09/10/2015

Windows 10 reanima el món dels PC

4 min
hp windows

Fins fa pocs mesos hi havia un segment del mercat informàtic encara menys excitant que el dels telèfons mòbils clònics amb pantalla tàctil rectangular que s’esforcen per diferenciar-se entre ells mentre tots intenten assemblar-se al de sempre. Es tracta dels ordinadors personals (PC), una categoria que semblava instal·lada en la rutina dels consumibles d’oficina que es renoven quan estàs a punt de quedar-te sense existències i només s’havia animat ocasionalment amb la substitució progressiva dels equips de sobretaula pels portàtils, tan estimats per les empreses -els empleats poden treballar a qualsevol lloc- com per les famílies -ocupen menys espai a casa i te’ls pots endur a classe o de cap de setmana.

I així, mentre les vendes de smartphones connectats no paraven de créixer, les de PC perdien força trimestre darrere trimestre i els marges de benefici per als fabricants eren cada vegada més magres, fins al punt que més d’un ja en pronosticava la desaparició. El trimestre passat, segons IDC, es van vendre al món menys de 71 milions de PC, gairebé un 11% menys que en el mateix període de l’any anterior.

Ara bé, fa temps que el panorama està canviant cap a millor, i el responsable és Microsoft, que aporta els sistemes operatius de més del 90% dels PC que hi ha en funcionament al món. Després d’haver relliscat en la refundació de Windows amb la versió 8, que integrava de manera maldestre la informàtica tradicional i les funcions tàctils adoptades dels mòbils i les tauletes, l’actual Windows 10 està afavorint l’aparició d’una gran varietat de dispositius que van més enllà dels formats clàssics: des d’equips de sobretaula tot en un fins a híbrids com tauletes amb teclat accessori per treballar millor i portàtils amb pantalla separable que es pot utilitzar com a tauleta.

Aquesta varietat resulta especialment visible aquests dies, perquè les grans marques -que ho són molt: entre Lenovo, HP, Dell i Acer es reparteixen més del 60% de les vendes mundials de PC- estan presentant les seves novetats de cara a la temporada de Nadal. Amb una incorporació relativament inesperada: la mateixa Microsoft s’ha afegit amb entusiasme al ball del hardware. Vist l’èxit de la seva tauleta convertible Surface com a substitut dels portàtils convencionals -que ha provocat que tant Apple com Google presentin models específics per a aquest segment-, Microsoft ha anunciat la quarta versió del seu propi producte, i també el primer ordinador portàtil de la seva història, el convertible de gamma alta Surface Book. I lluny de defugir la comparació amb els models de l’eterna rival, Apple, presumeix de millor rendiment i de funcions com la pantalla tàctil i la disponibilitat de l’assistent de veu Cortana en tots els tipus d’equips, mentre que Apple només inclou la seva Siri en els mòbils i les tauletes.

Ara bé, la mostra més clara de l’abast de Windows 10 són els dos smartphones Lumia 950 que Microsoft acaba de presentar. Són els primers models que surten de fàbrica amb el nou sistema operatiu -alguns dels existents rebran també l’actualització abans de final d’any- i gràcies al sistema Continuum se’ls pot connectar un monitor, un teclat i un ratolí i fer-los servir com a ordinadors de sobretaula. Ja no cal sincronitzar un equip amb l’altre, perquè portes tota la informàtica a la butxaca.

Més enllà de Microsoft

Els altres fabricants tampoc es queden enrere. Potser algú s’ha picat quan ha vist que Microsoft -que fa pocs anys era exclusivament una empresa de software-és capaç de dissenyar ordinadors amb Windows tan atractius com els seus, però el cas és que Lenovo acaba de renovar gamma, Acer ho farà la setmana que ve i HP va estrenar dimecres a Barcelona els 20 models de dispositius amb Windows 10 amb què inauguren la nova etapa de l’empresa, ara que la divisió de sistemes personals i impressores s’ha independitzat de la divisió d’empreses. L’excusa per haver fet aquí el llançament mundial és que les potes dels dos nous ordinadors tot en un de sobretaula estan inspirades en la butaca Barcelona de Mies van der Rohe. Destaca sobretot el model Envy -el nom, enveja en anglès, sembla justificat: costarà a partir de 2.500 euros-. La pantalla tàctil de 34 polzades i format panoràmic de cinema (21:9) és corbada; el cap de disseny de HP considera aquesta forma més útil en un ordinador que fa servir una sola persona que en un televisor que ha de veure tota la família. L’Envy està equipat amb sis altaveus Bang & Olufsen, la marca danesa d’àudio que equipa altres models nous d’una gamma en què també hi ha convertibles amb frontissa que s’obre fins a 360 graus, els miniportàtils econòmics Stream per connectar-se al núvol, que inclouen 200 MB d’internet mòbil cada mes durant dos anys, i un parell de portàtils per a fanàtics de l’entreteniment: el Pavilion Gaming amb teclat retroil·luminat en color verd i una edició especial Star Wars amb contingut de la saga i les tecles vermelles per als partidaris del costat fosc de La Força.

En tot cas, Windows 10 està funcionant: segons Microsoft ja hi ha més de 110 milions de dispositius que el fan servir. Segur que hi ha ajudat que l’actualització des de versions anteriors sigui de franc, però també que moltes empreses es van saltar Windows 8 i s’estan passant directament al 10, segons explica a l’ARA Eric Cador, president de Lenovo per la regió EMEA. Pel que fa a mi, ja em toca renovar el meu MacBook Air, i crec que em tornaré a mirar amb interès, per primer cop des de fa molts anys, algun ordinador portàtil amb Windows.

stats