09/12/2012

10 coses que encara m'agraden dels BlackBerry (i 5 que no)

4 min
Com es veuen els usuaris de BlackBerry i com son vistos pels altres (C-Section Commics)

Cardedeu1. Teclat físic. L'element que defineix els 'smartphones' de RIM. Mentre vostès juguen a encertar-la en el teclat virtual de la pantalla tàctil i es barallen amb el text predictiu, jo teclejo missatges de correu, xats i fins i tot articles sencers amb tota seguretat, gràcies a un disseny de tecles que RIM no ha deixat de perfeccionar amb els anys.

2. Dreceres de teclat. L'eficiència que aporta el teclat físic respecte a una pantalla tàctil encara millora gràcies a la gran quantitat de dreceres incorporades en el sistema operatiu: T per anar directament a dalt de tot d'una llista, B per anar a baix, N per passar al missatge següent, P per tornar a l'anterior. I n'hi ha molts més. Només estalvien un parell de segons, però al cap del dia en són molts.

3. Baix consum de bateria. Trobo incomprensible que els usuaris de 'smartphones' hagin assumit que els cal portar sempre a sobre un carregador de bateria o tenir-ne un a cada lloc on van. Amb la majoria dels BlackBerry clàssics -els últims models amb pantalla tàctil ja son una altra cosa- pots sortir de casa al matí i arribar al vespre sense haver de recarregar-lo. I en el pitjor dels casos, la bateria es pot treure i canviar-la per una altra.

4. Botó lateral personalitzable. La majoria dels models de BlackBerry tenen un botó lateral que es pot configurar per activar qualsevol funció del telèfon sense haver de buscar-la pels menús, fins i tot sense mirar la pantalla. Jo el tinc programat per capturar la pantalla, però també podria activar el reconeixement de veu o una aplicació determinada.

5. Compressió de dades. Entre els servidors de BlackBerry i el telèfon es descarreguen menys dades que amb qualsevol altre 'smartphone' a igualtat d'informació. Això vol dir que consumeixo menys dades de la franquícia mensual del meu contracte, i que tinc un rendiment de correu acceptable fins i tot en cas de poca cobertura. De fet, fa un mes que vaig desactivar la connectivitat 3G -cosa que a més allarga la durada de la bateria- i segueixo perfectament comunicat. Els desafio a fer-ho amb qualsevol altre tipus de smartphone.

6. Integració social. Les aplicacions ben dissenyades es poden comunicar entre elles, per compartir directament fotografies en xarxes socials o actualitzar l'estat de la missatgeria instantània amb el text del tuit més recent. La safata d'entrada integrada mostra els missatges de correu, els SMS, els de les xarxes socials i els xats. La flexibilitat en aquest aspecte és molt superior a la de l'iPhone i només la superen els equips amb Android.

7. LED de notificacions. En un BlackBerry es pot saber quin tipus de missatge acabem de rebre, sense haver de mirar la pantalla, perquè l'indicador lluminós canvia de color. La quantitat d'aplicacions que emulen aquesta característica en els telèfons amb Android és la millor demostració de la seva utilitat.

8. Seguretat. L'obsessió de RIM per aquest aspecte arriba a l'extrem de xifrar la connexió sense fils entre el telèfon i l'auricular Bluetooth de mans lliures per tal d'evitar que les converses siguin interceptades. Potser un particular no necessita tant, però tranquil·litza saber que el teu 'smartphone' és l'únic homologat sistemàticament per la majoria dels governs i grans empreses.

9. Tarifa de dades en itinerància. Connectar-se a internet des de l'estranger amb qualsevol altre mòbil pot sortir molt car. Amb els BlackBerry es pot contractar una ampliació internacional del servei, que funciona en tots els països on està disponible, i que permet navegar per la web i enviar i rebre correu fins a 300 MB per una tarifa plana d'uns 60 euros al mes. I la compressió de dades (veure punt 5) fa que l'eventual excés de trànsit sigui més moderat.

10. BlackBerry Travel. Aquest servei gratuït facilita molt la vida dels qui viatgem sovint: detecta els missatges de correu que contenen confirmacions de bitllets d'avió o reserves d'hotel, crea automàticament un itinerari amb totes les dades i notifica els retards i els canvis de porta d'embarcament, fins i tot abans que les pantalles dels aeroports. Hi ha aplicacions semblants per a d'altres telèfons, però el servei costa 50 dòlars cada any.

Com és natural, no tot és perfecte. Els BlackBerry també tenen alguns defectes que considero irritants:

1. BlackBerry Messenger. Tècnicament, el xat entre telèfons BlackBerry és impecable: ràpid, integrat amb l'agenda de contactes, protegit amb xifrat i amb notificació de lectura de cada missatge. La pena és que no permet comunicar amb telèfons d'altres sistemes operatius ni amb ordinadors. Sort que hi ha aplicació de Google Talk (i també de WhatsApp, però jo no el faig servir).

2. Manca d'aplicacions. Davant els 750.000 títols disponibles per a iOS o Android, els poc més de 100.000 que ofereix l'App World de RIM es queden molt curts, sobretot considerant que molts no són pròpiament aplicacions, sinó paquets de personalització gràfica i sonora. Queda especialment coix en el camp dels jocs i en les aplicacions vinculades a dispositius externs. Cal admetre, però, que el sistema operatiu fa per si sol moltes funcions que en altres plataformes necessiten una aplicació. I la veritat és que la majoria de les aplicacions que faig servir cada dia per treballar i comunicar-me sí que estan disponibles.

3. Reinicis constants. Sigui per motius de seguretat o per la veterania del sistema operatiu, cada vegada que s'instal·la o s'actualitza una aplicació cal reiniciar el telèfon, i l'operació és especialment molesta per la seva lentitud. En molts casos també cal tornar a acceptar la lletra petita i tornar a introduir les credencials d'accés.

4. Trackpad. El desig d'acontentar tothom ha donat lloc a algunes incoherències. Els models més recents de BlackBerry, com el Bold 9900, afegeixen una pantalla tàctil al teclat físic, però conserven el botó físic de navegació per a les icones, que resulta redundant i és tan sensible que sovint costa encertar-la. El millor és desactivar-lo.

5. Càmera. La fotografia mòbil no ha estat mai el punt fort de RIM. Les òptiques no són del tot dolentes, però l'obturador triga a disparar i sovint perds el motiu de la imatge o obtens una foto moguda. En les versions més recents ha desaparegut la funció d'enfocament automàtic. I no existeix Instagram per a BlackBerry.

El 30 de gener es presentaran els dos primers models de 'smartphone' -un d'ells exclusivament tàctil i l'altre amb teclat físic- amb la nova versió 10 del sistema operatiu BlackBerry, amb el qual RIM aspira a posar-se a l'altura dels seus rivals Android i iOS. De fet, pel que he vist, els supera àmpliament en diversos aspectes. Caldrà veure si pel camí de la renovació total ha evitat perdre els atributs positius que l'han caracteritzat fins ara.

(Il·lustració: C-Section Comics. La imatge completa és aquí

stats