DÍGITS I ANDRÒMINES
Misc 15/03/2019

17 fites dels 30 anys de la web

Quan es compleixen tres dècades del naixement de la World Wide Web recordem alguns dels moments més rellevants de la història d’aquest sistema que ha canviat la nostra manera de viure

i
Albert Cuesta
6 min
10 fites dels 30 anys de la web

El 12 de març del 1989 un científic britànic, Tim Berners-Lee, que treballava al CERN -el centre europeu de recerca nuclear amb seu a Ginebra-, va presentar al seu supervisor el projecte de la World Wide Web (WWW), un sistema d’hipertext per publicar documentació a internet i accedir-hi de manera senzilla. El responsable del departament va dir que la proposta de Berners-Lee era “vaga, però interessant”. No s’imaginava gens fins on ens portaria.

30 anys després del seu naixement, és indiscutible que la web ha canviat la nostra manera de viure, relacionar-nos, treballar, consumir, formar-nos i informar-nos. No sempre ho ha fet de manera positiva, fins al punt que Berners-Lee porta una dècada lamentant que el seu invent hagi sigut segrestat per les corporacions i els governs amb finalitats comercials i de vigilància. Mentre decidim si acceptem que segueixi sent així, fem un repàs d’algunes de les fites més destacades de les seves tres dècades d’història.

1989

El projecte original: la definició de l’HTML, les URL i l’HTTP

El document primigeni de la web no només definia conceptes que ara ens resulten familiars, com el llenguatge de programació HTML, les adreces web o URL i el protocol HTTP. També definia l’arquitectura de la informació i les especificacions del programari necessari, tant el servidor en el qual hi hauria els documents com l’aplicació client per veure’ls.

1990

El primer navegador o la porta per accedir a la informació

Un cop creat el servidor en el qual residirien els documents hiperenllaçats, calia una aplicació per consultar-los. A http://worldwideweb. cern.ch/browser podeu fer servir el navegador WorldWideWeb que Berners-Lee va programar a l’ordinador NeXT del seu despatx. Aneu a Document | Open from full document reference, escriviu l’adreça de qualsevol pàgina actual i sabreu com s’hauria vist fa 29 anys en cas d’haver existit.

1991

Neix al CERN la primera pàgina web

Com és natural, la primera web de la història va ser creada al CERN i és un document de text que explica com funciona aquesta “iniciativa de consulta d’informació hipermèdia d’àrea extensa que dona accés universal a un gran univers de documents”. Podeu visitar-la a http://info.cern.ch/hypertextTheProject.html

1992

La primera imatge: un cartell d’un concert

Les Horribles Cernettes era un quartet vocal femení format per empleades del CERN que feien du-duà amb lletres còmiques sobre l’activitat científica de la institució. Les sigles LHC del seu nom coincideixen amb les del Large Hadron Collider, l’accelerador de partícules del centre. Quan Berners-Lee va veure al Mac d’un col·lega el cartell anunciant un concert de les Cernettes, va demanar-li que el pugés al servidor d’aquell sistema que havia inventat, convertint-lo així en la primera imatge publicada en una pàgina web. També era el primer cop que la web es feia servir per informar d’alguna cosa no relacionada amb la física.

1993

La WWW passa a ser de domini públic

El 30 d’abril, el CERN va notificar en un comunicat “a qui hi pugui estar interessat” que el seu programari relacionat amb la WWW -el servidor web, l’aplicació client i les biblioteques de codi comú- ja es podia utilitzar, duplicar, modificar i redistribuir sense haver de demanar-los permís ni pagar cap llicència. Sense aquella decisió, internet mai hauria arribat a ocupar el lloc que té en les nostres vides.

El primer cercador

Aviat es va veure que calia algun sistema per trobar la informació desitjada en aquell desgavell de contingut dispers. El primer servei que ho va intentar va ser W3Catalog, a la facultat d'informàtica de la universitat de Ginebra. Va durar poc més de tres anys, fins que es va fer impossible mantenir-lo actualitzat. Després van venir les aranyes d'AltaVista, Yahoo i Google, que recorrien incansablement les pàgines buscant contingut nou per indexar.

El primer video

Sovint es diu que la primera imatge en moviment que es va veure a la web és la de xcoffee, una càmera per veure en directe si encara quedava cafè a la cafetera de filtre de la Trojan Room de la universitat de Cambridge. Però uns mesos abans el grup de rock Severe Tire Damage ja havia transmès un concert seu en el marc d'una prova privada d'emissions IP multicast. L'any seguent ho van repetir en públic com a teloners dels Rolling Stones.

1994

El primer blog i el primer servei d’allotjament

El periodista nord-americà Justin Hall està considerat el primer bloguer de la història, des que va començar a recollir a la pàgina Links from Underground (visible a http://www.links.net/vita ) enllaços a pàgines web que considerava d’interès, combinats amb textos sobre la seva vida personal.

El blog primigeni de Hall estava allotjat al Mac PowerBook de la seva habitació d’estudiant, connectat a la xarxa universitària, però pocs mesos després qualsevol internauta va poder publicar les seves pròpies pàgines al primer servidor públic: GeoCities. Inicialment el contingut s’organitzava per categories batejades amb noms de llocs reals relacionats: les pàgines d’entreteniment anaven a Hollywood i les d’informàtica a SiliconValley.

La primera botiga web

Charles Stack va començar a vendre llibres per internet l'any 1992 mitjançant la BBS Book Stacks Unlimited. Però el 1994 es va traslladar a la web obrint Books.com, molt abans que Jeff Bezos decidís crear Amazon. Ara l'adreça original porta a la botiga digital del gegant Barnes & Noble.

El primer fòrum

D'alguna manera, les BBS -ordinadors on accedies directament amb el teu mòdem mitjançant una línia telefònica dedicada- van ser les precursores de la web. Per això els creadors de la WWW van acabar adaptant els mecanismes de debat en forma d'intervencions personals i respostes que havien convertit les BBS en actives comunitats d'usuaris afins. El primer sistema web de fòrums va ser el WIT (World Wide Web Interactive Talk) del consorci W3C. Llàstima que allò hagi donat lloc a femers digitals com Forocoches.

El primer navegador per a mòbil

Ara trobem d'allò més normal navegar per la web amb el mòbil, però fa 25 anys no era tan senzill. El primer navegador web per a pantalles de butxaca va ser PocketWeb (http://www.teco.edu/pocketweb) creat per l'empresa TecO per al dispositiu Newton MessagePad d'Apple, de vida tan breu com intensa.

El primer anunci

La revista 'Wired' va revolucionar doblement el món editorial el 27 d'octubre de 1994. Per una banda, obrint la seva edició digital Hotwired amb contingut que ampliava el del paper. I per l'altra, incloent a les pàgines unes imatges rectangulars de 468x60 píxels anomenadesbanners (pancartes, en anglès) que pretenien fer la mateixa funció que els anuncis de l'edició impresa. El primer banner (http://thefirstbannerad.com ) no mencionava l'anunciant, la telefònica AT&T; per saber qui hi havia al darrere calia fer clic en un text que deia “Has fet mai clic AQUÍ amb el ratolí? Doncs ho faràs”.

1995

El primer ‘wiki’, l’eina per a l’edició col·laborativa

El programador nord-americà Ward Cunningham va crear el software WikiWikiWeb per facilitar les tasques d’edició col·laborativa en grups tancats de treball. El nom procedeix de la paraula wiki ( ràpid, en hawaià). La popularitat del sistema va arribar sis anys més tard, quan Jimmy Wales i Larry Sanger van adoptar la variant MediaWiki per impulsar el seu projecte Wikipedia d’enciclopèdia oberta a les aportacions del públic, i que ara és la cinquena web més visitada d’internet.

1996

Hotmail, el primer servei de correu web

La majoria dels internautes que encara ens comuniquem per correu electrònic ho fem mitjançant serveis web com Outlook o Gmail, perquè permeten accedir a la nostra bústia des de qualsevol lloc. El precursor de tots ells és HoTMaiL, que originalment s’escrivia així en honor a les sigles HTML del llenguatge que hi ha a sota de qualsevol pàgina web. Hotmail va ser comprat per Microsoft un any després de néixer.

1997

Abans de Facebook va existir SixDegrees, la primera xarxa social

La primera comunitat digital en què els usuaris podien crear un perfil personal i establir amistats digitals a partir de relacions escolars no va ser ni MySpace ni Facebook, sinó SixDegrees ( http://sixdegrees.com ). Segueix funcionant, i ara, com aleshores, per entrar-hi cal que t’hi convidi algú que ja en sigui membre.

El primer portal de vídeos

Vuit anys abans de YouTube, els internautes equipats amb una càmera de vídeo i els mitjans per digitalitzar les imatges ja podien publicar-los a la web. El portal es deia Share Your World (http://shareyourworld.com) i va haver de tancar l'any 2001 perquè els seus promotors no podien pagar l'ample de banda necessari. Quatre anys més tard, Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim creaven YouTube i menys de dos anys després Google els ho comprava.

stats