DRET A DECIDIR, EL CARRER

El Barça no se suma al Pacte pel Dret a Decidir

La junta deixa a Bartomeu la decisió final d’adherir-s’hi però fa notar el cost exterior que pot tenir

Diumenge a les 23 hores el Barça assegurava fermament a aquest diari que el club no s’adheriria al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Tres de les màximes autoritats del club ho asseguraven amb vehemència, i mantenien que el Barça no traspassaria en cap cas els límits que es van fixar a l’assemblea del 2013. “Sempre estarem al costat del nostre país i de la voluntat del seu poble. Defensem el dret a decidir perquè forma part dels drets fonamentals que han de tenir les persones i tots els pobles”. Aquesta declaració institucional que va fer fa tot just un any Sandro Rosell, en el seu discurs presidencial davant dels socis compromissaris, era la línia vermella que diumenge el club tenia clar que no sobrepassaria. Ni un pas més.

Ahir al vespre, després d’una llarga i tensa junta directiva, la vehemència de diumenge es va diluir. El Barça enviarà una carta a Joan Rigol, coordinador del Pacte Nacional, en què refermarà la seva posició a favor del dret a decidir, però sense sumar-se “de moment”, com assegurava el portaveu Manel Arroyo, al Pacte Nacional, que té 3.000 entitats adherides. El directiu admetia que es tracta d’un “tema sensible”, i que l’haurà de valorar el president Bartomeu els pròxims dies.

Durant els últims mesos, el mateix president i el vicepresident institucional, Carles Vilarrubí, han deixat palès en repetides ocasions el suport del Barça perquè els catalans puguin votar. Bartomeu ho va fer per primera vegada en una entrevista a l’ARA al mes de febrer: “Sóc molt demòcrata, quan un poble té ganes de manifestar-se i dir la seva, és inqüestionable que ho ha de dir, el que sigui, sí o no. Tenim dret d’expressar-nos. I en això el Barça el trobaran, perquè és club democràtic”. L’última manifestació la va fer Vilarrubí per la Diada, un marc que el vicepresident va aprofitar per recordar les paraules de Rosell el 2013. Bartomeu repetirà aquestes declaracions en el seu discurs de l’assemblea d’aquest any, però de moment no aniran acompanyades d’una adhesió al Pacte Nacional. Fins a la junta d’ahir a la tarda, el Barça tenia clar que no seria proactiu en aquesta qüestió i no es mouria ni un mil·límetre de la posició que va fixar Rosell -a instàncies de l’àrea institucional- fa tot just un any. Ara s’obre una petita escletxa: Bartomeu, després de fer arribar la carta a Rigol, decidirà si canvia de parer, ja que fins ara era contrari a fer aquest pas endavant.

Diferents veus a dins del club admeten que el context polític i jurídic que envolta la institució, sobretot arran del cas Neymar -que ha comportat fins ara la imputació de Sandro Rosell i del mateix Barça-, obliga la directiva a ser molt cautelosa amb els seus gestos públics. Hi ha hagut converses per advertir el Barça, de manera subtil i indirecta sempre, que un posicionament a favor del dret a decidir més ferm, és a dir, adherint-se al Pacte Nacional, podria tenir conseqüències. A més, a dins del club també remarquen que el Barça és un club “transversal”, que ha de lligar diferents sensibilitats, i que a la mateixa junta no tots els directius són partidaris que el Barça doni ple suport a la consulta.

L’assemblea decidiria

Més enllà de la decisió de Bartomeu, hi ha una altra via. En aquest cas, per mandat de l’assemblea. “Si el soci ho demana no veig cap inconvenient a signar cap adhesió”, explicava una veu autoritzada. Aquest escenari, a hores d’ara, no es descarta, ja que hi ha un grup de socis, membres de la plataforma Manifest Blaugrana, que estan recollint signatures per demanar que es faci aquest pas endavant. Des de la plataforma, que al club es veu com un instrument per erosionar la junta, asseguren que ja tenen més de 3.000 signatures.

Per aconseguir que aquesta qüestió arribi a l’assemblea i s’inclogui en els punts del dia, tal com marquen els Estatuts del Barça, haurien d’aportar les signatures d’un “3% dels socis amb dret de sufragi passiu”. És a dir, gairebé 4.000 signatures, que s’haurien de presentar a les oficines del club abans de dilluns i ser validades posteriorment. Si ho aconsegueixen, la decisió final serà dels socis; si no ho aconsegueixen, Bartomeu mantindrà la seva posició de sempre.