Reclamen que el Barça se sumi al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

El debat del 9-N també està present al Camp Nou, un escenari habitual de les reivindicacions socials i polítiques catalanes amb els crits d’“independència” que retronen a l’estadi cada minut 17.14. Des de fa mesos diversos col·lectius han sol·licitat a la directiva que presideix Josep Maria Bartomeu que el club faci un pas endavant i se sumi de manera decidida a la consulta del mes de novembre. En aquest sentit, aquest dissabte, coincidint amb el Barça-Granada, gairebé un centenar de voluntaris de la plataforma Manifest Blaugrana van recollir 2.864 signatures de socis perquè el club s’adhereixi al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

La plataforma té previst continuar recollint signatures fins al dia 10, i després estudiarà quin és el següent pas. Una possibilitat, si s’arribés al 3% de la massa social amb dret a vot -que és la xifra que fixen els estatuts i que estaria lleugerament per sota de les 4.000 signatures-, seria portar la qüestió a l’assemblea.

La petició de Manifest Blaugrana arriba després que alguns futbolistes del Barça s’hagin mostrat partidaris que hi hagi consulta el 9 de novembre. Així, Gerard Piqué i el primer capità, Xavi Hernández, van participar en la V que van impulsar Òmnium Cultural i l’ANC l’Onze de Setembre. El defensa blaugrana va anar més enllà aquest diumenge, i va donar suport a la posició del president Artur Mas. “És un luxe tenir el president Mas representant Catalunya. Gràcies a La Sexta per emetre aquesta entrevista i que arribi a tot Espanya”, va publicar Piqué a les xarxes socials, després de l’entrevista de Mas amb la periodista Ana Pastor.

Tot i la pressió que està fent una part de la massa social, el club manté que ha fet tot el que havia de fer. Fonts blaugranes asseguren que el Barça ja va permetre que es fes el Concert per a la Llibertat al mateix estadi, o que el 2013 la cadena humana que va recórrer tot Catalunya passés per la llotja del Camp Nou. A més, el dia 13 de setembre el club va jugar contra l’Athletic de Bilbao amb la samarreta quadribarrada, un gest que es va emmarcar en els actes del Tricentenari del 1714. El club, imputat pel cas Neymar, està anant amb molt de compte amb totes aquestes qüestions per evitar que el puguin perjudicar en el procés obert a l’Audiència Nacional, i que ja va escombrar l’anterior president, Sandro Rosell.

El seu predecessor, Josep Maria Bartomeu, va participar en la Diada d’enguany, a títol personal, i en una entrevista a aquest mateix diari va defensar el dret dels catalans a decidir el futur. “Tenim dret a expressar-nos, i en això el Barça el trobaran, és un club democràtic”, va dir Bartomeu. Tot i això, arran del context polític i judicial que acompanya l’entitat últimament i l’heterogeneïtat de la massa social, la junta declina sumar-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.