BARÇA
Misc 08/10/2017

Directius cada vegada més multimilionaris

Amb el pressupost que el Barça detallarà, una nova junta hauria d’avalar 135 milions, i al CSD ja li va bé

i
Albert Llimós
3 min
Els directius del Barça durant el partit contra el Manchester City.

BarcelonaEl Barça presentarà aquest dimecres els números de la temporada 2017-2018 i el tancament de la campanya anterior. Amb gairebé tres mesos de retard, i a les portes de l’assemblea de compromissaris que se celebrarà el 21 d’octubre, el director executiu, Òscar Grau, i el directiu Quique Tombas detallaran els 897 milions d’ingressos pressupostats per a aquest curs, una xifra rècord que suposa un creixement superior al 25%. Una millora, sobretot gràcies a l’operació Neymar que es va fer al mes d’agost i que va implicar l’ingrés de més de 222 milions totalment inesperats. També s’inclouen aquesta temporada els 55 milions que aporta el nou patrocinador, la japonesa Rakuten, un salt endavant respecte al que pagava Qatar Airways.

El Barça, doncs, creix i s’acosta a poc a poc a l’objectiu que va fixar Josep Maria Bartomeu per al final del seu mandat l’any 2021: arribar als 1.000 milions. Malgrat que els ingressos d’aquest any estan distorsionats per la venda al PSG del futbolista brasiler, el club català creix temporada rere temporada. I això té unes implicacions per als actuals governants, però també per a qui es plantegi intentar arribar a la presidència del Barça en un futur no gaire llunyà. Si l’estiu vinent se celebressin eleccions al Camp Nou, la junta directiva guanyadora hauria de presentar un aval de 135 milions, el 15% dels ingressos de l’entitat blaugrana de l’últim exercici. Fa una dècada, l’any 2008, per exemple, aquesta xifra representava una tercera part d’aquests 135 milions, poc més de 46 milions.

Sense canvis a la normativa

El Consell Superior d’Esports (CSD) té previst aprovar una nova llei de l’esport per intentar actualitzar la normativa i adequar-la a les necessitats actuals del món de l’esport. Preguntat per l’ARA sobre els canvis que hi està havent en el negoci futbolístic, i l’increment dels pressupostos dels principals clubs espanyols, al CSD no preveuen un canvi de normativa en aquest terreny. Fonts oficials del CSD descarten una reducció dels avals necessaris per optar a la presidència dels clubs que no són societats anònimes esportives (SAD) i defensen que s’hagi d’avalar amb un 15% dels ingressos totals. Tot i que això pugui suposar un fre per a molts socis que queden exclosos de la carrera electoral, al CSD consideren que són els mecanismes necessaris per assegurar la viabilitat de les entitats. “Efectivament, els pressupostos dels clubs professionals cada vegada són més alts, cosa que comporta que el club assumeixi un risc més elevat de patir resultats econòmics negatius per la mala gestió dels seus directius. Així doncs, abaixar l’import de l’aval no contribuiria a garantir la responsabilitat en la gestió dels directius, una situació que podria derivar en una situació de risc econòmic per a l’entitat”, argumenta el CSD.

Quatre excepcions

En aquesta situació s’hi troben quatre entitats. El Barça, el Reial Madrid, l’Athletic Club i l’Osasuna són els quatre únics clubs que no són societat anònima esportiva i els membres de les seves juntes directives, d’acord amb la disposició addicional setena de la llei de l’esport del 1990, han de respondre mancomunadament dels resultats negatius que s’obtinguin durant els mandats. Una situació que van haver de patir els exdirectius de l’etapa de Joan Laporta com a president arran de l’aprovació de l’acció de responsabilitat contra ells que es va aprovar en assemblea el 2010, impulsada per la junta de Sandro Rosell. La llei de l’esport, per fer front a aquestes possibles pèrdues, preveu que a l’inici de cada mandat els membres de la junta hagin de presentar un aval multimilionari, i això no està previst que canviï. Les llotges del Camp Nou i del Santiago Bernabéu, per tant, seran cada vegada més elitistes.

stats