DÍGITS I ANDRÒMINES
Misc 01/07/2016

Les imatges de les vacances, en 360 graus

Arriben al mercat les càmeres esfèriques domèstiques per fer fotografies i vídeos immersius

i
Albert Cuesta
4 min
Samsung Gear 360

BarcelonaLa cara d’espant dels amics quan després de sopar els amenaceu d’ensenyar-los les imatges de les vacances podria ser cosa del passat, si més no durant una temporada. Amb les noves càmeres de 360 graus per a ús domèstic es poden fer fotografies i vídeos esfèrics que permeten reviure viatges, paisatges i esdeveniments en una experiència immersiva, molt més espectacular que les fotografies panoràmiques circulars que ofereixen la majoria dels telèfons mòbils i que són difícils de visionar correctament.

Al mercat ja es poden comprar diversos models de càmeres esfèriques. Les pioneres són les de Ricoh: el model actual, la Theta S (350 euros), comparteix amb la LG Cam 360 (300 euros) la forma i la mida d’una barreta de cereals, mentre que la Samsung Gear 360 (350 euros) (01) és una bola una mica més petita que una pilota de tenis.

Totes elles porten a cada costat una càmera d’uns 15 megapíxels amb objectiu d’ull de peix que abasta un angle superior als 180 graus en totes direccions, de manera que combinant per software les imatges de les dues s’aconsegueix una imatge esfèrica d’entre 25 i 30 megapíxels. La càmera de Samsung, que és la que he provat, grava vídeo amb resolucions nominals d’entre 1.920x960 i 3.840x1.920 píxels, tot i que la qualitat visible de les imatges depèn del servei i el dispositiu que fem servir per veure-les.

A la part de sota de la Gear 360 hi ha una rosca estàndard per muntar la càmera en un trípode, sigui el de sobretaula que ve inclòs -plegat serveix també per subjectar-la amb la mà- o bé un altre de més alçada, molt recomanable per captar imatges de paisatges o monuments i per immortalitzar des del centre de la taula la família o un grup d’amics asseguts al voltant sense que l’àvia quedi amagada darrere d’una ampolla inoportuna. Això sí: trieu un trípode discret, perquè també sortirà a les imatges.

La càmera pot funcionar de manera autònoma. A la part superior porta un botó per disparar les fotografies i iniciar/aturar la gravació de vídeo -amb un retard ajustable que ens dóna temps per allunyar-nos o fer bona cara-, un petit visor OLED que indica el nivell de càrrega de la bateria, la capacitat disponible a la targeta de memòria i la modalitat de funcionament: a més de fotografies fixes i vídeos, també es poden rodar vídeos a intervals ( time-lapse ), i fer fotografies convencionals amb qualsevol de les dues lents.

Tot i això, és imprescindible vincular la càmera a un smartphone, tant per accedir a la configuració detallada com per transferir les imatges captades, visionar-les i publicar-les. Les càmeres de LG i Ricoh funcionen amb diversos telèfons Android i amb els iPhone d’Apple, mentre que la Samsung Gear 360 només és compatible amb els models més recents de la mateixa marca (els Galaxy S6 i S7, les seves variants Edge i el Note 5), que són també els més potents, circumstància que s’acaba agraint perquè cal una capacitat de processament considerable per tractar les imatges.

El telèfon també fa de visor remot per comprovar en pantalla l’enquadrament de la fotografia o el vídeo, i es pot triar entre el format esfèric i la visualització per separat de les imatges de les dues càmeres. Tot i això, és recomanable moderar l’ús d’aquesta funció: consumeix força bateria i en la modalitat de vídeo amb més resolució no es poden fer gravacions llargues sense que la càmera s’aturi per evitar un sobreescalfament; tingueu-ho en compte si no voleu que el concert de final de curs del vostre fill quedi tallat a mitja cançó. A l’aplicació també es poden retallar els vídeos enregistrats.

La Gear 360 i el telèfon es vinculen per Bluetooth, però les imatges es descarreguen per wifi: l’aplicació connecta el telèfon a la xarxa WiFi Direct de la càmera, que ofereix més velocitat de transferència. Les fotografies (JPG) i els vídeos (MP4 amb compressió H.265) es graven a la targeta de memòria microSD. La mida màxima dels arxius és de 2 gigabytes, que corresponen a uns 10 o 12 minuts de vídeo amb resolució mitjana; si la vostra gravació dura més, la trobareu repartida en diversos arxius consecutius.

Les imatges esfèriques enregistrades es poden visionar al mateix telèfon mòbil, ja sigui arrossegant el dit per la pantalla per desplaçar-nos per l’escena o bé movent el telèfon amunt, avall i cap als costats; podeu posar-vos drets i girar sobre el vostre eix vertical, però és més còmode seure en una cadira giratòria d’oficina. Per evitar possibles ensopegades amb les persones i els objectes que us envolten, us aconsello fer el mateix si disposeu d’un visor de realitat virtual com ara el Google Cardboard o el Samsung Gear VR, que són els dispositius que proporcionen l’efecte òptim de visionat envoltant.

Un cop són a la memòria del telèfon, les fotografies i els vídeos es poden compartir amb la resta del món publicant-los des de l’aplicació mòbil en algun servei d’internet que admeti imatges esfèriques: Ricoh en té un de propi per a les seves càmeres Theta. Amb la Samsung podeu fer-ho, entre altres, a Flickr, Facebook i YouTube, que detecten automàticament les imatges captades en 360 graus i les mostren amb un visor específic que l’usuari pot accionar amb el ratolí de l’ordinador, movent el telèfon o fent servir unes ulleres. Des d’allà també podeu enviar enllaços a Twitter, per correu electrònic o incrustar les imatges al vostre blog, com he fet jo en la versió digital d’aquest article a l’Ara.cat.

Sembla que les imatges esfèriques han arribat per quedar-se. Abans-d’ahir al matí vaig immortalitzar amb la Gear 360 els tertulians polítics d’ El matí de Catalunya Ràdio (02) ; al migdia la cadena NBC anunciava que emetrà en 360 graus, per als abonats de NBC Sports, 85 hores de programació esportiva dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, incloses les cerimònies d’inauguració i cloenda; i al vespre, el president Puigdemont convidava els espectadors del Polònia, de TV3, a veure el primer gag rodat en vídeo esfèric. Aquesta mena de contingut només es podia rodar amb equipament professional que costa milers d’euros. A partir d’ara també ho pot fer qualsevol consumidor per un preu assequible.

stats