Luis Suárez no obté el perdó desitjat

El TAS permet que el davanter s’entreni però no li rebaixa la sanció de 4 mesos

“Decepció” i “cop dur” eren dues de les expressions que utilitzaven persones pròximes a Luis Suárez pocs minuts després que es fes pública la resolució del Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS). El futbolista, tot i que sempre ho havia expressat amb la boca petita, estava segur que la sanció de 4 mesos que li va imposar la FIFA per haver mossegat Giorgio Chiellini seria rebaixada substancialment.

No va ser així i la decisió del TAS es va convertir en un dur revés per a un jugador que esperava poder debutar oficialment amb el Barça aquest mes d’agost, en el primer partit de Lliga, contra l’Elx. Tampoc va caure gaire bé la notícia al vestidor. Luis Enrique vol escurçar com més aviat millor tots els passos perquè l’equip interioritzi les seves idees i assumeixi els automatismes imprescindibles del joc que pretén instaurar. En canvi, el missatge que es llançava ahir a la tarda des dels despatxos nobles del Camp Nou era ben diferent i, sorprenentment, rotund, i acceptaven amb normalitat la decisió que arribava de Lausana: “No passa res, el més important és que pugui integrar-se al grup; va mossegar i ha de tenir una sanció. No el fitxem per dos mesos”. Tot i això, un dels advocats de Suárez, el representant de la federació de l’Uruguai, Alejandro Balbi, admetia que el club català creia que hi hauria una rebaixa. “Pensava que rebaixarien la suspensió de no poder jugar, també el Barça estava més esperançat -va explicar als micròfons de RAC1-. Ningú pot estar satisfet amb la decisió”, afegia.

Proporció

Els tres àrbitres del tribunal de Lausana van decidir mantenir la sanció al davanter uruguaià, que no podrà jugar amb el Barça fins al 25 d’octubre, just el cap de setmana que el Barça visita el Santiago Bernabéu per enfrontar-se al Reial Madrid. La part positiva, a la qual s’aferra el jugador, és que avui mateix ja podrà entrenar-se amb els seus companys a la Ciutat Esportiva i posar-se per primera vegada la samarreta del Barça, encara que sigui la dels entrenaments. Després de tres setmanes exercitant-se a les ordres d’un preparador físic -gairebé d’incògnit, fugint de les càmeres i el focus mediàtic-, Luis Suárez podrà treballar al costat dels seus nous companys.

Dilluns a la nit serà presentat en el marc del Trofeu Joan Gamper contra el Club León mexicà, un partit que servirà perquè Suárez disposi dels seus primers minuts com a blaugrana. L’endemà, dimarts, es farà la presentació habitual, de manera individual, com han fet amb la resta de futbolistes, amb la fotografia davant de les oficines del club i la roda de premsa posterior al costat del director esportiu, Andoni Zubizarreta, i el vicepresident esportiu, Jordi Mestre.

L’uruguaià podrà jugar amistosos, podrà accedir a instal·lacions esportives -fet que li negava la FIFA fins ara-, podrà assistir a actes vinculats al món del futbol... En definitiva, es podrà sentir esportista, tot i que no podrà jugar de manera oficial amb el club que ha pagat per ell 81 milions d’euros. Així, durant els 4 mesos de sanció que va ratificar el TAS, l’uruguaià es perdrà 11 partits, 8 de Lliga i els tres primers de la fase de grups de la Champions. Entre aquests partits destaca la visita a Vila-real i el partit al Camp Nou amb la samarreta quadribarrada contra l’Athletic de Bilbao. Suárez haurà d’esperar fins a finals d’octubre per debutar.

“La sanció imposada al jugador és, de forma generalitzada, proporcionada”, explicava en un breu comunicat el tribunal amb seu a Lausana. “Tot i això, es considera que la prohibició d’entrar en un estadi de futbol i de realitzar qualsevol activitat relacionada amb el futbol és excessiva”, afegia el breu escrit que va fer públic el TAS a la seva pàgina web, col·lapsada durant molts minuts per l’expectació que havia suscitat el cas. Sis dies després de sentir l’explicació del jugador, en una declaració de 6 hores en què també van participar tres advocats defensors i tres membres de la FIFA, el tribunal va decantar-se majoritàriament pels arguments esgrimits per l’òrgan sancionador.