Misc 09/09/2014

Una Diada que arriba en el pitjor moment possible

El Barça espera saber avui si podrà jugar amb la samarreta quadribarrada contra l’Athletic

i
Albert Llimós
5 min

BarcelonaCatalunya bull políticament i socialment. La manifestació ciutadana d’aquest Onze de Setembre torna a marcar l’agenda política catalana però també el dia a dia del país, mentre el Barça es manté en una segona fila mediàtica per rebaixar la tensió institucional que ha acompanyat l’entitat durant els últims mesos. L’esclat reivindicatiu d’una àmplia part de la societat catalana i el pas ferm d’una majoria del Parlament català per fer una consulta el 9 de novembre i poder decidir el futur de Catalunya arriben en un moment delicat a nivell institucional del Barça, incòmode en el marc actual.

El cas Neymar

Qualsevol pas en fals pot utilitzar-se en contra del club, sobretot -reconeixen als despatxos del Camp Nou- amb la situació que es viu arran del cas Neymar. El jutge Pablo Ruz va tornar ahir de vacances, i a principis de la setmana que ve se sabrà si el fiscal demana la imputació del president, Josep Maria Bartomeu, i el vicepresident Javier Faus. La decisió de Ruz s’espera per a principis d’octubre, un cop escolti les declaracions com a testimonis del pare de Neymar i el director financer, Néstor Amela, citats a l’Audiència Nacional el dia 1. El Barça vigila tots els gestos públics, conscient que el context sociopolític pot arribar a influir en els casos oberts i que han fet trontollar l’entitat últimament. No obstant això, hi ha veus al Camp Nou que treuen rellevància a aquest fet. Implicar-se més o menys en el procés català no alterarà la situació judicial. “Estem assetjats per totes bandes, no vindrà d’aquí”, lamenta una veu autoritzada.

Aquesta setmana el club participarà en els actes de la Diada, amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova i l’acte institucional de demà a la Llotja de Mar, una cerimònia a la qual assistirà el president blaugrana. “El Barça és on ha ser, en cap cas ha de ser al capdavant de la manifestació o dels actes que se celebrin. No estaria jugant el rol que li pertoca”, defensen des del club quan es planteja aquesta qüestió, i reivindiquen que el Barça ja va permetre l’any passat que la Via Catalana passés pel Camp Nou i que el Concert per la Llibertat se celebrés a l’estadi. Als despatxos d’Aristides Maillol es remeten a les paraules que repeteix una vegada i una altra Josep Maria Bartomeu: “El Barça no farà política, és un club català, catalanista i estarem sempre d’acord amb el que decideixin la majoria dels catalans”.

El Barça representa una massa social heterogènia, de diferents sensibilitats polítiques, i que va més enllà del territori català, argumenten al Camp Nou per deixar clar que el club no pot implicar-se més del que ho fa en la situació que viu el país. Una diversitat de sensibilitats, que, de fet, ja existeix dins de la junta que encapçala Bartomeu. “Hi ha algun directiu que es vestiria amb l’estelada de cap a peus... i és ben alt”, fan broma al Camp Nou, en referència al tarannà obertament catalanista de Jordi Moix. “D’altres...”, i el silenci i el somriure delator parlen per si sols: hi ha més d’un directiu de la junta que és totalment reticent que el Barça es manifesti obertament com a entitat catalanista.

La quadribarrada, avui

Enmig d’aquesta situació complexa, i que incomoda directius i club, el Barça podria no complir un dels acords que va aprovar el 16 de juny en junta, i que suposava un gest decidit de la institució amb els actes de celebració del Tricentenari del 1714: jugar contra l’Athletic de Bilbao al Camp Nou amb la samarreta de la senyera, la quadribarrada (també es farà un mosaic amb el logo del Tricentenari i exposicions itinerants per Europa aprofitant els duels de Champions). Una decisió que el club va voler desmarcar des d’un principi de qualsevol component polític i que va afanyar-se a deixar clar que es tracta d’un gest que s’emmarca únicament en uns actes commemoratius. La proposta de jugar amb la quadribarrada va ser aprovada per unanimitat, tot i que amb molt recel, ja que els dirigents són conscients que aquesta imatge que faria la volta al món -veure Messi amb la quadribarrada a l’estadi, un fet històric, que no ha passat mai, ja que el Barça sempre juga de blaugrana com a local-, tindria conseqüències mediàtiques... i polítiques.

La decisió aprovada al juny podria no tirar endavant, tot i que fonts de la institució remarquen que “la voluntat hi és”. “S’estan fent els passos necessaris per jugar amb la quadribarrada”, asseguren amb fermesa. Una rotunditat, però, que posen en dubte altres veus dins del club. S’espera que avui mateix se sàpiga si el Barça podrà jugar amb la tercera equipació. El club està en converses amb la LFP, l’Athletic i l’àrbitre, David Fernández Borbalán. Si el Comitè de Competició no hi posa cap trava (és un cas excepcional), la decisió dependrà del col·legiat designat per al duel. L’andalús Fernández Borbalán tindrà l’última paraula, tal com explica des del Comitè d’Àrbitres Raúl Massó: “És només l’àrbitre qui ha de validar si hi ha confusió de colors entre les equipacions”.

Una confusió que l’any passat no va existir. El Barça va debutar al nou San Mamés amb la quadribarrada i l’àrbitre del partit, Juan Martínez Munuera, no hi va posar cap impediment. El col·legiat, amb qui l’ARA ha contactat, va refermar que en el cas del curs passat no hi va haver cap problema, malgrat que les equipacions poden patir petites transformacions d’una temporada a una altra que fan que el cas d’aquest depengui únicament de l’àrbitre. Com passa abans de cada partit, la comunicació entre Fernández Borbalán i el Barça s’està fent via correu electrònic -aviat hi haurà una aplicació web per agilitzar aquestes qüestions-, per evitar que hi hagi problemes dissabte mateix, un dia que el 16 de juny es preveia històric. Ara, en el context actual, el Barça preferiria que dissabte fos un dia qualsevol.

Volen que el club s’adhereixi al Pacte pel Dret a Decidir

Els col·lectius Manifest Blaugrana, Èxit Blaugrana, Blaugranes a Taula, Un Crit Valent i Passió Blaugrana han sol·licitat que el Barça s’adhereixi al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A través d’un comunicat dirigit al club, aquests grups han recordat la vinculació històrica del Barça i Catalunya. “Ara el país afronta un moment crucial del seu futur. El poble de Catalunya vol escollir el seu futur, i ho vol fer a través de l’expressió democràtica més elemental: votant”, explica el manifest. Els col·lectius sol·liciten que el Barça s’adhereixi al Pacte “de manera immediata i abans de l’11 de setembre”.

stats