El Barça es protegeix al mig del camp

Martino acumula jugadors a la medul·lar per evitar el joc de vaivens del City

Albert Llimós
Els jugadors del Barça celebrant el primer gol de Leo Messi a l’Etihad Stadium.

Barcelona.Controlar el passadís interior. Gerardo Martino va protegir el Barça al voltant de la pilota, amb Busquets acompanyat de Xavi, Iniesta i Cesc per tenir el control absolut i guanyar la batalla a la medul·lar que havia anunciat Manuel Pellegrini. Quatre migcampistes als quals se’ls va sumar la capacitat associativa de Leo Messi, mentre que només Alexis aportava desmarcatges a l’espai per trencar el ritme de combinació pausada imperant. Era un dibuix esperat i anunciat, que no havia donat bons resultats fins ara.

Precedents poc positius

El d’ahir a l’Etihad Stadium va ser el vuitè partit en què els blaugranes han jugat amb aquesta fórmula. Només en dues ocasions dels set precedents d’aquesta temporada el Barça havia aconseguit la victòria, contra el Reial Madrid al Camp Nou i contra l’Elx en el primer partit del 2014. La resta, empats a Pamplona contra l’Osasuna, derrota a Bilbao contra l’Athletic, empats al Calderón i Anoeta, i derrota contra l’Ajax en la visita a Amsterdam.

Només contra l’Elx a casa, amb golejada 4 a 0 dels catalans, el Barça havia aconseguit una victòria per més d’un gol de diferència; la resta havien estat partits travats sense gaires ocasions. Amb aquesta fórmula, Martino evita l’intercanvi de cops, vol “tenir més i millor possessió”, va explicar en acabar el partit. Durant la majoria d’aquests duels en què s’ha poblat la medul·lar, l’equip havia tingut poca producció ofensiva. Ahir a la nit, a Manchester, per segona vegada aquesta temporada, es va produir una victòria còmoda dels jugadors de Gerardo Martino, amb un segon gol de Dani Alves que va sentenciar l’eliminatòria als instants finals.

El duel per governar el joc al mig del camp es va diluir al primer moment, ja que el tècnic rival, el xilè Manuel Pellegrini, va renunciar a la pilota per intentar agafar el Barça al contraatac. L’intercanvi de cops es va desactivar des del primer moment. De fet, durant els minuts inicials el guió de control que va esbossar Martino al vestidor es va reproduir a la perfecció: més del 70% de possessió, i en el primer quart d’hora el Barça triplicava els tocs de pilota dels citizens : 41 el City, 141 el Barça. Al final, amb un home més per expulsió de Demichelis, el conjunt barcelonista va acabar els 90 minuts amb el doble de passades que el rival, 423 per 862.

“Era el guió que esperàvem i ha sortit a la perfecció”, apuntava Cesc Fàbregas. Com assenyalava Andrés Iniesta, un guió, “una idea”, que es va madurar lentament fins que Leo Messi va trobar l’escletxa i el partit es va dinamitar.