BARÇA

Primeres dimissions a la junta de Bartomeu

Eduard Coll i Pilar Guinovart abandonen la directiva del Barça

Sandro Rosell ja no és l’únic. El Barça va viure ahir a la tarda una jornada intensa, amb una junta directiva llarga i moguda, que va acabar amb la dimissió de dos directius, Eduard Coll i Pilar Guinovart. Són les primeres grans esquerdes dins d’una junta que ha intentat transmetre sempre la sensació de cohesió. L’adéu dels dos directius, però, fa temps que s’estava gestant, i arriba després d’uns mesos amb un encès debat als despatxos del Camp Nou.

Eduard Coll, responsable de la secció d’hanbdol, va ser el primer a fer pública la seva decisió. Fa dies que la va transmetre al president Josep Maria Bartomeu, i ahir la va comunicar als seus companys. Plega per qüestions personals i desavinences amb la manera com s’ha gestionat el club últimament. També pel que pot venir. L’adéu de Pilar Guinovart, avançat per l’ARA, és un anunci esperat, ja que fa quatre mesos que va transmetre als seus companys la voluntat de deixar el càrrec, amb les conseqüències que això comporta a tots els nivells. La fins ara directiva de l’àrea social seguirà vinculada al Barça, però abandona la primera línia per motius professionals. El nomenament fa unes setmanes de Pau Vilanova com a directiu ja anava en aquesta direcció: assumir el rol que havia tingut Guinovart -un adéu que rebaixa encara més la quota femenina de l’equip que va guanyar les eleccions del 2010, ja que ara només queda Susana Monje.

L’adéu de Coll i Guinovart significa un canvi d’escenari important dins de la junta que encapçala Josep Maria Bartomeu. Fins ara hi havia quatre directius crítics amb la gestió esportiva d’Andoni Zubizarreta, avalat enèrgicament pel president blaugrana. Dos d’aquests quatre eren Eduard Coll i Pilar Guinovart -més tímidament-. Ara les veus més crítiques, pel que fa la gestió esportiva, les recolliran únicament Toni Freixa i Javier Bordas, absent ahir a la trobada ordinària dels directius. Tot i això, els motius de l’adéu de Coll no se cenyeixen únicament a aquest àmbit, sinó que hi havia altres desavinences amb algunes decisions que havia pres l’àrea executiva del club.

Els executius guanyen pes

Coll i Guinovart marxen enmig d’un clima convuls a Can Barça, que Bartomeu intenta reconduir reforçant la parcel·la executiva. Per això, l’entitat blaugrana va nomenar com a nou gerent Ignacio Mestre, un càrrec de nova creació per alliberar del dia a dia el director general, Antoni Rossich, que a partir d’ara se centrarà en els grans temes de club, des dels fitxatges a les qüestions relacionades amb el nou estadi, la negociació dels drets televisius o les converses amb Nike per acordar un nou patrocini. El club es professionalitza, just en el moment que marxen dos directius. Tot i això, el portaveu Manel Arroyo va voler deixar clar que la junta segueix “cohesionada” i que Bartomeu està “absolutament” convençut de continuar fins al 2016. “El debat és bo”, va afegir Arroyo, en referència a les fugues dels seus dos companys.

El 18 d’agost, Gamper contra el León mexicà

Un dels temes complexos que ja no afectarà Coll i Guinovart és el cas Neymar. Fonts judicials apunten a la imputació aviat de Bartomeu, un fet que el Barça va voler deixar clar que desconeix completament.

El 18 d’agost es farà un homenatge a Carles Puyol i Víctor Valdés. El Barça té previst dir adéu als dos capitans en el Trofeu Joan Gamper, que se celebrarà contra el conjunt mexicà del Club León de Guanajuato, en què actualment juga l’exblaugrana Rafa Márquez.

D’aquesta manera, el club català pretén acomiadar-se de dos dels pilars més importants de l’última dècada del Barça. Carles Puyol, però, seguirà lligat al club, com a adjunt a la direcció esportiva d’Andoni Zubizarreta, i el Barça no va tancar la porta a Valdés si finalment no troba equip. “Les portes del club sempre estan obertes a Víctor Valdés”, va insistir el portaveu Manel Arroyo.