Publicitat
Publicitat

DÍGITS I ANDRÒMINES

Com ampliar la capacitat del mòbil

Encara que els fabricants de smartphones, tauletes i ordinadors publiquen en xifres ben grosses el preu del model més econòmic de la seva gamma, en realitat els interessa vendre les versions amb més capacitat de memòria perquè els resulten més rendibles: l’iPhone 6 més car, el de 128 gigabytes, costa només 45 euros més de fabricar que el model bàsic, el de 16 gigabytes, però es ven al públic per 200 euros més. En altres marques passa més o menys el mateix.

Tot i això, la majoria dels compradors acostumen a triar la variant més barata, confiant que no arribaran a ocupar-ne tota la capacitat. Però quan comencen a agafar el gust a fer fotografies, gravar vídeos i descarregar aplicacions, es penedeixen de no haver comprat el model de més capacitat, i aleshores ja és massa tard. Si no és que opten per alguna de les solucions per ampliar l’espai de memòria que hi ha actualment al mercat. Vegem-les a continuació.

La manera més senzilla d’ampliar la capacitat d’un smartphone per emmagatzemar dades era posar-hi una targeta microSD de memòria. Ho dic en passat perquè ja no és així. De fet, els iPhones d’Apple mai han admès targetes de memòria, mentre que els telèfons amb Android que ho permeten són cada vegada més difícils de trobar. Fins i tot Samsung, que sempre havia incorporat aquesta característica, hi ha renunciat en el seu model emblemàtic més recent, el Galaxy S6. La majoria dels Lumia de Microsoft -abans Nokia- tampoc admeten targeta de memòria. Per això, si encara hi sou a temps, us aconsello que trieu la versió del vostre telèfon nou amb més capacitat de memòria interna que us pugueu permetre, o bé un model que tingui ranura d’ampliació.

Si no teniu previst canviar de telèfon aviat i comença a faltar-vos espai en l’actual, teniu diverses opcions a l’abast. No són tan elegants com inserir una targeta, però salven la situació. En els models amb Android podeu aconseguir un resultat semblant endollant al port de càrrega i sincronització un clauer de memòria. Els més pràctics són els de tipus dual, amb un connector microUSB en un extrem i un USB de mida normal en l’altre. D’aquesta manera també es facilita la transferència d’arxius entre el mòbil i l’ordinador. Dues marques que ofereixen clauers duals són Transcend (JetFlash 380, de 8 a 64 GB) i SanDisk (Ultra Dual, de 16 a 64 GB), amb preus entre 15 i 50 euros segons la capacitat.

Per als iPhones, que no porten connector microUSB sinó Lightning, hi ha el clauer dual iBridge de la marca Leef (de 16 a 256 GB, entre 59 i 199 euros), que fa la mateixa funció però en un format més aparatós. Si voleu matar dos pardals d’un tret, teniu la carcassa Mophie Space Pack, que a més d’ampliar la memòria de l’iPhone (16 GB per 150 euros, 64 GB per 250 euros) també duplica la duració de la bateria. Això sí, per les restriccions del sistema iOS, cal fer servir una aplicació per moure fitxers entre la memòria del telèfon i la de l’Space Pack, una complicació que comparteix amb l’iBridge.

Un altre sistema per disposar de més capacitat al telèfon és guardar els fitxers de dades en un servei del núvol. N’hi ha d’independents com Dropbox i Box, i les tres grans plataformes mòbils tenen el seu: iCloud per a iOS, Google Drive per a Android i OneDrive per a Windows Phone. De fet, els dos últims disposen també d’aplicació per als altres. Ara bé, si us cal molt d’espai haureu d’acabar pagant: la capacitat gratuïta és de només 2 GB a Dropbox, 5 GB a iCloud i 15 GB a Google Drive i OneDrive. Aquest últim la duplica si activeu la funció de sincronització automàtica de fotografies.

Les fotos acostumen a ser precisament el contingut digital que ens obliga a buscar més capacitat.

Afortunadament, no ens faltarà espai per guardar-les al núvol i veure-les des d’altres dispositius, des de l’ordinador fins al televisor connectat: tots els sistemes operatius mòbils disposen d’aplicació per penjar automàticament les fotos del telèfon a Flickr, que ofereix un terabyte de franc. I Google acaba de presentar la seva aplicació Photos (per a Android, iOS i Chrome), que va encara més enllà: dóna espai il·limitat.

L’opció més intrigant per ampliar la capacitat dels nostres dispositius mòbils arriba gràcies a un èxit de micromecenatge a Kickstarter: es diu Lima, costa 150 dòlars i és una petita pastilla que s’endolla al port Ethernet del router domèstic i a un disc dur de fins a 8 terabytes. Amb les aplicacions corresponents per a mòbils i ordinadors, aquesta capacitat queda a l’abast de tots els dispositius, que passen a compartir tots els fitxers gairebé en temps real. Sempre que la connexió a internet sigui prou ràpida, el resultat és un núvol personal, ampliable amb més unitats de disc, pel qual no cal pagar quotes mensuals i que, a més, queda fora de l’abast dels espies i altres xafarders digitals.

Postveritat