04/02/2014

Sense cognom comercial no hi haurà nou estadi

4 min
El nou estadi del FC Barcelona

Barcelona.El nou Camp Nou no es farà sense un cognom comercial. La junta que encapçala Josep Maria Bartomeu no construirà un nou estadi si no pot disposar dels 150 milions que es preveuen ingressar pels title rights, és a dir, una marca comercial que acompanyi el nom de Camp Nou. Per aquest motiu, el vicepresident Javier Faus va ser clar a l'hora de parlar del referèndum que se celebrarà el 5 o 6 d'abril: "Si un soci no vol cognom comercial per al nou estadi, haurà de votar no al referèndum".

L'assemblea de compromissaris haurà de ratificar l'acord amb la marca comercial que triï la junta directiva i que s'inclourà en el nom del futur estadi. Per tant, es podria dibuixar un escenari contradictori: que el guanyi al referèndum, però l'assemblea tombi el cognom comercial, fent inviable la construcció d'un nou estadi.

Aquesta marca que complementarà el nom de Camp Nou, mai coincidirà amb la que dugui el Barça a la samarreta, sigui Qatar Airways -com succeeix ara- o qualsevol altra amb què es pugui arribar a un acord en un futur. També es va descartar rotundament que l'estadi i el Palau tinguin un mateix nom comercial.

Res no canviaria amb el no

L'Espai Barça és un projecte de club, no de junta directiva

Als despatxos del Camp Nou volen evitar que el referèndum de l'abril es converteixi en un plebiscit sobre la gestió de la junta, especialment sobre la figura del nou president, Josep Maria Bartomeu. Javier Faus va defensar que la construcció de l'Espai Barça és "un projecte de club, no de junta directiva", i que, per tant, si en el referèndum guanyés el no, la junta està legitimida per seguir. "Nosaltres no podem evitar que el soci vagi a votar en clau plebiscitària però si vota no, no passa res, seguirem fins al 2016", va anunciar el vicepresident, que va apuntar que si en les pròximes eleccions guanya una altra candidatura que no vol aquest projecte, l'haurà d'aturar a través d'un altre referèndum.

En qualsevol cas, el que és inevitable és la construcció d'un nou Palau, ja que ho exigeix l'Eurolliga. Si el projecte global de l'Espai Barça rep una negativa de la massa social, el club haurà de construir obligatòriament un nou pavelló de 10.000 seients per satisfer els requeriments que arriben d'Europa.

Calendari de l'obra

Un projecte fins al 2021, que no afectarà el soci abonat

El referèndum del mes d'abril serà el tret de sortida d'un projecte que finalitzarà l'any 2021. Després de la consulta al soci, i la ratificació a l'assemblea dels title rights, s'obrirà un període de negociacions amb l'Ajuntament per als permisos necessaris -hi haurà eleccions municipals el 2015 i això el Barça ho té en compte- i també converses amb els veïns afectats. Les qüestions urbanístiques aniran en paral·lel a la recerca del finançament de l'obra, i durant el 2016 se celebrarà un concurs mundial per decidir quin despatx d'arquitectes realitzarà el projecte. El directiu de l'àrea patrimonial, Jordi Moix, va voler deixar clar que les bases del nou estadi estan "molt definides" i això evitarà desviacions pressupostàries que posin en perill la viabilitat del club.

Les obres per aixecar la nova casa del Barça duraran 3 anys i mig. Durant els estius, aprofitant que les competicions s'aturen, la intenció és realitzar els canvis estructurals de dins del recinte. Així doncs, la primera part del projecte se centrarà en la primera graderia dels dos Gols, prevista per a l'estiu del 2017. La primera graderia serà una de les que patirà un canvi més profund, ja que la intenció és fer-la més vertical i millorar la visibilitat de totes les localitats. En aquesta àrea s'hi inclourà la construcció de 88 llotges privades per a empreses i zones VIP, així com un restaurant amb vistes al camp. Els altres grans canvis seran igualar la tercera graderia -fer-ho uniforme, a l'alçada de la zona de Lateral- i construir la coberta gegant que cobrirà tot l'estadi, l'última fase de les obres. El Barça repeteix sempre que cap soci abonat es quedarà sense seient durant les obres.

El perquè del preu

Faus defensa que l'obra del nou estadi pugi a 420 milions d'euros

Durant les últimes setmanes hi ha hagut moltes veus crítiques amb el cost del nou estadi (420 milions dels 600 previstos per tot l'Espai Barça). Sobretot, perquè no era un projecte que l'any 2010 portés al seu programa la candidatura de Sandro Rosell, que preveia una remodelació del Camp Nou per valor de 40 milions. Per aquest motiu, la direcció del club va voler explicar per què ara una obra d'aquestes característiques es dispara per sobre dels 400 milions. Javier Faus va detallar que en tractar-se d'un estadi de 105.000 localitats "els costos augmenten de manera exponencial" i més perquè "no és una reforma cosmètica" com es projectava el 2010. El vicepresident econòmic va explicar que el fet de fer l'obra de manera gradual també n'encareix el preu final, però va voler deixar clar que "no es demanaran derrames, no es finançarà el projecte amb la butxaca del soci".

La cúpula blaugrana va destacar que el club pot assumir el projecte sense posar en risc el futur esportiu, ja que el Barça genera més de 100 milions de cash flow anuals, és a dir, diners suficients per afrontar-ho. La previsió, com va dir Faus, és destinar-ne 60 a fitxatges i 40 a fer realitat l'Espai Barça, "el projecte esportiu més important a Europa i arreu del món: cap ciutat del món tindrà un projecte com aquest". A més a més, el directiu va dir que quan comencin les obres el club haurà reduït el deute a 200 milions, i l'any que ve no "deurà res als bancs".

Què no sabrà el soci?

El soci no votarà un projecte definitiu, això vindrà després

El Barça es va comprometre a fer un referèndum amb una pregunta simple, i també a facilitar tota la informació possible al soci, tot i que va admetre que en el referèndum no se sabran 4 qüestions que s'hauran de definir en fases posteriors: l'aspecte final del projecte, on s'ubicarà el seient de cada abonat, quina marca portarà el cognom de l'estadi i quin arquitecte liderarà la construcció.

stats