26/02/2013

'Smartphones' clònics per a tots els gustos

2 min

Pantalla d'unes cinc polzades, processador de quatre nuclis, connexió a xarxes 4G, càmera de 13 megapíxels, connectivitat NFC i sistema Android. Aquest és el retrat robot dels smartphones de gamma alta que els grans fabricants asiàtics presenten aquest any a la Fira de Gran Via. El de Sony es pot mullar i el de Huawei assegura que té més autonomia que els altres. Els taulèfons Grand Memo de ZTE i Optimus G Pro de LG tenen la pantalla una mica més gran. I el Padfone Infinity d'Asus, de només cinc polzades, n'inclou una altra de 10 per transformar-se en tauleta.

I parlant de tauletes, HP ha deixat de complicar-se la vida i s'ha passat a Android, traient per sorpresa un model de 150 euros que pot robar encara més compradors a l'iPad mini d'Apple que la Nexus 7 de Google. En resum, millores incrementals de prestacions fruit de la disponibilitat de nous components i abaratiment gràcies a les economies d'escala en la producció. Per decidir-se per un aparell o un altre cal aprofundir en les especificacions i provar-los en condicions reals amb les aplicacions que ens interessen, que són les que marquen l'autèntica diferència.

Però fer un telèfon bo de preu alt té molt menys mèrit que fer-ne un que sigui digne i molt, molt barat. Aquest segment està demostrant una gran activitat aquesta setmana a Barcelona, perquè la indústria té clar on ha de buscar el creixement. ZTE va presentar ahir l'Open, el primer mòbil amb Firefox OS, que Telefónica començarà a vendre -si és que no el regala- a l'estiu. I Nokia no es va limitar a completar la gamma Lumia amb dos smartphones nous; també va presentar un mòbil bàsic de 65 euros que admet dues targetes SIM i fa autofotos assistides amb instruccions de veu, i un altre de... 15 euros (!) que inclou llanterna i ràdio FM per als països on no poden pagar un smartphone .

stats