Publicitat
Publicitat

LA TRIA 'TECH'

14 novetats de Kit Kat, l'última versió d'Android

El sistema operatiu per a mòbils promogut per Google ja ha estat instal·lat en més de 1.000 milions de dispositius

El sistema operatiu per a mòbils promogut per Google ja ha estat instal·lat en més de 1.000 milions de dispositius des que va sortir al mercat l'any 2008, i ara impulsa vuit de cada deu 'smartphones' venuts al món durant el trimestre passat, una proporció que és encara més alta a l'Estat. Per això fem un repàs de les principals novetats que aporta la versió 4.4 d'Android, presentada aquesta setmana.

1. El primer sistema operatiu patrocinat. A més de l'indicador numèric, totes les versions d'Android porten el nom d'alguna llaminadura, triat per ordre alfabètic. En aquest article de fa uns mesos en teniu una llista. Per batejar la nova versió 4.4 −que s'havia de dir Key Lime Pie−, Google ha triat per primera vegada una marca comercial: Kit Kat, la popular xocolatina de Nestlé, i ha desplegat una campanya promocional als seus embolcalls que porta associada una divertida web.


2. OK Google. Per activar el control d'algunes funcions amb la veu, des d'ara es pot despertar el telèfon des de la pantalla d'inici dient-li 'OK Google'. El sistema és gairebé idèntic al que fan servir les ulleres connectades Google Glass, que reaccionen a l'ordre 'OK Glass'.

3. Pantalla completa. A partir d'ara es poden desactivar la barra superior d'estat i els botons inferiors de navegació per cedir tot l'espai de la pantalla a les aplicacions. Google en diu "modalitat immersiva", que sona més imponent.

4. Identificador de trucades desconegudes. En rebre una trucada telefònica, si el número entrant no es troba a la llista de telèfons, Android el busca a Google per si correspon a alguna empresa que tingui fitxada.

5. Safata d'entrada integrada. L'aplicació Hangouts d'Android Kit Kat combina els xats i les videotrucades fets amb el servei de Google i els missatges de mòbil SMS i MMS, a l'estil del Hub de BlackBerry 10.

6. Impressió des d'Android. En les aplicacions que ho permetin, ara es pot imprimir directament des de la tauleta o 'smartphone' a les impressores connectades al servei Google Cloud Print, les HP ePrint i altres que disposin d'aplicació Android.

7. Guardar fitxers al núvol. Igualment, si l'aplicació ho contempla, des d'ara podrà guardar els documents directament a Google Drive i altres serveis del núvol.

8. Gestió remota del dispositiu. La nova funció Android Device Manager permet, entre altres coses, localitzar sobre un plànol l''smartphone' o tauleta perdut i, en cas que no sigui possible recuperar-lo, esborrar a distància la informació que conté. Fins ara calia recórrer a alguna aplicació de tercers per fer-ho.

9. Menys requisits de memòria. La majoria dels 'smartphones' Android de gamma baixa fan servir versions antigues del sistema operatiu perquè no porten prou memòria per admetre les més avançades. Kit Kat només necessita 512 MB, en comptes del gigabyte que calia fins ara.

10. Compta passes. Els telèfons equipats amb Kit Kat registraran automàticament l'activitat física de l'usuari en una modalitat especial de baix consum semblant a la que incorpora el nou iPhone 5s d'Apple.

11. Emojis. En l'era del WhatsApp, la incorporació d'emoticones al teclat estàndard del sistema operatiu és tot un esdeveniment. I una mala notícia per als creadors d'aplicacions que els afegien fins ara.

12. Contactes prioritzats. A l'aplicació de telèfon d'Android 4.4 es pot fer que l'ordre de la llista de contactes canviï de manera que apareguin primer les persones amb qui ens comuniquem més sovint. També es pot organitzar automàticament per proximitat geogràfica.

13. Filtres a la càmera. L'èxit d'Instagram ha fet que Apple, BlackBerry i Microsoft incorporessin filtres d'imatge a les aplicacions de càmera dels seus sistemes operatius mòbils. Amb Android Kit Kat, Google també s'incorpora a la festa.

14. Models compatibles. Segons el costum, Google ha presentat Android 4.4 amb un nou 'smartphone' de referència, el Nexus 5, que està fabricat per LG i encara es pot comprar per 399 € amb 32 GB de memòria a la botiga de Google. Del model amb 16 GB ja no en queden existències. L'empresa assegura que aviat es podran actualitzar a Kit Kat els models anteriors Nexus 4, 7 i 10, i les edicions Google del Samsung Galaxy S4 i l'HTC One. Esperem que els pròxims models de gamma alta de cada fabricant ja surtin també amb Android 4.4 inclòs.

Etiquetes