10/02/2013

15 consells per fer que la bateria del vostre 'smartphone' duri més

5 min
Una bateria de telèfon mòbil

El gran punt feble de la societat mòbil no és la cobertura o la velocitat de les xarxes, ni la potència dels processadors, ni la varietat d'aplicacions, sinó l'autonomia de les bateries. Un dispositiu hiperconnectat no serveix de res si s'apaga perquè no tenim un endoll a mà, i cada vegada n'hi ha més que no permeten canviar la bateria exhaurida per una altra de reserva.

Mentre la indústria busca maneres de fer aparells que consumeixin menys i bateries amb més capacitat, aquí teniu uns quants consells per aconseguir que el vostre 'smartphone' arribi mes enllà de mitja tarda. Alguns són obvis, altres, no tant. Ja us aviso que molts no us agradaran, perquè impliquen desactivar funcions de l'equip, ni que sigui temporalment. Però en aquesta vida no es pot tenir tot.

1. Tingueu-lo en un lloc fresc. L'escalfor és un dels pitjors enemics del rendiment de les bateries. Eviteu deixar el telèfon o la bateria de recanvi dins el cotxe a l'estiu o portar-lo sempre a la mà. No arribaré a l'extrem de recomanar-vos que el guardeu a la nevera, però només per un motiu: quan la temperatura de partida és molt baixa, la bateria triga unes hores a recuperar el seu rendiment òptim.

2. Abaixeu la brillantor de la pantalla. Un dels dos elements que consumeixen més energia d'un telèfon mòbil és la pantalla, sobretot ara, que son tan grossos. I com més brillantor, més consum. Ajusteu-la a la il·luminació ambiental. La majoria dels aparells inclouen una funció que ho fa automàticament. Assegureu-vos de tenir-la activada.

3. Reduïu el temps d'espera. Les pantalles són com les bombetes: consumeixen proporcionalment al temps que funcionen. Sigueu molt conservadors a l'hora de triar el període que la pantalla es manté encesa mentre no manipuleu l'aparell: si en teniu prou amb 30 segons, no deixeu un minut. El model Galaxy SIII de Samsung és prou intel·ligent per evitar apagar-se mentre detecta que estem mirant la pantalla, però cal tenir activada la funció de reconeixement facial.

4. Apagueu la connexió mòbil. L'altre element que consumeix més energia d'un 'smartphone' són les connexions de xarxa, començant per la de l'operadora de telefonia. Hi ha molts moments en què no cal estar connectats, com ara mentre sou en un avió, en un lloc on no convé fer ni rebre trucades (reunions, concerts, teatre...) o quan aneu d'excursió a llocs amb poca cobertura. De fet, com pitjor sigui la cobertura, més energia consumeix l'aparell buscant-ne. Si la cobertura va i ve sovint, desactiveu la xarxa fins que arribeu a un lloc més ben comunicat.

5. Millor 2G que 3G. Si heu de mantenir oberta la connexió mòbil, considereu la possibilitat de fer-ho en modalitat 2G (GPRS). No podreu fer ni rebre trucades mentre estigueu connectats a internet, i la connexió és molt més lenta, però també consumeix molt menys que la connectivitat 3G.

6. Apagueu el wifi. D'acord, està molt bé poder navegar per la web sense consumir bytes de la tarifa mòbil de dades. Però la connectivitat wifi, pensada per als ordinadors i no per als mòbils, gasta encara més bateria que el 3G. Activeu-la només si teniu un endoll a l'abast i cap altra possibilitat de connexió. I la funció de buscar noves xarxes wifi també gasta molt.

7. Apagueu el Bluetooth. Aquesta xarxa de curt abast consumeix menys energia que les dues anteriors, però també convé desactivar-la si no heu de connectar el telèfon amb un auricular de mans lliures ni transferir fitxers a cap altre aparell. Quan l'hàgiu d'activar, feu servir l'opció de desactivació automàtica al cap de pocs minuts d'inactivitat, si hi és.

8. Compartiu poc o gens l'accés mòbil a internet. El pitjor cas possible d'ús de xarxes és la funció de 'compartir internet' amb altres dispositius −també anomenada 'mobile hotspot'− que ofereixen la majoria dels 'smartphones' moderns, perquè manté actives les connexions 3G i wifi, que acaben exhaurint la bateria en molt poca estona. Sigueu molt conservadors en el seu ús, poseu-hi contrasenya per evitar que hi accedeixin desconeguts i no oblideu desactivar-la tan aviat hàgiu acabat de treballar-hi.

9. Millor timbre que vibració. La majoria dels aparells permeten substituir els sons de trucada i alerta per una discreta vibració, més silenciosa. El problema és que el vibrador consumeix força més energia que l'altaveu. Feu-lo servir només quan sigui imprescindible.

10. Desactiveu la realimentació hàptica. És a dir, la lleu vibració que confirma cada pulsació d'una 'tecla' virtual. Com s'indica en l'apartat anterior, aquesta funció −que fa servir un minúscul motor− consumeix molta bateria. Si no podeu prescindir de la confirmació tàctil, compreu-vos un telèfon amb teclat físic.

11. Desactiveu les funcions d'ubicació. Òbviament, les aplicacions de navegació GPS o de cartografia necessiten tenir accés a la ubicació del telèfon, però n'hi ha moltes altres que no necessiten aquesta dada per a res i la demanen igualment. A la configuració del telèfon podeu desactivar-ho. Estalviareu molta, molta energia.

12. Tanqueu les aplicacions que no feu servir. En els sistemes operatius mòbils moderns es poden anar obrint aplicacions sense tancar les anteriors. Moltes de les que queden en segon pla segueixen consumint recursos, sigui de processador o de xarxa. Assegureu-vos de deixar obert només allò que estigueu utilitzant. A l'iPhone, premeu dues vegades el botó d'inici i a la part de sota veureu totes les aplicacions obertes; per tancar-les, premeu qualsevol de les icones fins que es posin totes a tremolar i tanqueu-les amb la creueta vermella.

13. Actualitzeu menys sovint el correu electrònic. És còmode tenir ja descarregats tots els missatges quan obrim l'aplicació de correu electrònic, o rebre una notificació immediata tan aviat n'arriba un de nou, però per aconseguir-ho, el telèfon ha de mantenir oberta una connexió permanent amb el servidor i consumeix recursos. Si desactiveu la funció de correu 'push' i trieu un interval d'actualització més llarg −30 minuts, una hora o més− notareu la diferència en la bateria. I tindreu menys interrupcions, que també resulta saludable.

14. Desactiveu els 'widgets' informatius. Està bé conèixer al minut les condicions meteorològiques, l'evolució en borsa de les accions que ens interessen i els titulars d'última hora, però les finestres que ens els mostren han d'accedir sovint als servidors per actualitzar les dades. Guanyareu autonomia si ho desactiveu. Sempre podeu consultar la informació amb el navegador web quan us calgui. I en el cas de la meteorologia, mirar el cel.

15. Instal·leu aplicacions de gestió del consum. Si heu de fer manualment totes les intervencions que us recomano, us n'acabareu cansant. Afortunadament, hi ha aplicacions que les automatitzen, si més no, en alguns sistemes operatius. No és el cas de l'iPhone, ja que Apple no permet que les aplicacions accedeixin a aquestes funcions de l'aparell i us haureu de conformar amb les opcions incorporades a iOS. En canvi, els usuaris d'Android poden instal·lar Juice Defender −disponible en tres versions, la més senzilla, gratuïta− que ofereix diversos patrons d'estalvi d'energia segons, les prestacions a les quals estigueu disposats a renunciar. Cal dir que alguns usuaris es queixen que Juice Defender consumeix per si sol més bateria de la que estalvia. Bé, proveu-lo abans. Al BlackBerry jo hi tinc posats SmartWiFi, que només activa la cerca de xarxes wifi quan sóc en llocs coneguts, i Application Resource Monitor, que tanca les aplicacions de segon pla quan detecta que consumeixen massa.

Un aclariment final: no cal que espereu que la bateria es descarregui del tot per endollar el telèfon. Les bateries modernes de ions de liti no tenen el problema de memòria de càrrega de les tecnologies anteriors. La seva limitació és la quantitat de cicles de càrrega.

stats