LA TRIA 'TECH'
Misc 20/10/2012

12 aplicacions per llegir llibres al mòbil o a la tauleta

Si el segment de les tauletes amb pantalla de set polzades està tan animat és, en bona part, perquè és un format molt còmode per llegir llibres digitals. Us he triat les principals aplicacions per fer-ho

i
Albert Cuesta
3 min
Kindle

CardedeuPer llegir llibres electrònics no és imprescindible tenir un e-reader un dispositiu de lectura amb pantalla de tinta electrònica. Els mateixos fitxers es poden fer servir en dispositius mòbils estàndard com 'smartphones' o tauletes, sempre que es disposi de l'aplicació necessària. Amb aquestes aplicacions podeu organitzar la vostra biblioteca digital i ajustar els paràmetres de lectura, com la lluminositat de la pantalla o la mida de la lletra. A continuació, he triat les més populars.

Aplicacions de llibreries

En la majoria dels casos, l'aplicació de lectura que fareu servir més sovint és la de la llibreria on compreu els llibres electrònics. Fer-ho té dos avantatges principals: la possibilitat de comprar els llibres directament des de l'aplicació i la sincronització entre diversos dispositius del punt on heu deixat de llegit per poder continuar en un altre aparell. Per això, és clar, cal que tots els equips disposin de connexió a la xarxa.

Kindle és el nom de l'ecosistema de lectura digital d'Amazon. És el que disposa del catàleg més ampli i el que abarca més sistemes operatius mòbils: Android, BlackBerry, iOS i Windows Phone. Fins i tot permet llegir des del navegador web.

iBooks és l'aplicació de lectura d'Apple per als iPhone, iPod Touch i iPad, vinculada a la llibreria iBookstore. També serveix per llegir documents en format PDF.

Play Books és la secció de llibreria de la botiga de contingut digital de Google. Naturalment, disposa d'aplicacions per a mòbils i tauletes Android, però també per als dispositius mòbils d'Apple.

FNAC també compta amb aplicacions de descàrrega i lectura de llibres electrònics per als dispositius Android i iOS.

Kobo és una llibreria digital d'origen canadenc que encara no ha formalitzat el desembarcament a l'Estat, però ja ofereix títols en espanyol, tot i que no en català. Disposa d'aplicacions de lectura per a la majoria de les plataformes mòbils, incloent-hi l'única que hi ha per a la tauleta PlayBook de BlackBerry.

Tagus és la plataforma de lectura digital de la cadena de llibreries Casa del Libro, propietat del grup Planeta. Amb les aplicacions per a Android i iOS es poden descarregar i llegir els llibres.

El Corte Inglés també té aplicacions de descàrrega i lectura per als terminals amb Android i iOS.

EDI.cat, el grup d'editors catalans independents, té una llibreria digital que ofereix en exclusiva alguns títols, com per exemple 'Victus', d'Albert Sánchez Piñol. Aquesta aplicació mòbil només funciona en l'iPad d'Apple.

Nokia Reading és la proposta del fabricant finlandès de mòbils per llegir llibres en els seus 'smartphones' Lumia amb sistema operatiu Windows Phone. Els llibres es compren des de l'apartat corresponent de la botiga Marketplace de contingut digital.

Aplicacions de lectura independents

Per llegir llibres electrònics no descarregats de cap llibreria comercial d'un servidor gratuït o d'altres procedències us caldrà una aplicació genèrica que llegeixi com més formats de fitxer millor. La més popular per a dispositius Android és Aldiko, mentre que els usuaris d'iPhone i iPad tenen a l'abast Stanza. Totes dues poden accedir a repositoris públics de contingut o als fitxers que tingueu guardats al vostre ordinador, i són força més configurables i flexibles que les aplicacions vinculades a llibreries. Per exemple, no he trobat cap altra aplicació on ajustar la lluminositat de la pantalla sigui tan senzill com a Stanza.

L'iTunes dels llibres electrònics

Calibre no és una aplicació mòbil: funciona en ordinadors Windows, Mac i Linux, però si teniu llibres electrònics de procedències diverses us serà de gran utilitat per organitzar-los i transferir-los als vostres dispositius de lectura. Ofereix funcions de conversió de formats i, amb els complements adients, és capaç de desprotegir els llibres comprats en una llibreria per poder llegir-los en altres aparells i aplicacions.

stats