12/03/2015

Wikimedia, una fundació doblement admirable

2 min

Aquesta setmana estic especialment satisfet del donatiu que faig cada any a la Fundació Wikimedia. A més de poder gaudir de la Wikipedia, l’enciclopèdia oberta creada per usuaris voluntaris que és una font inabastable de coneixement, m’agrada pensar que amb la meva modesta aportació econòmica participo en la demanda que la Fundació i altres entitats defensores dels drets civils han presentat als tribunals contra l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) i el departament de Justícia del govern dels EUA per l’espionatge massiu i indiscriminat de les nostres comunicacions que practiquen els organismes citats. Abans-d’ahir la web de l’ARA publicava l’article de Jimmy Wales, fundador de la Wikipedia, en què explicava els arguments per emprendre aquesta acció legal. Com deia Wales, “la vigilància erosiona la promesa original d’internet: un espai obert de col·laboració i experimentació i un lloc on la por no hi té lloc”.

Les diverses revelacions sobre l’abast de l’espionatge digital a què estem sotmesos posen la pell de gallina, i encara més el desvergonyiment amb què pretenen convèncer-nos que la vigilància afecta només els sospitosos d’activitats delictives. Especialment alarmant resulta que una proporció considerable dels ciutadans dels estats implicats troben perfectament admissible que els seus governs ens espiïn a nosaltres, i que l’escàndol només s’hagi destapat quan han comprovat que també els espien a ells. Alguns dels gegants d’internet s’han declarat amoïnats per les pràctiques citades i han pres mesures tecnològiques per dificultar-les, però demanar explícitament l’empara de la justícia com ha fet Wikimedia és una fita històrica.

Desconec quin recorregut pot arribar a tenir la demanda, però només que s’hagi presentat ja em fa sentir molt orgullós. Si el lector vol ser partícip d’aquest orgull, el convido a fer la seva aportació a http://wikimediafoundation.org/wiki/Ways_to_Give.

stats