Publicitat
Publicitat

SÓNAR+D

Sé què vas fer al Sónar (i ho puc veure des de casa)

El Centre de Supercomputació de Barcelona proporciona una altra dosi del futur que ja és aquí

La nova ubicació del Sónar+D al pavelló 4 de la Fira de Montjuïc ens porta molts records als que tenim prou edat per haver visitat el Sonimag per conèixer les novetats en equips d’imatge i so. Un cop a dins, però, l’única concessió a la nostàlgia és l’exposició de sintetitzadors clàssics de Novation, on el model més antic és el Wasp, del 1978. En tots els altres aspectes, som en plena era digital, començant pel braçalet RFID, que fa tant d’entrada com de moneder electrònic carregable per pagar les consumicions als bars.

Al Market Lab, la zona d’exposicions, el Centre de Supercomputació de Barcelona proporciona una altra dosi del futur que ja és aquí: amb l’inquietant títol Sé què vas fer al Sónar, rastregen -de manera anònima- els telèfons mòbils de tots els assistents que tinguin activada la wifi. En unes pantalles es pot consultar quins són els espais més concorreguts del festival, i els interessats poden introduir en una pàgina web l’identificador de xarxa del seu mòbil i veure des de casa en quins llocs del recinte van ser i a quines hores. El big data en acció.

El que no esperes trobar al Sónar és una solució per compensar les retallades pressupostàries en recerca científica. Però això és precisament el que permet Crowdcrafting, una plataforma web de codi obert que fan servir la NASA i el CERN on els ciutadans poden aportar el seu temps, per exemple, identificant varietats de mosquit per a un centre suís de malalties tropicals o catalogant objectes prehistòrics de la col·lecció del British Museum.

Atipa't de cultura

Etiquetes