Publicitat
Publicitat

BARÇA

Quatre maneres d’entendre el futbol

Bartomeu evita donar noms, confia en Soler i Roura, mentre que la resta aposten per cares conegudes

Malgrat que tots quatre candidats a les eleccions del Barça es declarin cruyffistes i guardiolistes - un terreny on mana Joan Laporta -, o en sintonia amb Luis Enrique -aquí mana Josep Maria Bartomeu-, els quatre projectes esportius són molt diferents, tant conceptualment com d’estructura.

A l’espera que Agustí Benedito presenti amb detall el seu organigrama, els projectes esportius ja estan sobre la taula per intentar convèncer el soci. Laporta, després de no poder arrencar un sí de Carles Puyol perquè assumís la direcció esportiva, va apostar finalment per la carta emotiva d’Éric Abidal, cridat a ser el nou Txiki Begiristain. Amb Laporta els dos altres cromos són José Ramon Alexanko, encarregat del futbol base, amb experiència dilatada dins del planter del Barça, i Demetrio Albertini, un altre exjugador, encarregat de les relacions internacionals. Una estructura clàssica, amb un encarregat del primer equip i dels fitxatges, com seria el francès, i una persona que manaria al futbol formatiu i teixiria les línies mestres del futur, com Alexanko.

Bartomeu, en canvi, va presentar ahir un model radicalment diferent, fragmentant les àrees de decisió i subdividint l’organigrama. L’expresident no va voler anunciar els dos noms que pretén incorporar, un secretari tècnic per al primer equip (s’ha parlat de Robert Fernández) i un encarregat de supervisar el filial i els juvenils (“un guru del futbol formatiu”, segons Jordi Mestre). Per tant, desapareix la figura del director esportiu que mana sobre tots els equips, professionals i de formació, com feia Andoni Zubizarreta. Bartomeu va explicar que aquesta figura de secretari tècnic va sorgir al febrer, i Luis Enrique el coneix i ha mantingut converses amb ell. En aquesta estructura, Carles Rexach i Ariedo Braida continuarien, al costat d’Albert Soler, que seguiria sent la figura que coordinarà tot el futbol del Barça, com a director d’esports professionals. En l’organigrama de l’expresident, el futbol formatiu -de cadets a prebenjamins- estaria sota la batuta de Jordi Roura.

Toni Freixa, per la seva banda, és qui va presentar una figura més semblant a la de Zubizarreta. En aquest cas, serà José Mari Bakero qui tindrà la funció de director esportiu. Al seu costat, d’enllaç entre el vestidor i Luis Enrique, l’objectiu és poder incorporar Miquel Àngel Nadal, del Mallorca. Al filial, el secretari tècnic arribaria del Girona, Quique Cárcel; mentre que l’encarregat del futbol formatiu seria Antonio Sánchez, una persona molt vinculada a Laureano Ruiz, figura vertebradora del model de Toni Freixa i membre del comitè de savis que vol instaurar el candidat si guanya dissabte. A més, l’exdirectiu vol incorporar Xavier Ribalta, responsable de scouting del Juventus.

Agustí Benedito, en canvi, pretén crear una secretaria tècnica formada per tres persones: una encarregada de metodologia, una altra de rendiment i una de scouting, en aquest cas l’objectiu és el sevillista Monchi. En tots tres casos es tracta de persones amb contracte amb un altre club i, per tant, no s’ha volgut donar noms ni formalitzar cap acord. Es tracta d’una “estructura circular”, com la defineix la candidatura, que permet col·legiar les decisions i perpetuar un model per sobre dels noms propis. Aquests tres membres de la secretaria tècnica controlaran tant el futbol professional com el formatiu, on hi hauria un encarregat màxim.

Històries de superació esportiva