Dani Alves com a termòmetre de l’equip

El lateral es mostra com el jugador més incisiu en atac

Albert Llimós
3 min

BarcelonaQuan la figura de Dani Alves trepitja l’àrea contrària, el Barça té el control del partit. El brasiler és el termòmetre del joc. Quan ell és profund, l’equip domina territorialment, empetiteix els rivals i els tanca a la seva pròpia porteria. En canvi, quan s’assenta a la línia defensiva és sinònim que el Barça pateix per sortir jugant i desplegar el seu futbol habitual. La imatge dels blaugranes es mesura per la zona d’influència d’Alves.

Durant els primers 20 minuts del derbi, el lateral va arribar al vèrtex de l’àrea rival sis cops. Era el jugador incisiu i poderós de sempre, el “punyal tot terreny”, com el va qualificar Gerard Piqué. El Barça dominava i Alves es convertia en un carriler profund, llarg i generós en l’esforç. De les sis jugades en què va irrompre a prop de Kiko Casilla, en quatre va trobar com a destinatari un company: en dues ocasions Neymar, en dues més Messi. De fet, les millors ocasions del Barça durant el primer període van arribar gràcies a la profunditat del brasiler, especialment en un contraatac que va accelerar Xavi servint a l’espai, i la passada creuada del lateral la va rematar Neymar per sobre de la porteria local.

A partir del minut 20, la seva figura es va diluir ofensivament, les seves carreres desbocades per banda dreta es van esborrar del tot i no va pujar cap cop en 40 minuts. Cap. Llavors va tornar a aparèixer l’Alves erràtic, incòmode quan es lliga en curt i no pot fer quilòmetres. El lateral no va tancar quan Sergio García va habilitar Pizzi, que va rematar per sobre de la porteria de Pinto en el que podria haver estat l’1 a 0. Seu va ser l’error també en una passada de primera línia que va provocar la targeta groga a Sergio Busquets. Alves pateix quan juga al seu propi camp, com l’obligava a fer l’Espanyol amb la seva pressió avançada. Fins al minut 64, quan el brasiler es va tornar a llançar cap al camp contrari i va habilitar Messi en la primera pujada del segon temps. Va ser el preludi del que vindria en l’últim quart d’hora, quan va tornar a emergir com a figura omnipresent: sis irrupcions en 15 minuts. En una de les seves passades creuades buscant el segon pal va arribar la jugada decisiva del derbi. Neymar va controlar la pilota filtrada per Alves i Javi López va cometre penal.

“No recordo un lateral dret millor en la història del Barça”, sentenciava Javier Mascherano sobre el seu company, l’incansable lateral brasiler, que explica millor que ningú a través de la seva posició al camp la manera de jugar d’aquest Barça.

Martino defensa que l’equip s’arrisqui

Les pujades d’Alves són una mostra del caràcter ofensiu del Barça. Com també la sortida amb la pilota controlada, arriscant-se per no jugar en llarg i descontrolar el joc. Busquets, fent un túnel i trepitjant una pilota per superar un rival, se la va jugar en dues ocasions a prop de la porteria de Pinto, que també va fer un dríbling a un davanter rival per sortir jugant. Al temps afegit, Mascherano va cometre un error en arriscar-se davant Córdoba. Per Martino, però, és el segell del seu equip: “Són els riscos que hem d’assumir, és imprescindible tenir la pilota”.