19/11/2013

Les compres selectes d'Apple

2 min

Per molt que us diguin el contrari, l'autèntic motiu del gir de la indústria electrònica cap a les pantalles tàctils no és facilitar-nos la vida als usuaris, sinó optimitzar la producció dels fabricants. Quan els aparells porten teclat físic, els eventuals excedents d'un país no es poden traslladar a un altre si els dos no comparteixen la mateixa distribució de les tecles. En canvi, els smartphones -i sobretot les tauletes que només es connecten per wifi- tàctils es poden vendre indistintament a qualsevol lloc, perquè és l'usuari qui configura el teclat per software en el moment d'estrenar-los. Però una pantalla tàctil no és ni de bon tros el mecanisme més eficient d'interacció entre els humans i les màquines.

D'aquí que els fabricants de dispositius estiguin experimentant amb interfícies alternatives de control. Una de les més populars és Siri, el control dels mòbils i tauletes d'Apple amb ordres verbals en llenguatge natural. El cercador de Google també pot ser interrogat amb la veu, i la versió més recent per a mòbils Android ja respon parlant. L'altre sistema que les empreses exploren són els gestos, com us explicava fa unes setmanes.

És en aquest marc que cal interpretar la intenció d'Apple de comprar PrimeSense, la firma israeliana que va crear el sensor de moviment Kinect de les primeres consoles Xbox de Microsoft. El fabricant de l'iPhone té un encert especial comprant petites empreses per aconseguir-ne la tecnologia: els actuals OS X i iOS procedeixen de NeXT, comprada el 1997; el software de l'iPod es deia SoundJam (2000); el 2010 va comprar Siri; l'any passat va adquirir Authentec, especialista en sensors dactilars com el que incorpora el nou iPhone 5s, i la també israeliana Anobit, centrada en les memòries flash que són element clau dels iPhones i els iPads. Veurem en quin nou producte d'electrònica de consum de l'any que ve -un televisor, potser?- apareixen els sistemes de reconeixement d'imatges i objectes desenvolupats per PrimeSense.

stats