Publicitat
Publicitat

CRÍTICA XARXES

De qui seran les tecnonecrològiques de l'any 2062?

Dissabte vaig publicar en aquest diari els perfils de deu pioners de la tecnologia que han mort durant el 2012. És el meu modest homenatge anual -també el vaig fer el 2011- a unes persones que no acostumen a figurar en els reculls periodístics de personalitats que ens han deixat, malgrat que les seves aportacions afecten la nostra vida diària tant o més que les de molts polítics, artistes i esportistes. ¿Us imagineu sense comandaments a distància, bateries recarregables o el protocol IP?

La majoria d'aquests creadors desapareguts van néixer en el període entre les dues guerres mundials i van desenvolupar els seus invents després de la segona, en molts casos com a conseqüència de projectes vinculats a la Guerra Freda. Gairebé tots eren enginyers i malgrat haver tingut jubilacions confortables, els beneficis de la seva feina els van recollir les empreses on treballaven, algunes de les quals encara se n'aprofiten.

Mentre feia la recerca d'aquestes tecnonecrològiques, em demanava de qui parlarà el periodista a qui toqui escriure -probablement ja no sobre paper- les de l'any 2062. ¿Hi sortirà Jeff Bezos (Amazon, nascut el 1964)? ¿Les parelles Sergey Brin / Larry Page (Google, de 1973) i Jerry Yang / David Filo (Yahoo, 1966)? ¿Jimmy Wales (Wikipedia, 1966) i Marc Andreesen (Netscape, 1971)? ¿Mark Zuckerberg (Facebook, 1984)? ¿Jann Tallinn (Skype, 1974)? Potser l'esperança de vida haurà millorat tant que hi arribaran Mike Lazaridis (BlackBerry, 1961) i Jeff Hawkins (Palm, 1957). O fins i tot Bill Gates (Microsoft) i Tim Berners-Lee (CERN), nascuts el 1955, Phil Zimmermann (PGP, 1954), Steve Wozniak (Apple, 1950) i Ray Kurzweil (1948). Sense oblidar algun enginyer xinès o coreà que encara no coneixem però a qui ara mateix, a cavall de dos anys, li ronda pel cap alguna tecnologia que aspira a canviar-nos la vida.

Postveritat