Publicitat
Publicitat

LA TRIA 'TECH'

Quinze pronòstics agosarats de Bill Gates el 1999 que s'han fet realitat

Els detractors de Gates acostumen a fer conya amb una predicció seva anterior, en aparença errònia, però va pronosticar amb un gran encert moltes de les tecnologies i serveis que actualment tenim a l'abast

El 1999, Jordi Pujol presidia el Govern de la Generalitat, José María Aznar el d'Espanya i Bill Clinton els EUA. Aquell any Bill Gates va publicar l'assaig 'Business @ the speed of thought. Using a digital nervous system'. El fundador i aleshores conseller delegat de Microsoft detallava com els sistemes d'informació, internet i la tecnologia canviarien la manera de funcionar de les empreses i la vida dels individus. Els detractors de Gates acostumen a fer conya amb una predicció seva anterior, en aparença errònia, però en el llibre en qüestió va pronosticar amb un enorme grau d'encert moltes de les tecnologies i serveis que actualment tenim a l'abast i marquen les nostres vides. L'estudiant finès d'empresarials Markus Kirjonen ha triat en el seu blog 15 d'aquells pronòstics. Aquestes són les frases, seguides d'alguns exemples de la seva seva plasmació.

 1. "Es crearan serveis de comparació automàtica de preus, que permetran consultar preus en diverses webs i facilitaran trobar el producte més barat".  Amazon, Google Shopping, PriceGrabber. 
 2. "La gent portarà a sobre petits dispositius per estar en contacte constant i fer feina electrònicament allà on siguin. Podran llegir les notícies, veure les reserves de vols, rebre informació dels mercats financers i fer gairebé qualsevol cosa". ' Smartphones' i rellotges connectats.
 3. "La gent pagarà les factures, administrarà les seves finances i es comunicarà amb el metge mitjançant internet".  Banca en línia, medicina digital. 
 4. "Es crearan 'companys personals' que connectaran i sincronitzaran tots els teus dispositius de manera intel·ligent, siguin a casa o a la feina, per intercanviar dades entre ells. El dispositiu consultarà el teu correu i les notificacions i et presentarà la informació que et cal. Quan vagis a la botiga li diràs quina recepta vols cuinar i et farà una llista dels ingredients que has de comprar. Informarà tots els teus dispositius del que has comprat i del teu programa d'activitats per tal que es puguin ajustar automàticament al que fas".  El núvol, Google Now. 
 5. "Serà habitual tenir imatges de vídeo en directe de casa teva, que t'avisen quan vingui algú a veure't i no siguis a casa".  Videovigilància domèstica. 
 6. "Hi haurà webs privades per a la família i els amics, on podràs xerrar i planificar activitats amb ells".  Facebook, WhatsApp. 
 7. "Programari que sap quins viatges has reservat i fa servir la informació per proposar-te activitats al lloc on aniràs. Et proposa descomptes, ofertes i preus més baixos per a les coses que vols fer".  Expedia, Trip Advisor, publicitat personalitzada.
 8. "Mentre mires un partit a la tele, hi haurà serveis per comentar en directe el que passa i participar en concursos i votacions".  Televisió interactiva, tuits en pantalla, votacions per SMS.
 9. "Els dispositius tindran publicitat intel·ligent. Sabran el que t'interessa i t'ensenyaran anuncis adaptats a les teves preferències".  Google AdSense, anuncis al Facebook.
 10. "Als programes de televisió es mostraran enllaços a webs relacionades i a contingut complementari del que estàs mirant".  Tuits i enllaços web a la tele. 
 11. "Els ciutadans podran debatre per internet els aspectes que els afecten, com la política local, l'urbanisme o la seguretat".  Activisme ciutadà a les xarxes socials, el 15-M, la Primavera Àrab. 
 12. "Les comunitats digitals no es veuran influïdes pel lloc on ets, sinó pels teus interessos".  Xarxes socials d'abast global. 
 13. "Els responsables de projectes que hagin de formar equips de treball es podran connectar a la xarxa, descriure el projecte i rebre recomanacions sobre les persones disponibles que s'ajusten als requisits".  Amazon Mechanical Turk, programari de gestió de projectes. 
 14. "Igualment, les persones que busquin feina en podran trobar a la xarxa indicant els seus interessos, necessitats i habilitats específiques".  LinkedIn, Infojobs. 
 15. "Les empreses podran presentar ofertes per aconseguir encàrrecs, sigui un projecte de construcció, la producció d'una pel·lícula o una campanya de publicitat. Serà igual d'eficient per a les grans empreses que vulguin subcontractar feines que no fan habitualment, per a les petites que busquin clients nous i per a les corporacions que no tenen cap proveïdor habitual per al servei en qüestió".  Portals de contractació. 

Si teniu interès a llegir-ne la versió completa, el llibre de Gates es pot comprar aquí. Plaza y Janés va publicar-lo en espanyol amb el títol, molt més prosaic, de 'Los negocios en la era digital. Cómo adaptar la tecnología informática para obtener el mayor beneficio'.

Postveritat

Etiquetes