Publicitat
Publicitat

LA TRIA 'TECH'

20 dominis d'internet que no són el que semblen

Darrere de les adreces web no sempre hi ha contingut relacionat amb el territori que correspon a la seva terminació. Aquests són alguns noms de domini d'internet molt populars fora dels seus llocs d'origen

En el mapa del món elaborat per l' Oxford Internet Institute, la mida de cada estat representa la quantitat de noms de domini d'internet que hi ha registrats en el respectiu domini nacional: els .us (dels EUA) encapçalen la llista, seguits dels .de (Alemanya) i els .uk (Regne Unit). Però el mapa no és complet: els investigadors britànics han descartat voluntàriament tota una sèrie de terminacions que, si bé son TLD (dominis de nivell superior) assignats a estats o territoris, no deuen la seva popularitat als seus propis ciutadans i empreses, sinó a usuaris -sobretot empreses- d'altres llocs del món, que els adopten perquè la seva sonoritat o grafia responen a una activitat que no té res a veure amb l'origen geogràfic. Són aquests:

1.  .ac (Illa de l'Ascensió): el fan servir webs educatives (ac: acadèmic).

2.  .am (Armènia): emissores de ràdio (en AM).

3.  .as (Samoa nord-americana): als països nòrdics, A/S és l'equivalent de les nostres sigles "SA", de societat anònima. I hi ha un partit asturià que el reivindica com alternativa al '.es' espanyol.

4.  .cc (illes Cocos): l'adopten moltes empreses que troben ocupada la versió .com de la seva marca, i projectes de codi obert com Arduino perquè coincideix amb les sigles de "Creative Commons".

5.  .cm (el Camerun): alternatiu al .com, per capturar visitants que l'escriuen malament.

6.  .co (Colòmbia): igual que el .cm, molt popular entre programadors de webs malicioses, per capturar visitants que escriuen malament el .com

7.  .dj (Djibouti): popular entre discjòqueis (DJ) professionals.

8.  .fm (Estats Federats de Micronèsia): emissores de ràdio (en FM, és clar).

9.  .io (Índies Orientals): per alguna raó, es va posar de moda entre les empreses 2.0.

10. .lv (Letònia): també funciona com a domini extraoficial de la ciutat de Las Vegas.

11.  .ly (Líbia): coincideix amb la terminació adverbial de l'anglès (el nostre "ment") i l'han adoptat serveis com els escurçadors d'enllaços (bit.ly, ow.ly).

12.  .md (Moldàvia): molts metges hi posen les seves webs professionals perquè coincideix amb les sigles "MD" (Medical Doctor).

13.  .me (Montenegro): pàgines web personals: "me" vol dir "jo" en anglès.

14.  .mu (Maurici): webs dedicades a la música.

15.  .nu (Niue): vol dir "ara" en danès, holandès, suec i, segons com, "nou" en anglès.

16.  .re (illa de la Reunió): el fan servir agències immobiliàries anglosaxones, perquè "RE" són les sigles de "Real Estate".

17.  .st (São Tomé i Príncipe): permet aconseguir noms de domini que reprodueixen marques i paraules acabades en "st" com "first", "last" i altres.

18.  .tk (Tokelau): en aquestes illes vinculades a Nova Zelanda no s'ha de pagar res per registrar un nom de domini. Per això és la tercera terminació nacional més popular, només superada per les dels EUA (.us) i Alemanya (.de).

 19.  .tv (Tuvalu): emissores i canals de televisió. El registre de dominis d'internet és una de les principals fonts d'ingressos d'aquesta illa de la Polinèsia.

20.  .ws (Samoa Occidental): en anglès, les sigles coincideixen amb les de "Web Site", o lloc web.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT