Luis Suárez sabrà avui quan podrà debutar

Jugador i club són prudents, però optimistes, sobre la possible rebaixa de la sanció del TAS

A primera hora d’aquesta tarda Luis Suárez sabrà el dia que podrà començar a entrenar-se amb el Barça i, per tant, el dia que podrà fer el debut oficial amb el seu nou club. El Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) va anunciar ahir a través d’un comunicat a la pàgina web que aquesta tarda, a les 15 hores, resoldrà el recurs a la sanció que la FIFA va aplicar al futbolista uruguaià per la mossegada a l’italià Giorgio Chiellini durant el Mundial.

Al Barça, i al mateix entorn del jugador, són prudents, tot i que des de fa dies hi ha cert optimisme perquè es resolgui favorablement el cas, i Suárez s’integri de manera immediata a l’activitat. “Prudència”, repetien durant tot el dia d’ahir els interlocutors, cautelosos per una resolució que recau sobre els tres membres del TAS que divendres passat van escoltar la declaració del mateix Suárez. Hi ha veus dins del club que no descarten que el davanter pugui començar a treballar ja amb Luis Enrique i, per tant, participar en el Gamper d’aquest 18 d’agost. La presentació podria ser fins i tot aquest cap de setmana.

Sanció desproporcionada

El principal argument que va esgrimir la defensa de Luis Suárez divendres passat a Lausana va ser que la sanció ha sigut desproporcionada. Així ho van defensar els tres lletrats que van prendre la paraula a la seu del TAS durant les 6 hores d’audiència -Jordi López per part del Barça, Lucas Ferrer per part del jugador i l’irlandès David Casserly per part de la Federació d’Uruguai-. Suárez va rebre quatre sancions: els nou partits sense poder jugar amb la seva selecció, quatre mesos d’inhabilitació per a qualsevol activitat relacionada amb el món del futbol (ja sigui administrativa o esportiva), quatre mesos sense poder entrar en un estadi de futbol i una multa de 82.000 euros. Un dels altres arguments que va ser important a l’hora de les exposicions i que també va tenir un lloc preeminent en el voluminós escrit que va lliurar-se als tres àrbitres del TAS va ser que la sanció de la FIFA vulnera el dret del futbolista a exercir el seu dret a treballar.

La delegació que va acompanyar Suárez a Lausana la completaven un advocat suís, Toni Freixa i Laura Anguera per part del Barça, i Daniel Cravo i Alejandro Balbi per part de la Federació de l’Uruguai, al marge del seu representant, Pere Guardiola. I, per part de la FIFA, tres representants que van fonamentar la sanció que se li va aplicar després de la mossegada a Giorgio Chiellini.

Durant aquesta setmana els tres membres del TAS han examinat els documents aportats per les dues parts, i aquesta tarda se sabrà el final d’un serial que va arrencar el 24 de juny, el dia que el davanter va mossegar el rival durant l’Uruguai-Itàlia. Dos dies més tard, arribava la sanció. Per tant, Suárez encara no ha complert la meitat dels quatre mesos d’inhabilitació, la part més controvertida de la decisió de la FIFA.