Publicitat
Publicitat

El fiscal convertit en inspector d’Hisenda

El Barça manté que Perals “ratlla la prevaricació”

Josep Maria Bartomeu està en un difícil carreró sense sortida. La petició del fiscal José Perals de dos anys i tres mesos de presó per a l’actual president i una multa milionària per al Barça pel cas Neymar ha sacsejat l’estabilitat de la institució, però alhora ha representat un míssil a la línia de flotació del candidat Bartomeu. Al mes d’abril el jutge Pablo Ruz resoldrà el recurs del Barça, i després del termini d’al·legacions es fixarà data per al judici, que totes les parts consultades situen mínim el 2016. Bartomeu, doncs, haurà d’anar a les eleccions, si no es produeix un gir brusc en el cas, com a processat.

Les fonts consultades, de dins i fora del Barça, no posen en dubte les penes que demana el fiscal -que s’adeqüen al que diu el Codi Penal-, sinó la manera com ha actuat. Al Camp Nou, de fet, executius i empleats coneixedors del cas consideren que l’actuació de Perals “ratlla la prevaricació”. L’argument, que ratifica un expert extern, és que en el cas que afecta Bartomeu s’han saltat el procediment habitual. Segons aquestes fonts, no és possible “que un fet tributari es dictamini per la via penal sense una inspecció prèvia de l’Agència Tributària”, que en aquest cas no ha existit. El procediment hauria de ser primer una inspecció -que el Barça podria impugnar per la via administrativa- i després, com que el delicte supera els 120.000 euros, s’obriria la via penal. “No pot ser que el fiscal sigui l’inspector d’Hisenda”, asseguren, i recorden que l’Agència Tributària l’únic que ha fet és un informe, cap inspecció.

Els experts asseguren que Bartomeu no hauria d’assumir cap responsabilitat, encara que fer-ho podria comportar una rebaixa de la pena. “Acceptar la culpa implicaria que no pogués ser administrador de cap companyia mercantil. Hauria de dimitir de les seves empreses”, expliquen.

Ara mateix al club estan estudiant l’impacte econòmic de la petició del fiscal, per si cal ampliar la provisió prevista de 9 milions, menys d’una tercera part dels 33 milions, entre multes i indemnitzacions, que demana el fiscal. Un cop es decideixi què cal provisionar (apunten que serà un 50% del que demana Perals) ho hauran de parlar amb Deloitte, l’auditor, però, en tot cas, totes les fonts consultades asseguren que el “risc econòmic” està “controlat”, i fins i tot avancen que en principi tancaran l’exercici sense pèrdues. En part pel contracte de Telefònica, que aportarà 13 milions per a aquest curs, en què el Barça esperava ingressar 539 milions i tenir-ne 18 de benefici.

Històries de superació esportiva