30/12/2012

12 coses que m'agraden de Windows Phone (i 6 que no m'agraden)

6 min
La pantalla d'inici de Windows Phone 8

El duopoli Android-iPhone en el món dels smartphones i una certa falta de destresa per part de Microsoft (i de Nokia, el seu aliat principal) han fet que Windows Phone no rebi l'atenció que mereix. I és una llàstima, perquè probablement es tracta del sistema operatiu mòbil que ofereix la millor combinació entre funcionalitat i facilitat d'ús en tots els nivells de preu per a la majoria dels usuaris sense coneixements ni aspiracions tècniques. Hi ha molts motius per optar per un smartphone amb Windows, sobretot de la versió més recent, la 8. Aquests són alguns dels aspectes que m'agraden:

1. És original. A diferència d'Android, Windows Phone no és una còpia millorada de l'iPhone d'Apple. Però, afortunadament, tampoc s'assembla gens al Windows dels ordinadors. Després de mitja dotzena de versions de Windows Mobile que eren poc més que Windows encongits, Microsoft l'ha encertat dissenyant des de zero una plataforma pensada per a l'ús en dispositius de butxaca. Per començar, el disseny gràfic, des de la tipografia fins a l'ús dels espais en blanc, és tan clar com elegant. Però passem a la funcionalitat.

2. És personalitzable. La pantalla d'inici del telèfon Windows Phone d'un usuari pot ser completament diferent de la d'un altre usuari. No només s'hi poden incloure les icones desitjades; també se'n pot triar la mida entre tres opcions. Combinant-ho amb les funcions de grups i espais, es pot tenir una finestra activa que vagi mostrant només el que diuen a les xarxes socials, per exemple, només els nostres familiars.

3. És eficient. Si el desenvolupador de l'aplicació ho ha previst, la icona de la pantalla inicial mostra informació rellevant (el titular més recent d'un diari, l'últim tuit publicat per un usuari, l'hora i el lloc de la pròxima cita de l'agenda). Es poden vincular tots els perfils socials de cada contacte per veure tota la seva activitat en una única fitxa. Es poden fer fotografies prement el disparador sense haver de desbloquejar el telèfon. Si el cercador intern no troba una aplicació entre les que tenim instal·lades, ofereix un enllaç directe per buscar-la a la botiga de Microsoft.

4. SkyDrive. Tots els telèfons amb Windows Phone inclouen 7 GB d'espai per emmagatzemar dades al servei SkyDrive de Microsoft, un dels més complets que existeixen al núvol d'internet, i accedir-hi des d'altres dispositius, des d'ordinadors fins a tauletes i altres mòbils. No és res que no es pugui fer amb Dropbox, Box o altres, però la modalitat gratuïta de SkyDrive ofereix més capacitat i és pràctic que vingui de sèrie.

5. Identificador de música. En altres sistemes operatius cal instal·lar una aplicació com Shazam per reconèixer la cançó que estem escoltant. El cercador de Windows Phone 8 fa aquesta funció directament.

6. Racó Infantil. Windows Phone és el primer sistema operatiu mòbil -i per ara l'únic en telèfons- que permet crear una àrea reservada on el propietari pot incloure només les aplicacions, les funcions i les dades que vulgui posar a l'abast d'altres persones que facin servir l'aparell. La resta de l'entorn queda protegida de manipulacions -accidentals o no- mitjançant una contrasenya. Ideal per deixar el telèfon a la canalla perquè hi jugui sense haver de patir per la informació ni pel consum de dades.

7. Corrector ortogràfic. La qualitat del sistema de text predictiu és especialment important en els telèfons exclusivament tàctils, i com que tots els mòbils amb Windows Phone ho són, és tranquil·litzador comprovar que el seu índex d'encert és el més alt que he trobat fins ara incorporat en qualsevol sistema operatiu -deixant de banda aplicacions de tercers com el SwiftKey per Android. Sí, fins i tot en català.

8. Cartera. Aquesta aplicació de moneder electrònic agrega totes les targetes i mitjans de pagament de l'usuari, des del carnet de la biblioteca fins a les targetes de crèdit, passant pels cupons de punts del supermercat. Utilitza les funcions de seguretat de la targeta SIM. I no només mostra codis QR en pantalla; també contempla la connectivitat NFC per proximitat. O sigui, com el Passbook d'iOS6, però molt més complet i flexible. Ara només cal que els creadors d'aplicacions ho tinguin en compte.

9. Skype integrat. Microsoft ha trigat a pair la compra del popular servei de telefonia per internet, però finalment l'ha incorporat en els telèfons en igualtat de condicions amb les operadores de telefonia mòbil. La fitxa de cada contacte inclou el seu identificador de Skype i les trucades fetes i rebudes per aquest sistema es tracten exactament igual que les de mòbil.

10. Vinculació amb Xbox. Si l'apartat de jocs de Windows Phone comparteix nom i imatge amb la consola de videojocs de Microsoft no és per casualitat. Les puntuacions assolides per l'usuari se sincronitzen amb el seu marcador personal al servei Xbox Live, i es pot fer servir el telèfon com a comandament dels jocs que ho permetin.

11. S'anticipa a les intencions de l'usuari. Tret que li hàgim indicat el contrari, Windows Phone 8 activa automàticament la modalitat d'estalvi d'energia quan la bateria comença a estar baixa de càrrega. Gràcies a la tecnologia Devicescape, es connecta tot solet a les xarxes Wi-Fi obertes que troba. Si detecta que ens desplacem molt ràpidament -és a dir, que estem conduint- és capaç de decidir que ens ha de llegir els SMS rebuts mitjançant la connexió Bluetooth amb els altaveus del cotxe, i oferir-nos respondre'ls amb ordres de veu. I pot pujar automàticament a SkyDrive la versió de mida completa de les fotografies que anem fent, mentre conserva al telèfon una versió de mida reduïda per ocupar menys memòria.

12. Contempla el hardware més recent. I no em refereixo només als nous formats de pantalla ni als processadors multinucli. La majoria dels telèfons amb Windows Phone 8 disposen de connectivitat NFC per proximitat, una funció que en altres plataformes només ofereixen alguns models de gamma més alta. Amb NFC es poden transferir dades entre dispositius i enllaçar amb perifèrics (altaveus Bluetooth, etc.) només tocant-los. I encara que no sigui una funció del sistema operatiu, val la pena destacar que hi ha diversos smartphones amb Windows Phone 8 la bateria dels quals es pot carregar sense haver d'endollar-los, només dipositant-los sobre una superfície compatible amb l'estàndard Qi.

Tot i això, Windows Phone té aspectes millorables, fins i tot en la versió més recent. Per exemple, aquests:

1. Manca d'aplicacions. La Windows Phone Store té funcions interessants, com la possibilitat de botigues privades i un bon sistema de recomanacions, però el catàleg encara es queda curt davant la varietat de títols disponibles per a Android i iOS. De la dotzena d'aplicacions essencials que instal·lo sempre que estreno smartphone, al menys una tercera part encara no tenen versió per a Windows Phone. Això sí, el mateix sistema operatiu fa algunes coses que en altres plataformes necessiten instal·lar una aplicació.

2. Botó de cerca incoherent. Tots els mòbils amb Windows Phone tenen tres botons físics, sempre en el mateix ordre. Un d'aquests, el de la lupa, serveix per portar a terme una cerca. Però només a la web, i mitjançant el cercador Bing de Microsoft. Per buscar altres coses -per exemple, una aplicació a la mateixa botiga de Microsoft- cal fer servir la icona de cerca -que també és una lupa- que apareix a la pantalla.

3. Dispersió de les aplicacions de música. El sistema operatiu inclou l'accés al servei de descàrrega i audició de música de Microsoft, el fabricant del telèfon hi afegeix el seu i també ho poden fer les operadores, però apareixen per separat. En canvi, algunes aplicacions externes de música s'instal·len en forma d'extensions de la de Microsoft.

4. En procés de divorci de Google. Si teniu els contactes i l'agenda guardats a Gmail i voleu sincronitzar-los amb un mòbil Windows Phone, no trigueu a fer-ho. A finals de gener, Google desactivarà el protocol Exchange Active Sync per les altes de dispositius nous -els que ja estiguin sincronitzats continuaran funcionant- i Microsoft no ha manifestat cap intenció d'adoptar protocols alternatius; només ha recomanat als usuaris que es passin al seu servei de correu Outlook.com

5. Sense ràdio FM. Tots els telèfons amb les versions anteriors de Windows Phone portaven un sintonitzador de FM per escoltar les emissions convencionals de ràdio. Aquesta característica ha desaparegut dels models amb Windows Phone 8, de manera que cal instal·lar alguna aplicació per escoltar les emissions per internet, que només funcionen quan hi ha cobertura i consumeixen dades del contracte.

6. Els telèfons existents no són actualitzables a la versió 8. No és que s'hagin venut gaires smartphones amb Windows Phone 7.x, però els seus propietaris han d'estar molt emprenyats perquè Microsoft no té intenció de proporcionar cap actualització a les funcions noves. Sí que ha promès una revisió anomenada Windows Phone 7.8 amb la nova configuració de pantalla inicial, però no inclou la connectivitat NFC, la funció de Cartera, ni la Zona Infantil.

Amb aquesta llista acabo el repàs dels aspectes positius i negatius de les quatre plataformes mòbils més importants del mercat actual (BlackBerry | iPhone | Android). No n'hi ha cap que sigui absolutament perfecta, de manera que haureu de triar la que s'ajusti més a les vostres necessitats i patrons d'ús. Si no hi ha cap novetat, el pròxim lliurament de la sèrie arribarà a principis de febrer, quan hagi sortit el primer smartphone amb la versió 10 de BlackBerry.

stats