BARÇA

La fiscal demana que s’arxivi la causa contra Messi

El procés per haver defraudat Hisenda seguirà amb el pare del jugador

Leo Messi no és culpable. La fiscal Raquel Amado va presentar un escrit ahir al jutjat d’instrucció número 3 de Gavà en què sol·licitava l’arxivament de la causa contra el futbolista. Pràcticament un any més tard que Messi fos imputat per presumptament haver defraudat 4,1 milions a l’Agència Tributària, la fiscal en demana la desimputació. Messi quedarà fora del procés, que seguirà centrat en la figura del seu pare, Jorge Messi, que, segons les diligències, era qui “controlava en tot moment la gestió econòmica dels drets d’imatge del seu fill i prenia totes les decisions” que van derivar en “tres delictes contra la hisenda pública”. Entre els anys 2007 i 2009, gràcies a unes empreses fantasma en paradisos fiscals com Belize i l’Uruguai, el futbolista argentí va defraudar 4,1 milions en concepte de drets d’imatge.

El procés continua

“El procediment ha de continuar únicament respecte a l’imputat Jorge Messi com a presumpte responsable per inducció i cooperació necessària dels tres delictes”, explica l’escrit, amb data de 12 de juny. Segons Amado, l’argentí “no va intervenir en la presa de decisions sobre la gestió i la canalització dels seus ingressos ni coneixia realment l’abast, dimensió, finalitat i efectes de l’entramat societari”. En la declaració que va fer davant del jutge el setembre passat, Messi va ser taxatiu a l’hora de parlar de la seva implicació en els temes empresarials: “Els diners els gestiona el meu pare i jo hi confio”. D’acord amb la posició del fiscal, Messi “es limitava a seguir les indicacions” del seu pare, tant quan era menor d’edat com també quan va fer els 18 anys. Tot i signar els documents per cedir els seus drets d’imatge, l’advocada de l’Estat eximeix el jugador de qualsevol responsabilitat perquè desconeixia que estava cometent un delicte. En canvi, es considera que Jorge Messi va “idear i configurar” l’estructura societària defraudatòria -amb empreses a Belize, el Regne Unit, Suïssa i l’Uruguai- amb plena consciència de defraudar la Hisenda espanyola.

L’estiu passat el jugador va pagar 5 milions d’euros per respondre a la quantitat que reclamava Hisenda (4,1 presumptament defraudats i la multa addicional), i també va abonar a través d’una declaració complementària 10 milions d’euros més per als exercicis 2010 i 2011, i evitar d’aquesta manera que es pogués repetir la història del trienni 2007-2009.

Amb la petició de la fiscal s’acaba -en part, ja que el procés segueix amb el seu pare- un dels episodis que més mal ha fet a Leo Messi durant l’últim any, i que li va suposar un tràngol molt gran el dia que va haver de declarar davant del jutge a Gavà.