11/06/2011

'Tablets' per a tots els gustos

4 min
'Tablets' per a tots els gustos

L'any passat es van vendre al món aproximadament 18 milions de tablets. S'espera que aquest any la xifra es multipliqui per quatre, i que el 2015 se'n venguin uns 300 milions d'unitats, gairebé tantes com els smartphones que es van vendre el 2010. Tot i que el 99,5% dels humans encara no tenen tablet, el format està sent tot un èxit, perquè en molts casos pot substituir l'ordinador portàtil i perquè als fabricants els ofereix un gran avantatge logístic: amb un únic model poden atendre tots els mercats i tots els idiomes, a diferència dels equips que porten teclat físic. No hi ha marca d'electrònica de consum, informàtica o telefonia que no envegi l'èxit d'Apple, i ja comencen a arribar a les botigues tota mena d'alternatives a l'iPad. Aquests dies n'he provat tres de molt diverses.

ZTE Light Pro

Tot i que ZTE no els soni gens, és el quart productor mundial de telèfons mòbils, que fabrica en règim de marca blanca per a operadores de telefonia. No és aquest el cas del Light Pro, un tablet de marca pròpia per al mercat de baix cost: el ven Movistar a un preu d'entre 0 € (si es contracta una tarifa d'internet mòbil de 49 € al mes) i 119 €. La pantalla és multitàctil i de format panoràmic (800x480 píxels), i la seva mida de set polzades permet portar-lo a la butxaca, encara que Steve Jobs faci bromes dient que aquests models, més petits que el seu iPad, s'haurien de vendre acompanyats d'una llima per esmolar els dits. Les dimensions del Light Pro són de 45 UEi (Unitats Equivalents iPad, una unitat de mesura que m'he empescat per indicar que el seu volum és un 45% del de l'iPad original d'Apple) i pesa 403 grams. No és un tablet especialment sofisticat; de fet, fa servir la versió 2.2 del sistema operatiu Android, pensada per a telèfons i no per a tablets; en usar-lo fa la sensació de mòbil gegant, sobretot considerant que també serveix per parlar per telèfon. Tanmateix, és compatible amb totes les aplicacions per a mòbils Android (més de 150.000), té ràdio FM i una característica insòlita: es pot obrir per canviar-li la bateria.

Blackberry PlayBook

El tablet de Blackberry també té pantalla de set polzades -en aquest cas, de 1.024x600 píxels, el 60% més que el ZTE en el mateix espai- però es tracta d'un animal completament diferent. És molt compacte (només 41 UEi, el 41% del volum del primer iPad) i la seva qualitat de construcció és excepcional, igual que la seva potència: porta un processador d'1 GHz amb doble nucli i 1 GB de memòria RAM, a més de 16 GB (499 €), 32 GB (599 €) o 64 GB (699 €) per emmagatzemar dades. El que distingeix el PlayBook és el programari: el sistema operatiu QNX, d'origen industrial, permet executar simultàniament diverses aplicacions en finestres separades sense que s'apreciï una disminució del rendiment. Amb gestos del dit sobre el marc actiu de la pantalla s'obren els menús i es canvia de finestra. El navegador web permet obrir diverses pestanyes i veure exactament les mateixes pàgines que en un ordinador, fins i tot amb llenguatge Flash. El PlayBook és ideal per als usuaris de mòbils Blackberry, amb els quals es connecta de manera segura mitjançant Bluetooth per accedir amb una pantalla més gran a les aplicacions del telèfon i a la seva connexió d'internet, ja que només disposa de connexió wifi. En canvi, la resta dels usuaris trobaran a faltar la varietat d'aplicacions d'altres sistemes operatius: tot i que RIM presumeix que el PlayBook té més programes -més de 2.000- dels que tenia l'iPad quan va sortir. La veritat és que molts són simples accessos directes a pàgines web, i l'única aplicació popular que hi ha disponible actualment és la de Facebook. El catàleg, però, es va ampliant dia a dia, i mentre arriben altres títols, és una delícia veure i escoltar vídeos i jocs i fer xats de vídeo amb la pantalla panoràmica d'aquest tablet que surt dilluns al mercat i que, per cert, s'afegirà aviat a l'iPad en el reduït catàleg de models que ofereixen el català en origen.

Samsung Galaxy Tab 10.1v

Samsung va ser la primera en treure un tablet alternatiu a l'iPad, i precisament era de set polzades, com els dos ja comentats. Ara hi afegeix un nou model amb pantalla panoràmica de 10,1 polzades, i per tant perfecta per veure vídeos, a diferència de la de l'iPad, que és de format 4:3. La construcció del Galaxy Tab 10.1 (74 UEi de volum) és impecable: pesa els mateixos 600 grams que l'iPad 2 però és fins i tot més agradable de tenir a la mà gràcies a la superfície posterior gravada. La càmera principal té una resolució de 8 megapíxels, per si voleu fer fotos de qualitat amb un visor tan enorme. Un punt feble: el connector especial per connectar i carregar, en comptes d'un USB estàndard. El processador d'1 GHz amb doble nucli es nota en l'agilitat del funcionament. El sistema operatiu Android 3 Honeycomb, creat especialment per a tablets, encara s'ha de polir pel que fa al rendiment i a la funcionalitat, una mica confusa, però s'anirà actualitzant. El catàleg d'aplicacions disponibles és molt escàs, però admet totes les dels mòbils Android. El comercialitza Vodafone des de 199 € (amb un consum mensual de 49 € d'internet mòbil).

stats