que Samsung, posem per cas, també n'acabarà disposant en els seus models futurs.

Per si de cas, Nokia segueix confiant en els mercats emergents d'Àsia i l'Àfrica, que domina àmpliament amb els seus telèfons de gamma mitjana i baixa. A Londres, la vicepresidenta de mòbils de Nokia, Blanca Juti, va presentar també la nova gamma Asha [vent, en indi], de mòbils amb teclat físic per facilitar l'ús dels serveis de missatgeria i xarxes socials entre els joves, amb els quals Nokia aspira a connectar els pròxims mil milions d'usuaris d'internet que quan accedeixin per primer cop a la xarxa, ho faran amb un dispositiu mòbil.

stats