09/02/2012

La lenta convergència del mòbil amb Europa

2 min

L'any 2000, trucar amb el mòbil a altres telèfons de l'Estat ens costava una mitjana de 23,5 cèntims d'euro cada minut -tot i que aleshores encara pagàvem en pessetes-. A finals de juny de l'any passat, el preu mitjà d'aquest mateix minut era de 10 cèntims. Només entre el 2005 i el tercer trimestre del 2011, l'índex de preus de telefonia mòbil que elabora la CMT ha passat del nivell 100 al 51,6; és a dir, les trucades de mòbil costen ara la meitat que fa cinc anys i mig.

Aleshores, ¿com és que ens fan tanta enveja els clients de l'operadora francesa Free, que per 20 euros al mes (15 euros si tens l'ADSL amb ells) ofereix barra lliure de trucades a fixos i mòbils, missatges sense límit i 3 gigabytes de trànsit d'internet, o la nova tarifaFull Monty de la britànica T-Mobile?

La diferència és que les operadores de telefonia d'aquests països es cobren entre elles molt menys que les d'aquí per completar les trucades iniciades en la xarxa d'un competidor. L'anomenada tarifa majorista de terminació vigent a l'Estat serà de 4 cèntims per minut a partir del mes d'abril i anirà baixant progressivament fins als 1,09 cèntims per minut el gener del 2014, segons ha decidit aquesta mateixa setmana la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions en aplicació de les recomanacions de la Comissió Europea.

Una rebaixa del 75% en menys de dos anys és una bona notícia, sobretot si les companyies la traslladen als seus clients com han anat fent des del 2006. Però sortim amb desavantatge: a França el preu de terminació és d'1,5 cèntims des del gener d'aquest any i anirà baixant fins als 0,8 cèntims. Al Regne Unit la situació és semblant. Sempre ens queda el consol que aquí la CMT ja té un full de ruta, mentre que 17 estats de la UE encara no han fet públic el seu pla.

stats