12/08/2012

10 serveis per guardar les vostres dades al núvol d'Internet

4 min
Box

CardedeuInternet és, entre altres coses, un immens disc dur on podem guardar els nostres fitxers i accedir-hi des de qualsevol lloc i amb qualsevol dispositiu. Hi ha una gran quantitat de serveis que ofereixen aquesta possibilitat, cadascun amb les seves peculiaritats. Uns sincronitzen les dades del núvol amb les de l'ordinador, uns altres permeten escoltar música sense haver de descarregar-la. N'hi ha que serveixen per enviar documents per correu sense adjuntar-los. Alguns ens deixen obrir documents sense tenir el programa. Altres serveixen per treballar en grup. En teniu que van vinculats als serveis que ja feu servir, però també d'independents. Aquí en teniu deu per triar, segons els vostres hàbits i necessitats de treball.

1. Box L'ordre alfabètic situa en primer lloc dos dels pesos pesants de la categoria. Box ofereix una modalitat personal (5 GB de franc, 25 GB per 8,5 € al mes) amb funcions bàsiques d'emmagatzematge, enllaços per compartir i edició en línia dels documents guardats. Però només la versió professional (13 € al mes per usuari) permet sincronitzar el contingut del núvol amb el de les carpetes dels ordinadors i els mòbils. Aquesta limitació fa que no sigui del tot adient per usuaris particulars, però les empreses i els grups de treball apreciaran l'integració amb aplicacions i serveis de tercers.

2. Dropbox Un dels serveis més universals: no només disposa d'aplicacions per Windows, Mac, Linux, Android, BlackBerry i iOS; també hi ha molts programes i serveis que hi poden accedir directament per llegir i guardar fitxers. El contingut es sincronitza amb el d'una carpeta de l'ordinador i és molt senzill posar fitxers i subcarpetes a l'abast d'altres persones. No és barat: els primers 2 GB són de franc -i poden arribar a 18 GB si recluteu 32 amics que s'hi apuntin- però les ampliacions no: cada bloc adicional de 100 GB costa 8 € al mes.

3. Google Drive El nouvingut de la categoria comença amb avantatge, doncs només cal tenir un compte de Google -una adraça de Gmail, vaja- i descarregar les aplicacions de sincronització amb Windows, Mac i Android -n'han promés una per iOS- per disposar dels 5 GB d'espai gratuït, ampliables: 2 € al mes per 25 GB, o 4 € per 100 GB. No permet escoltar en streaming la música guardada, però ofereix dues prestacions úniques: permet obrir més de 30 formats de fitxer diferents sense disposar del programa a l'ordinador (per exemple, Photoshop) i pot reconéixer el text de les imatges que hi guardem, cosa que permet buscar-les pel que hi diu.

4. iCloud El servei d'Apple per als aparells de la marca. Els documents, les fotos, els contactes, la música i altres dades de l'iPhone, iPad o Mac apareixen a l'instant en els altres, i la música es pot escoltar sense haver de descarregar-la. iCloud és d'ús estrictament personal: no disposa de funcions per compartir fitxers amb altres usuaris. Els 5 GB de capacitat gratuita -que no es consumeixen amb el contingut comprat a Apple- es poden ampliar amb quotes anuals: 10 GB (16 €), 20 GB (32 €) o 50 GB (80 €), gairebé obligades si es vol gaudir de la funció de còpia de seguretat automàtica.

5. Ubuntu One El sistema operatiu Ubuntu porta integrada la connexió amb aquest servei, però no cal ser usuari de Linux per gaudir-ne: també disposa d'aplicacions per Windows, Android i iOS. La capacitat gratuïta és de 5 GB, que es poden ampliar en blocs de 20 GB a raó de 2,5 € mensuals. Una funció interessant és l'audició en streaming (sense descarregarla) de la música que hi tinguem guardada, fins a 20 GB; aquesta opció costa 3,3 € al mes.

6. ShareFile Pensat per empreses que volen compartir dades entre els seus empleats i posar-ne una part a l'abast d'usuaris externs, com clients o proveïdors, mitjançant una pàgina web amb la marca de l'empresa. La versió bàsica (24 € al mes) ofereix 5 GB de capacitat, que pot ser administrada per dos empleats. L'opció Professional (60 € al mes) duplica la capacitat, afegeix xifrat de les dades, les sincronitza amb carpetes dels ordinadors i admet fins a 10 empleats. A partir d'aquí es poden ampliar l'espai i la quantitat d'usuaris. Té aplicacions mòbils per Android, BlackBerry, iOS i Windows Phone.

7. SkyDrive El disc virtual de Microsoft és el de més capacitat gratuïta: 7 GB. De fet, els usuaris més veterans conservem els 25 GB que oferien al començament. La seva màxima potència s'obté en sincronitzar documents des de les aplicacions d'Office, que es poden editar en grup fins i tot amb el navegador web, i en adjuntar fitxers als missatges de correu de Hotmail i Outlook. Òbviament disposa d'aplicacions de sincronització amb Windows a l'ordinador i al mòbil, però també amb Mac, iPad i iPhone. I si deixeu engegat l'ordinador de casa, podeu accedir des de fora als fitxers.

8. SugarSync Disposa d'aplicacions mòbils per Android, BlackBerry, iOS, Windows Mobile i Symbian, ofereix 5 GB de capacitat en la versió gratuita -30 GB costen 4 € al mes, i 60 GB el doble-, disposa de modalitats multiusuari i permet escoltar les cançons guardades sense haver de descarregar-les. El seu punt fort, però, és la flexibilitat de la sincronització: es pot decidir quins fitxers i carpetes de l'ordinador s'actualitzen mútuament, i en el cas de compartir-los en públic, fins i tot assignar contrasenyes específiques a cadascun d'ells.

9. Terabox Els clients d'ADSL i fibra de Movistar que no en tinguin prou amb els 100 GB que els ofereix gratuitament aquest servei només per activar-lo, poden ampliar-ne la capacitat pagant una quota mensual que els cobraran amb la factura de la connexió: 200 GB per 1,5 €, 500 GB per 3 € o 1 TB per 5 €. L'accés a les dades es fa via web i també disposa d'aplicacions Android i iOS. Si no necessiteu sincronització, Terabox és el servei que ofereix millor relació capacitat/preu.

10. YouSendIt Ofereix sincronització de carpetes i aplicacions web i mòbils, però el que fa com cap altre és la seva funció original: emmagetzemar fitxers per enviar-los per correu electrònic sense haver d'adjuntar més que un enllaç. Els documents es poden signar amb el ratolí o la pantalla tàctil, i les versions de pagament -a partir de 8 € al mes- permeten fer posar data de caducitat als enllaços enviats i rebre un avís quan el destinatari ha descarregat el fitxer. La versió gratuïta ofereix 2 GB de capacitat en fitxers de fins a 50 MB.

Encara més opcions al núvol

Els serveis d'emmagatzematge a la xarxa s'han convertit de sobte en una categoria molt popular. A més dels 10 ressenyats, també hi ha Cubby , InSync, LiveKive, Mozy Stash, Spideroak, Syncplicity i Wuala, entre altres. Si en feu servir algun, us convido a explicar la vostra experiència en els comentaris.

stats