Misc 10/08/2014

Luis Enrique recupera la meritocràcia del dia a dia

El tècnic torna a llançar un missatge públic a Deulofeu i demana competència “ferotge” als seus

i
Albert Llimós
5 min

BarcelonaD’aquí dues setmanes el Barça arrenca la temporada oficial contra l’Elx al Camp Nou. Dues setmanes de preparació perquè els jugadors agafin els mecanismes que pretén implantar Luis Enrique. Unes idees que ahir es van tornar a veure sobre la gespa del Sonera Stadium d’Hèlsinki, el quart test de la pretemporada, un partit que serveix per treure poques conclusions de l’evolució de l’equip, ja que el HJK Hèlsinki va ser un rival menor, domat en tot moment pel planter català, protagonista del duel en terres finlandeses. Luis Enrique va sortir amb un onze totalment de casa, i els sis gols van ser obra de jugadors criats a La Masia. Munir El Haddadi, autor de dos gols, va ser el futbolista més destacat, i la visita a terres de Jari Litmanen va servir perquè el tècnic asturià tornés a donar un toc d’atenció a Gerard Deulofeu. Luis Enrique, fins ara, s’aferra a la meritocràcia dels entrenaments.

El rival accentua el joc

El Barça desplega molts jugadors en atac i deixa només 2 defenses

L’entitat del rival, líder de la lliga finlandesa, va permetre al Barça dominar el partit amb molta comoditat. Els jugadors catalans van tancar els locals a la seva pròpia porteria i d’aquesta manera es van accentuar els patrons de joc que pretén instaurar Luis Enrique, que el tècnic va reconèixer que s’han de millorar: “No sóc mag, s’han de perfeccionar molt, els rivals saben com juguem. S’ha de millorar moltíssim en molts aspectes”. Si contra els tres rivals anteriors es veia un Barça amb molts efectius en atac, laterals profunds, interiors amb arribada i davanters ajuntant-se per dins, contra l’Hèlsinki aquestes idees van fer-se més evidents. Montoya i Alba van fer llarg el camp, mentre Munir, Rafinha i Pedro intercanviaven posicions per buscar l’associació i crear confusió en la defensa rival.

En el joc posicional, el Barça ataca sempre amb 7 efectius -Busquets i els dos centrals tanquen-, fet que requereix dues premisses innegociables: no perdre la pilota en primera línia de construcció i fer un ràpid replegament si el rival supera la pressió. L’Hèlsinki, dòcil i sense cometre faltes, no va poder inquietar la porteria de Jordi Masip, ahir titular, i només va provar fortuna amb un xut en 90 minuts, que el sabadellenc va aturar amb els peus.

Munir, premiat

El madrileny brilla amb 2 gols i és un dels jugadors amb més minuts

Qui va aprofitar més bé la cita contra el conjunt finlandès va ser Munir El Haddadi. Després de desaprofitar tres clares ocasions de gol contra el Niça i el Nàpols, el jugador madrileny va demostrar la seva connexió especial i innata amb el gol. Als 5 minuts, va rematar de volea -i de manera estètica- una passada picada d’Iniesta. Quatre minuts més tard, va participar amb una bona paret en el gol de Sergi Roberto, i al minut 17 va culminar amb el cap una centrada lateral i amb rosca de Rafinha.

Munir va tornar a ensenyar contra l’Hèlsinki la seva intel·ligència, la d’un jugador murri i de gran qualitat, que viu més còmode a mesura que s’acosta a la porteria rival. Durant els 60 minuts que va jugar, va intercanviar posicions amb Pedro i Rafinha, per aparèixer per sorpresa i aprofitar les passades filtrades pels interiors.

Deulofeu, assenyalat

El tècnic torna a reptar l’extrem català

Munir va tornar a passar davant seu. Com en el partit contra el Nàpols, Gerard Deulofeu va haver de sortir des de la banqueta per exhibir el seu talent, mentre la titularitat requeia sobre el jove Munir. El tècnic, ja sigui a través de missatges públics, xerrades privades dins del vestidor o suplències, està buscant la manera que Deulofeu es buidi completament als entrenaments. Luis Enrique espera més del davanter de Riudarenes, a qui coneix de la seva etapa al filial, i ahir va tornar a llançar un missatge clar sobre la seva implicació. “Les oportunitats m’agrada que se les guanyin entrenant-se”, va dir sense embuts l’entrenador, que vol més esforç i sacrifici del talentós extrem. De desequilibri no en pot demanar, ja que Deulofeu en té i en mostra sempre. Contra l’Hèlsinki va tornar a lluir la seva capacitat en l’un contra un, anant-se’n cada vegada del seu marcador. Pel tècnic, amb això no n’hi ha prou.

Luis Enrique vol que els seus futbolistes s’espremin al màxim en tot moment, ja sigui a la Ciutat Esportiva o en un plàcid amistós a Finlàndia. “La base de l’equip ha de ser la competència ferotge”, va segellar l’entrenador, que va reconèixer que en línies generals, però, l’equip li havia agradat “en gairebé tot”.

Xutar de fora

Pedro, Rakitic i Halilovic insisteixen en el xut llunyà

Més enllà dels dos noms propis del partit, el duel va servir per confirmar que el Barça insisteix més que en temporades anteriors en el llançament de mitjana distància. En part pel posicionament tàctic dels homes de Mika Lehkosuo, en part per les característiques dels nous fitxatges catalans, el Barça va buscar de manera més insistent el xut de fora l’àrea. Rakitic, Halilovic i Pedro -amb un xut al travesser- van buscar fortuna des de la distància, tot i que la majoria de les vegades van topar-se amb el porter Eriksson.

L’acumulació d’efectius a prop de la porteria rival permet que aquests intents des de mitjana distància puguin tenir continuïtat amb segones jugades.

Rakitic, que va formar parella d’interior amb el seu compatriota Halilovic, va tornar a desplegar molta mobilitat i va aportar verticalitat, buscant desplaçaments llargs per canviar l’orientació i permetre l’un contra un de Deulofeu, que rebia amb possibilitats de buscar el desequilibri abans que arribés l’ajuda d’un segon futbolista al seu marcador.

Centrals golejadors

Bartra i Piqué se sumen a l’atac i completen la golejada culer

A l’espera que Jérémy Mathieu es recuperi de les seves molèsties físiques i Thomas Vermaelen s’incorpori a la dinàmica de grup, Gerard Piqué i Marc Bartra aprofiten els minuts per consolidar-se a l’eix de la defensa. Els dos centrals dretans -el Barça té una plantilla amb dos centrals de cada perfil, més Mascherano, que també jugarà algun partit en aquesta demarcació-, van sumar-se a l’atac per marcar el quart i el cinquè gol de la tarda. En el quart, Piqué va culminar una gran jugada repleta d’habilitat de Rafinha per la línia de fons, i Bartra va rematar una falta servida per Rakitic. La golejada la va culminar Sandro amb un potent xut creuat.

El duel a Finlàndia també va servir per veure Sergio Busquets amb el braçal de capità, just la mateixa setmana que el migcampista de Badia -que va agafar el relleu de Carles Puyol amb el número 5- va ser escollit pels seus companys per formar part del grup de capitans amb Xavi, Iniesta i Messi.

Després del plàcid duel a Hèlsinki, el Barça té 9 dies per preparar el debut a casa en la festa del Gamper, contra el Club León de Guanajuato. Per a aquest partit, l’asturià ja podrà comptar amb Messi, Mascherano i Vermaelen, i encara no se sap si hi seran Dani Alves -que ha de resoldre el seu futur-, el sancionat Luis Suárez i el lesionat Neymar. Falta molt rodatge per a un Barça aferrat a la meritocràcia del dia a dia.

stats